Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Pregled tjedna: Bezobrazna ministrica, gazda Kerum i spiritualni Baldasar
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Pregled tjedna: Bezobrazna ministrica, gazda Kerum i spiritualni Baldasar

'Ako vjerujete da će biti bolje, bit će!', objasnio je gradonačelnik djeci iz vrtića

PONEDJELJAK Svađa unutar jedan ipo posto

'Ideje naše, benzin vaš', uskliknula je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i za ravnateljicu Splitskog ljeta poslala nam Senku Bulić. Nikoga nije pitala za mišljenje, a nije se ni makar kurtoazno osvrnula na zahtjeve iz Splita da ravnatelj, logično, bude čovjek kojega je baš nedavno potvrdila za intendanta kazališta. Goran Golovko. I koji je u svom programu doslovno napisao da misli objediniti ove dvije funkcije.

Ne trebamo se lagati: Zlatar je samo nastavila svoju praksu bizarnog kadroviranja, mahom u institucijama daleko od oltara za koje je potpuno nezainteresirana kada im treba udijeliti koju kunu iz proračuna, i u kojima obično instalira kadrove koji imaju neobično dobru suradnju s Hrvatskom narodnom strankom. Svaka čast Senki Bulić i njenoj biografiji, ali valja priznati da je ravnateljske pozicije stjecala u pravilu preko stranačkih veza. I u Velikoj Gorici, i u Šibeniku, a evo i kod nas...

Nije to ništa novo i očito ćemo još barem godinu dana gledati HNS-ovu privatizaciju hrvatske kulture, ali slučaj Splitskog ljeta treba zapamtiti kao ogledni primjerak političkog bezobrazluka. Zlatar je najprije u tajnosti postavila Tončija Bilića, pa je krila njegovu ostavku, a onda još iz šešira izvukla Senku Bulić. Ona zna bolje od svih.

Splitski kulturnjaci su vrisnuli, no vrijedi zabilježiti i da je dogradonačelnik Goran Kovačević pokazao naznake postojanja vlastite kralježnice. Malo je digao glavu. 

UTORAK A već je sve fino rasporedio...

Ako nam je na sjednicama Gradskog vijeća iz mjeseca u mjesec nešto kristalno jasno, onda je to činjenica da Splitom i dalje vlada Željko Kerum. Ne može se Baldasar ni okrenuti bez blagoslova Hrvatske građanske stranke.

Pa je nesretni gradonačelnik ovog tjedna opet sazvao vijeće, samo kako bi se još jednom propisno izblamirao: taman je dovukao Igora Borasku i sve ostale nezavisne satelite, onda još i kupio Damira Ćosića Rodu, no nije računao da mu će se Kerum baš otvoreno narugati i opet srušiti snove oko Turističke palače.

Nije se Kerum pojavio, srušio je kvorum i onda se još bahato oglasio priopćenjem da bi palaču trebalo srušiti i ondje izgraditi perivoj s javnim WC-om.

Što je, dakako, zgodna ideja, samo da ne dolazi od bivšeg gradonačelnika koji je prije dvije godine maštao o drugim stvarima. Kvragu, čak je imao i tlocrt 'nove' Turističke palače u kojoj su prostori bili unaprijed podijeljeni...

SRIJEDA Moć pozitivnog razmišljanja

Sam Ivo Baldasar, pak, ovih dana kao da proživljava neko neviđeno duhovno iskustvo. Bacio se u transcendentno. Najprije je na Gradskom vijeću lamentirao o 'holističkom pristupu' građevinskim poslovima, a onda je pred djecom iz splitskih vrtića iznio novu teoriju: 'Ako vjerujete da će biti bolje, bit će!'.

Zvuči kao dobar program rada. Valjda su ga barem djeca shvatila ozbiljno.

ČETVRTAK Cjenkanje u tajnosti

S mjesec dana zakašnjenja doznali smo i o čemu se raspravljalo na zatvorenoj sjednici Gradskog vijeća, prvoj takvoj u povijesti: lopovluk u 'Prometu' početkom devedesetih, otimačinu tuđih devet autobusa i nevjerojatnu nezainteresiranost svih gradskih vlasti nakon toga Splićani će platiti 32 milijuna kuna. Toliko, naime, iznosi nagodba sa slovenskom tvrtkom A-Cosmos i odvjetnikom Željkom Lubinom.

Za nadati je da su gradski vijećnici barem jednom bili temeljiti, pa da su odlučili i pokrenuti kakav sudski postupak ili kaznenu prijavu. Ili je ružno skrivanje od javnosti služilo samo i jedino najobičnijem cjenkanju.

PETAK Čeka se pravda

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je nagradu za informacije o ubojicama Marijane Jerković, mlade tajnice u jednoj agenciji za nekretnine, koja je prije punih 13 godina brutalno ubijena jer je znala nešto što nije smjela.

I do danas je postala tužnim simbolom vječnog čekanja na pravdu.

Lista sumnjivaca postoji i poprilično je kratka i zvučna, pa zbilja veseli da je nekome Božić barem prošao u strepnji i nesanici...

SUBOTA Splitska savjest

Udruga Naš Hajduk, splitska savjest i kamenčić u cipeli politike i političara, dobila je ovog tjedna novo vodstvo. I nastavak stare politike upornog burgijanja i tvrdoglavog principijelnog inzistiranja, koja se zbog nevjerojatnog ignoriranja od strane institucija polako prebacuje na pravi politički teren.

Što ako su sva ona obećanja nakon prosvjeda na Rivi bila s figom u džepu, što ako se ne ostvare najavljene izmjenama zakona i novi pravedniji ustroj nogometa i cijelog sporta? Što slijedi?

'Ulica', kratko i jasno odgovoreno je sa skupštine Našeg Hajduka. Pa neka se političari i dalje prave blesavi, neće se dobro provesti.

Sat otkucava.

NEDJELJA Piti za zaboraviti

Prvi dio izbora je, bogu hvala, iza nas. Tortura od kampanje će trajati još samo dva tjedna, taman da nam zgadi čak i Novu godinu...

Vaša reakcija na temu