Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GORI PELJEŠAC: Evakurirani stanovnici Mokala i turisti iz dva kampa, u pomoć gasiteljima stiže vojska

GORI PELJEŠAC: Evakurirani stanovnici Mokala i turisti iz dva kampa, u pomoć gasiteljima stiže vojska

Planulo je kod Orebića, oko 8.30 sati

Na Pelješcu je jutros izbio požar. Vatra je buknula oko 8.30 sati u blizini Orebića. Nošem vjetrom požar se širi, a iza podne je izdana i zapovjed za evakuaciju stanovnika i turista.

Požar gasi stotinjak vatrogasaca. Na terenu su vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj. Gori makija i borova šuma. U pomoć su odmah pozvane i zračne snage, ali su se dva kanadera morala vratiti u bazu jer nisu mogli raditi zbog vjetra.

- Kanaderi su sletjeli u splitsku zračnu luku. Ukoliko bura popusti, vratit će se na požarište, a trenutno na terenu djeluju vatrogasci iz lokalnih DVD-ova. Kuće u zaseoku Radošić nisu ugrožene - poručili su iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Budući da su udari vjetra malo oslabili, oko 13.30 sati kanaderi su poletjeli iz Divulja prema Pelješcu kako bi pomogli zemaljskim snagama u gašenju. Međutim, morali su se ponovno vratiti u bazu zbog vjetra. Također, na Pelješac je upućeno i 50 pripadnika kopnenih snaga HV-a.

Vatra je iza podne došla u blizinu sela Mokalo pa je izdana zapovijed za evakuaciju stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu. Turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište Orebić.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Vaša reakcija na temu