Predsjednik DVD-a Split optužen za zlouporabu položaja i štetu veću od 60 tisuća kuna

Predsjednik DVD-a Split optužen za zlouporabu položaja i štetu veću od 60 tisuća kuna

Dalibor Radnić tvrdi da je postupak protiv njega inicirao Grad Split kao osvetu jer ih je dobio na sudu

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Dalibora Radnića, predsjednika DVD-a Split. Terete ga za zlouporabu položaja i ovlasti te povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. 

U optužnici se navodi da je Radnić od listopada 2010. do rujna 2014. godine, kao predsjednik vatrogasnog društva i predsjednik Sindikata vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava Splitsko-dalmatinske županije, u nakani da se na štetu društva neosnovano okoristi u velikom iznosu s računa Sindikata i iz blagajne DVD-a uzeo i zadržao neutvrđeni iznos novca viši od 60 tisuća kuna te to prikrio u knjigovodstvu nalozima da se evidentiraju računi dobavljača koji se ne odnose na usluge i robe isporučene DVD-u. 

Terete ga i da nije vodio poslovne knjige te tako otežao preglednost poslovanja sindikata u odnosu na utrošak iznosa od 497 tisuća kuna. Novac je na račun sindikata uplatila Vatrogasna zajednica Grada Splita u svrhu podmirenja troškova DVD-a Split. 

Radnić je u obrani naveo da su osnovali sindikat jer zbog financijskih poteškoća i blokade računa DVD-a nisu mogli financirati aktivnosti pa su plaćanja išla preko računa sindikata. Negira da je išta prisvojio. Radnić je za loše stanje u DVD-u optužio Grad Split koji godinama nije plaćao obaveze pa su ih tužili. Tvrdi kako je gradska vlast protiv njega podnijela prijavu kao svojevrsnu odmazdu zbog spora kojeg je Grad Split izgubio. 

Radnić kaže kako bi DVD završio u stečaju da se nije poslovalo preko računa sindikata. Tvrdi da je svu dokumentaciju predao računovođi. Nitko ga nije upozorio na nezakonitosti ili nepravilnosti. Spomenuo je kako je račune sindikata držao u jednoj vrećici. Stavio ju je ispod stola. Dopustio je mogućnost da je netko izvadio račune koji sada nedostaju. Požalio se kako se cijelo vrijeme borio da spasi vatrogasno društvo, a na kraju je završio na optuženičkoj klupi. 

Vještačenjem je utvrđen manjak u blagajni vatrogasnog društva od 269 tisuća kuna, no odlučeno je da Radnića neće goniti za cjelokupan iznos manjka. Zaključeno je kako Radnić ne bi toliko obaveza plaćao gotovinom bez da zna u koju je svrhu utrošen novac da je htio savjesno voditi poslovanje. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare