Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Predstavnici banaka pred privatnim iznajmljivačima: 'Nemojte gledati samo kamatnu stopu, nije to jedini trošak kredita'

Predstavnici banaka pred privatnim iznajmljivačima: 'Nemojte gledati samo kamatnu stopu, nije to jedini trošak kredita'

Konstantno treba ulagati u poboljšanje turističke ponude i apartmana i to na način da se dodatna ponuda može koristiti i u predsezoni i postsezoni - rekao je Joško Stella

Dosta se privatnih iznajmljivača okupilo na konferenciji 'Povoljni uvjeti financiranja, unaprjeđenje privatnog smještaja' u organizaciji Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Ekonomskog fakulteta. Brojne zainteresirane pozdravila je prodekanica Snježana Pivac.

- Privatni smještaj u Splitsko-dalmatinskoj županiji čini 70 posto ukupnog privatnog smještaja u Republici Hrvatskoj. Split zadnjih godina doživljava procvat, a od 20.000 ležajeva gotovo 90 posto otpada na privatni smještaj, što dovoljno govori o značaju privatnih iznajmljivača  - istaknula je prodekanica uz sreću u poslovnim uspjesima u daljnjem  radu.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, ujedno uz doc.dr.sc. Ivanu Bilić i moderator okruglog stola, pojasnio je kako je glavni cilj bio okupiti sve eminentnije banke na jednom mjestu, a sve u svrhu da privatni iznajmljivači usporede koja im je najbolja financijska opcija.

- Konstantno treba ulagati u poboljšanje turističke ponude i apartmana i to na način da se dodatna ponuda može koristiti i u predsezoni i postsezoni. Bilo da je riječ o bazenima, jacuzzijima, sportskim sadržajima ili programima vezanih za boravak u apartmanu - poručio je Stella.

Bilić je ustvrdila da svi koji prate financijska tržišta znaju da su kamatne stope u padu, da banke na neki način prepoznaju klijente kao što su privatni iznajmljivači i unaprijedili su i promijenili uvjete financiranja u njihovu  korist. Ponudila je i jedan besplatan savjet svima zainteresiranima za kredit.

- Uvijek kada se traži kredit, ne treba se gledati samo kamatna stopa kao jedini trošak nego svi troškovi koji prate realizaciju kredita, od procjenitelja, hipoteke, naknade tečaja... - poučila je.

U svečanom amfiteatru Marko Dujić, direktor podružnice iz Kent banke, Kristijan Sarić, viši koordinator u poslovanju sa stanovništvom iz PBZ-a, Robert Svilović, direktor regije za poslovanje sa stanovništvom RBA, Đivo Dimnić, zamjenik direktora regije Jadran jug iz Splitske banke, Tomislav Božić, direktor radnog centra za stanovništvo Split u HPB banci te dama među mušketirima - Anita Boban, direktorica centra za individualne klijente iz Zagrebačke banke, iznosili su zainteresiranima razne vrste kredita i pogodnosti, uz smanjene kamate do počeka.

Postoje razlike među bankama, ovisno o načinu isplate ili počeku, iznosima kredita pa do procedure. Ono što je zajedničko svima, a to je da trend smanjenja kamatnih stopa, kao i maksimalno jednostavna procedura, što možemo pripisati i posljednjoj edukaciji također održanoj na Ekonomskom fakultetu. Naime, tada je dupkom puna dvorana među primjedbama isticala složenost postupka za odobrenje kredita, a to se, kako smo shvatili iz riječi predstavnika banaka, dosta promijenilo u korist iznajmljivača.

Naglasak konferencije je bio na poboljšanju kvalitete usluge, a kao što je primijećeno među predstavnicima banaka, i turizam ima svoje granice rasta te se sve snažnije razmišlja o iznajmljivačima koji mogu produžiti sezonu i poboljšati uslugu. Pojednostavnjeno, iako nije tako rečeno, razmišljaju o iznajmljivačima koji se bogatom ponudom zapravo okreću bogatijim gostima. U dvorani je edukaciju strpljivo slušao i Ivan Orlić iz Vinišća koji sa suprugom Marijanom vodi obrt 'Pika'. Iznajmljuje brodice i ima jedan apartman, a želja mu je napraviti još jedan. Dugogodišnji pomorac nam je otkrio jednu zanimljivost, naime, gosti vole 'domaću' atmosferu i zbog toga mu se često vraćaju.

- Uglavnom je riječ o njemačkim turistima koji vole osjetiti da im niste samo iznajmili apartman i bili sterilno ljubazni, nego da ste tu za njih na neki način prijateljski - podijelio je.

Na kraju dodajmo da tijekom konferencije nije bilo mnogo pitanja, vjerojatno su se čuvala za dvosatno individualno savjetovanje s predstavnicima banaka koje je bilo organizirano odmah nakon okruglog stola. 

Vaša reakcija na temu