Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREGLED TJEDNA: Bandić i Baldasar - ili našla krpa zakrpu
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Bandić i Baldasar - ili našla krpa zakrpu

Toliko se naš gradonačelnik trudio oponašati zagrebačkog kolegu da mu nedostaju još samo pas Rudi i jutarnji jogging po Marjanu

PONEDJELJAK Bušenje

Mjesec dana uoči Ultre postalo je jasno tko nas buši i tko radi sve da Split i Dalmacija ostanu bez 500 milijuna kuna prihoda godišnje  - što nije tek jedna od fantazija organizatora, već vrlo precizna procjena Porezne uprave.

Dakle, u korist naše štete radi Ministarstvo turizma, ovo HDZ-ovo.

Na stranu prečeste i već izlizane jadikovke vlasnika festivala i njihovo otvoreno žicanje love na sve strane, činjenica jest da u se četvrtoj godini održavanja državna vlast ipak ponaša gore od najgorih žicara: cjenka se, daje lažna obećanja i tipično prevarantski pravi se blesava. Čak ni sitna lova koja je bila dogovorena kao potpora festivalu - sitna, jer se slični događaju u Europi u prosjeku subvencioniraju s desetak posto - neće ove godine stići iz državne blagajne.

Bravo, lumeni, znamo koga ćemo tražiti kada stvar propadne.

UTORAK Sportski poduzetnik

U novom valu uhljebljivanja na red su, čini se, došli novinari: nakon što je Banovina postala bogatija za jednog bivšeg člana redakcije Slobodne Dalmacije - koji je od tada propao u zemlju i izbjegava javnost iako mu u opisu posla stoje upravo odnosi s javnošću - krenulo je i sportskim novinarima.

Godinama je gospodin sustavno pratio agoniju Teniskog kluba Split i frakcijske borbe na Firulama, ispisao je kilometre članaka na tu temu, a kada je ova institucija konačno upokojena - drugi klub, u kojemu on sjedi u vodstvu, odjednom je dobio vrlo tražene termine na istim tim terenima.

A kao šlag na tortu, valjda i kao dokaz ljubavi koja cvate na relaciji sportski novinar - sportski pročelnik, eto ti i gospodinove supruge čudesno zaposlene u gradskoj sportskoj ustanovi.

Sukob interesa, anyone?

SRIJEDA Ivo 365

Ono što smo naslućivali konačno se dogodilo: sklopljena je koalicija Bandi & Baldi i sada treba čekati da i ovaj naš ubaci u petu brzinu, pa krene s jutarnjim joggingom. Možda još samo da nabavi kakvog psa koji će ga najbolje razumjeti; u svemu ostalom Ivo Baldasar očajnički se trudi kopirati Milana Bandića da se zaključak nameće sam od sebe.

Našla krpa zakrpu.

Splitsko-zagrebačku koaliciju smjesta se našao pozvanim komentirati lokalni SDP, koji je Baldasaru izvukao simpatičan detalj da će ubuduće vjerojatno morati surađivati i sa Zdravkom Mamićem. Zgodno, zašto ne, samo da ne znamo kako upravo u ovoj stranci prstom nisu mrdnuli da dokinu diktaturu kriminalaca u hrvatskom nogometu, da ih je puškom trebalo tjerati na usvajanje Zakona o sportu i da su i to napravili tek kad su shvatili da im je svaki glas u Dalmaciji ipak bitan.

I da, naravno, ne znamo kako su i Bandić i Baldasar njihovi produkti - s kojima bi bez pardona opet vjerojatno surađivali. Nikad ne znaš...

ČETVRTAK Dobri duh

Fotoreportera Feđu Klarića najčešće se naziva splitskim kroničarom, legendom i institucijom - ali previše rijetko se naglašava da je on stvarni dobri duh ovoga grada.

U predvečerje Europskog prvenstva u Francuskoj Feđa nam je priredio izložbu fotografije Torcide, odnosno navijača koji - kako je sam poručio 'huliganima i mafijašima iz HNS-a' - predstavljaju nešto najvrjednije što nogomet može dati. 

Živio Feđa!

PETAK Idiotske igrice

Čovjek bi rekao da nam se grad nalazi gotovo u polarnom pojasu, pa da se godišnje otvori tek sićušna rupica od dva-tri tjedna kada je moguće krpati rupe, asfaltirati ceste, sanirati kanalizaciju i općenito nešto malo čeprkati na otvorenom.

Kako znamo da iza nas ipak nije stoljetna zima, možemo zaključiti jedino da nas otvoreno zajebavaju: valjda ni najvećim idiotima ne bi palo na pamet u isto vrijeme raskopati nekoliko najvažnijih ulica i pustiti da se kaos prelijeva po cijelom gradu. Ne, to mora biti namjerno.

U idućem koraku će im, pretpostavljamo, pasti na pamet mijenjanje ploča na Rivi točno na Svetog Duju ili sanacija poljudskog krova usred Ultra festivala. I naravno, kao i ovih dana, nema nikakve šanse da se hitni radovi obavljaju i noću ili vikendom.

O njihovoj kvaliteti drugom prilikom: konstatirajmo samo da će ulice koje je dotaknula jedna privatna tvrtka, ona koja čudesno pobjeđuje na skoro svim gradskim natječajima, već za koji mjesec postati šuplje, naborane i spremne za novu sanaciju.

SUBOTA Čudo

Filmski festival na Bačama zaključio je svoje deveto izdanje i opet nam pokazao da smo grad ekstrema: kao što smo sposobni uprskati sve sjajne prilike i vlastitom lijenošću, grintanjem i destrukcijom upropastiti ono što nam se nudi na dlanu, tako uz samo malo entuzijazma i kreativnosti uspijevamo stvoriti čuda.

Mašala, čestitamo.

NEDJELJA Lutajući Tomahawk

A splitska politička scena ovog tjedna doživjela je potres od kojega će se teško oporaviti: raspušten je gradski ogranak HSS-a. Zajedno s njegovim predsjednikom, Željkom Sikiricom zvanim Tomahawk, koji je u jednom trenutku čudesnim spletom okolnosti obnašao dužnost dogradonačelnika Splita.

Zadnjih godina ova stranka ne pokazuje znakove života, a i njen šef pogubio se negdje u sivoj zoni. Iako, kažu, neće se taj izgubiti...

Vaša reakcija na temu