Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pravilnik o koncesijama: Ležaljke moraju biti složene na jednom mjestu do zahtjeva gosta za korištenjem, ali u nekim slučajevima i ne moraju

Pravilnik o koncesijama: Ležaljke moraju biti složene na jednom mjestu do zahtjeva gosta za korištenjem, ali u nekim slučajevima i ne moraju

Koncesionar mora navesti što planira raditi na području pod koncesijom, a ukupno korišteni prostor ne smije prelaziti više od 40 posto kopnene površine koncesije

Iako je bila najavljena tek za rujan, Skupština Splitsko-dalmatinske županije ipak je zakazana za kraj srpnja. U idući ponedjeljak vijećnici će, između ostalog, odlučivati o Pravilniku o gospodarskom korištenju ili posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području naše županije kojim bi se trebao uvesti red i jasno definirati prava i obaveze koncesionara. 

Prema prijedlogu Pravilnika koncesionar je dužan izraditi Plan korištenja područja pod koncesijom u kojem će detaljno opisati sve aktivnosti koje planira obavljati, ali i dati točan prikaz smještaja rekvizita, objekata, sredstava za iznajmljivanje, koridora pristupa pješaka, vozila, plovila i interventnih službi. Plan mora potvrditi Županija koja može koncesionaru naložiti da ukloni neke nedostatke ako ih primijete, a ako on to ne učini ni nakon propisanog roka koncesija mu se može oduzeti. 

- Koncesionar ne smije onemogućiti slobodan pristup pomorskom dobru. Količina rekvizita koja se iznajmljuje, kao i konkretan prostor na kojem se rekviziti iznajmljuju određeni su ugovorom o koncesiji, a postavljeni su prema Planu korištenja te u svakom slučaju ne smiju ometati korištenje plaže kao općeg dobra, nego moraju biti uredno sklopljeni i složeni na za to određenom skladišnom mjestu, sve do početka zahtjeva za njihovim korištenjem od strane gostiju. Ukupan prostor ne smije prelaziti više od 40 posto kopnene površine koncesije koja se odnosi na plažu (šljunak, pijesak, beton i sl.), uključivo i s prostorom za koridore i prolaze između raspoređenih plažnih rekvizita - navedeno je Pravilniku.

Ipak, ako se ležaljke i suncobrani ne mogu sklopiti na jednom mjestu (a to je uvjetovano kvalitetom i propisanim standardima jedinice lokalne samouprave) uz prijedlog Povjerenstva za praćenje izvršavanja odluka i ugovora o koncesiji na pomorskom dobru, moguće ih je rasporediti po plaži, s tim da moraju biti posloženi u redove s ostavljenim koridorom za nesmetani pristup i boravak uz more između samih redova te za prolaz između svake ležaljke svim korisnicima plaže.

Provedbu izvršavanja odluka, ugovora o koncesiji i ovog Pravilnika pratit će Povjerenstvo koje će o eventualnim nepravilnostima redovito izvještavati Županiju. Inspekcijski nadzor je u nadležnosti inspektora pomorskog dobra ministarstva i inspektora lučke kapetanije. 

Novost je i da će komunalno redarstvo pratiti provedbu izvršavanja odluka, ugovora o koncesiji i Pravilnika te o nepravilnostima izvještava nadležni upravni odjel. Pravilnikom je predviđeno i da ako se koncesionar ne pridržava naloga nadzornih službi, Županija može jednostrano raskinuti ugovor i zatražiti naknadu štete.

Ako vijećnici usvoje ovaj Pravilnik on će se uvrstiti u sve ugovore o koncesiji preko dodatka ugovoru, a u roku od 60 dana svi koncesionari Županiji moraju dostaviti Plan korištenja, izjavu o obavezi uklanjanja naprava i opreme koju koristi za obavljanje djelatnosti o svom trošku te vraćanja pomorskog dobra u prvobitno stanje slobodnog od osoba i stvari, izjavu o preuzimanju obaveze poduzimanja mjera radi osiguravanja zaštite i sigurnosti korisnika i posjetitelja plaža i njihovih stvari, važeću policu osiguranja za cijelo vrijeme važenja ugovora kao dokaz jamstva za pokriće osiguranja odgovornosti iz djelatnosti i dokaz jamstva za otklanjanje štete koja može nastati. Ako Županiji ni nakon dodatnog roka (koji ne smije biti kraći od 15 dana) ne dostave traženu dokumentaciju Županija ima pravo raskinuti koncesiju.

Vaša reakcija na temu