Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pranić: Investitori žele graditi međunarodnu zračnu luku na području Vrgorca!

Pranić: Investitori žele graditi međunarodnu zračnu luku na području Vrgorca!

Lokacija je ravna kotlina između naselja Dragljane, Kozica i Rašćane, blizu granica PP Biokovo

Prije dva dana gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić je na Facebooku najavio 'milenijski projekt' te dodao da bi njegov grad mogao postati centar Dalmacije. Danas je otkrio da se radi o mogućnosti gradnje međunarodne zračne luke! Evo njegovih riječi...

- Prije par mjeseci došli su nam konkretni investitori u Grad predstavljajući nam ideju o kojoj nismo ni sanjali. Riječ je o mogućoj gradnji međunarodne zračne luke na području Grada Vrgorca! Grad Vrgorac je površinom najveća jedinica lokalne samouprave u Dalmaciji, a nalazi se na odličnom geografskom položaju na polovici cestovne veze Splita i Dubrovnika u zaleđu Makarskog primorja. O imenima ne želim pričati jer je ovo još ideja koja zahtjeva vremena i mnogo podrške raznih institucija. Interesa ima.

Zainteresirani za gradnju zračne luke na području Dalmacije, tražeći lokaciju uočili su sve prednosti našeg područja. Blizina autoceste A1, međunarodnih graničnih prijelaza, obližnje križanje prometnih koridora (autoceste A1 i koridora Vc), Makarskog primorja, zapadne Hercegovine (Međugorje), luka Ploče... Interes je postao još veći izdavanjem lokacijske dozvole spojne ceste Ravča-Drvenik pred kraj 2016. godine koja bi direktno povezivala autocestu A1 (čvor Ravča) s trajektnom lukom Drvenik koja vodi do srednjodalmatinskih otoka.

Istraživali su područje cijele Dalmacije tražeći prikladnu lokaciju koja može biti adekvatna za moguću gradnju zračne luke. Trenutne zračne luke u Splitu i Dubrovniku su ograničene u širenju zbog postojećih prostorno-planskih uvjeta, a lokacija zračne luke u Šestanovcu po prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije je dovedena u pitanje zbog gradnje vjetroelektrana. Nakon snimanja konfiguracije terena uz pomoć bespilotnih letjelica i geodetskog pozicioniranja u prostoru definirana je idealna lokacija za gradnju međunarodne zračne luke na području Grada Vrgorca.

Zračni promet je u porastu i možemo u skoroj budućnosti očekivati primat te vrste prometa naročito za turističke svrhe.

Što se tiče lokacije za koju su investitori pokazali znatiželju riječ je o ravnoj kotlini između naselja Dragljane, Kozica i Rašćane, blizu granica PP Biokovo. Zemljište je uglavnom državno s jako malo privatnih dijelova. Konfiguracija terena je uglavnom ravna i zaklonjena od jakih udara vjetra. Do predmetne lokacije već postoji izgrađeni 35kV dalekovod Vrgorac-Dragljane na kojem je HEP dobio građevinsku dozvolu za rekonstrukciju. Lokacija je vezana direktno sa čvorom Rašćane na autocesti A1 novom cestom po projektu ŽUC-a za koju je ishodovana građevinska dozvola 2015. godine.

Zbog svega navedenog, iskaznog interesa i prostorno-planskih uvjeta zatražit ćemo od Splitsko-dalmatinske županije prilikom izmjene županijskog prostornog plana dodijeli markica koja omogućava izgradnju međunarodnog aerodroma na području Grada Vrgorca što bi sigurno utjecalo na razvoj turističkog potencijala srednje Dalmacije!


Vaša reakcija na temu