Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DJECA I MEDIJI: Brojni animirani filmovi nose krivu poruku, a 'kava s mamom, njenom prijateljicom i mobitelom' je grozan primjer

DJECA I MEDIJI: Brojni animirani filmovi nose krivu poruku, a 'kava s mamom, njenom prijateljicom i mobitelom' je grozan primjer

U Velikoj Britaniji proveli su istraživanje 1995. godine i djeca su boravila 3 sata dnevno pred ekranima, a deset godina nakon ta brojka je porasla na 6,5 sati dnevno

Udruga Alumni Filozofskog fakulteta u Osnovnoj školi 'Žnjan - Pazdigrad' je u srijedu organizirala predavanje na temu 'Djeca i mediji'. Maja Ljubetić, prof.dr.sc. s Filozofskog fakulteta u Splitu, govorila je pred pedesetak roditelja, baka, djedova i učitelja koji su sa zanimanjem pratili njeno izlaganje na temu odgoja i odnosa prema djetetu. Krenula je od teze  da se djetetovo učenje temelji na vlastitom iskustvu.

- Dijete treba vašu ljubav i jasne granice. Stalno im kazujte, pokazujte i dokazujte ljubav u neograničenim količinama. Ljubav ne može razmaziti dijete. Trebate im obrazložiti vaše zahtjeve, morate s njima o tome pregovarati i biti dosljedni svom odgoju. Takvi roditelji su skrbno-zahtjevni, a ostali su autoritarni, zastrašujući ili pak ravnodušni. Oni koji kažu 'Batina je izašla iz raja' su totalno u krivu. Promišljeni roditelji odgajaju djecu 'na duge staze', što znači da grade svoj odnos s djecom, dok za kratkoročnim rješenjima posežu nepromišljeni. Oni do prestanka nepoželjnog ponašanja dolaze krivim metodama ili ih pak ne kontroliraju. Za to imam jedan grozan primjer - kava s mamom, njenom prijateljicom i mobitelom. Sjedim ja tako i promatram dijete, od neke dvije godine, koje se bez pomicanja zabavljalo buljeći u mobitel puna dva sata, dok su mama i prijateljica pile kavu. To je najveća pedagoška pogreška, kao i suvremeni oblici 'motiviranja' djeteta. Primjerice 'Budi dobra u vrtiću, pa ćemo poslije zajedno u shopping...'. Trgovački centri su postali suvremena igrališta, a to nije dobro - poručila je Ljubetić koja se istaknula kako mediji igraju važnu ulogu u odgoju djece.

- Elektronički mediji su pošast novog doba, stvaraju dehumanizaciju društva i nekritičko izlaganje intime. Imaginarni su 'prijatelji' i stvaraju odsustvo izravnih socijalnih kontakata. Mnogi žive virtualni život i postaju ovisni. Imaju mediji i svoje prednosti, kao što su učenje, brzina informiranja, snalaženje u prostoru, olakšavaju životni stil, šire horizonte ... Nisam protiv njih, ali smatram kako ih djeca trebaju koristiti u određenim i kontroliranim uvjetima - zaključila je Ljubetić pokazavši prisutnima fotografiju trgovine dječjih potrepština koja svojim sadržajem (djevojčice kao seksualnog objekta) šalje krive poruke djeci i roditeljima.

Potom je za primjer navela dvije djevojčice koje su neprimjereno odjevene za svoje godine. Jedna je Suri, petogodišnjakinja u štiklama i markiranoj odjeći, a druga je Kristina Pimenova, devetogodišnji model.

- Gdje je nestalo djetinjstvo i jesmo li postali robovi nekih krivih trendova? U Americi i Engleskoj postoje čak saloni ljepote za djecu od 3 do 8 godina, mogu li djeca biti nešto osim lijepa? - upitala se Ljubić pa spomenula znanstveno istraživanje koje dokazuje kako su danas djeca sve više pred ekranima.

- U Velikoj Britaniji proveli su istraživanje 1995. godine i djeca su boravila 3 sata dnevno pred ekranima, a deset godina nakon ta brojka je porasla na 6,5 sati dnevno. Oftalmolozi savjetuju da dijete ne bi smjelo prije četvrte godine pred niti jedan ekran, a pojavile su se i neke nove bolesti kao što je predgrupa epilepsije nastale od video igara. Pitam se je li suvremena tehnologija izvor ili 'rješenje' djetetove frustracije. Potaknite dijete na maštu, simboličku igru, kreativnost, empatiju, igru na otvorenom, građenje 'tabora', odnosno dječju igru bez 'putne torbe pomagala'.

Ukazala je i na animirane filmove koji nose krive poruke te koji se ne preporučuju djeci.

- 'Dragonball Z', 'Scooby Doo, Where are you!', 'Pokemon', 'Looney Tunes', 'Richie Rich', Tom and Jerry', 'Bambi', 'Ninja Turtles', 'Caillou', 'The little mermaid' i brojni drugi nose krive poruke. Neki potiču na opasne aktivnosti, nasilje, oponašanje, neki kažu kako neće biti posljedica za vlastite neodgovorne postupke, neki veličaju novac kao odgovor na sve... Moja poruka svim roditeljima je da se osvješćujemo, razmišljamo o sebi, otvorimo oči i promatramo svijet oko sebe, evoluiramo i djelujmo. Ne trebamo zabraniti medije, ali mi odrasli trebamo sjediti i zajedno s djecom komentirati sadržaj koji oni gledaju i biraju. Ne dopuštajte dječjoj mašti i nedostatnom iskustvu da samo zaključuje - poručila je Ljubetić.

Kažimo još kako su prije i poslije predavanja kao gosti nastupali učenici OŠ Mertojak, pod vodstvom učiteljice Ines Dužević, a pod vodstvom učiteljice Jagode Čopac učenici OŠ Trstenik.

- Ovo je bila prva tribina u ovoj akademskoj godini i zahvaljujem se profesorici Ljubetić što je izložila jednu vrlo provokativnu temu. Naše radionice su otvorenog tipa, teme će biti aktualne i svaki roditelj, dijete, student, umirovljenik su dobrodošli jer će vjerujemo svi nešto naučiti. Iduće radionice najavit ćemo na našim stranicama - kazala je Sanja Štrk, tajnica udruge Alumni. 

Vaša reakcija na temu