Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRAVOMOĆNA PRESUDA Za tragediju vlaka u Rudinama sedam godina zatvora Medaku i Bazini, ostali oslobođeni

PRAVOMOĆNA PRESUDA Za tragediju vlaka u Rudinama sedam godina zatvora Medaku i Bazini, ostali oslobođeni

U izlijetanju nagibnog vlaka poginulo je šest putnika, a 55 ih je ozlijeđeno

Vrhovni sud potvrdio je presudu splitskog Županijskog suda u slučaju nesreće vlaka u Rudinama te su tako od petorice optuženika na zatvorske kazne od četiri i tri godine zatvora pravomoćno osuđeni Ivica Medak, bivši šef ekologije HŽ Infrastrukture i Jozo Bazina, kojeg je tvrtka Intrade angažirala kao stručnog konzultanta za izradu prskalice kojom je nanesen retardant TG 300.

U izlijetanju nagibnog vlaka iz Zagreba 24. srpnja 2009. godine poginulo je šest, a ozlijeđeno 55 ljudi. Premda je obrana pokušala ukazati da su nesreći kumovali još neki faktori, u sudskom postupku utvrđeno je kako je proizvod američke tvrtke Universal Fire Shield bio jedini i isključivi uzrok nesreće te da vlak nije mogao usporiti zbog skliskih tračnica. 

Ostali optuženici, Ivan Tomašković, direktor tvrtke Intrade, Drago Rogulj, voditelj protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu i Branko Tišljar, vatrogasac DVD-a Stružac, oslobođeni su optužbe, i to zbog nedostatka dokaza. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu teretilo je optuženike da su teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti počinili s neizravnom namjerom, no sudsko vijeće splitskog Županijskog suda osudilo je Medaka i Bazinu za nehaj. Otegotne su okolnosti bile veliki broj poginulih i ozlijeđenih te visoka materijalna šteta. 

Optužnica je dignuta nepunih godinu dana nakon nesreće u travnju 2010. godine, a suđenje je počelo početkom iduće godine. Nepravomoćna presuda objavljena je u svibnju 2013. godine, a sjednica Vrhovnog suda na kojoj se odlučivalo o žalbama optužbe i obrane održana je početkom ove godine.   

Vaša reakcija na temu