Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Bezobrazni gradonačelnik Kaštela
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Bezobrazni gradonačelnik Kaštela

…grada koji, ruku na srce, parazitira na Splitu. Ali svejedno blokira i željezničku prugu do aerodroma i novi izlaz iz grada

PONEDJELJAK Zajebancija

USKOK-ov optuženik Zoran Sikirica sudskim putem natjerao je gradsku upravu da prostor ispred njegova čudovišnog hotela ironičnog naziva 'Vila Harmony' na Bačvicama - zbog kojega je optužnicu i zaradio - konstantno i temeljito čisti od parkiranih automobila. Smetaju mu.

Objekt zbog kojega je hapšen Sikirica zajedno s pola gradskih urbanista na koncu je iznervirao cijeli grad, malo više nego što njega nerviraju automobili pred vratima, ali baš zato ovaj je slučaj simboličan i simptomatičan.

Jer otprilike u vrijeme kada je optužnica postala pravomoćna, pravomoćnom su postale uporabna i sve druge dozvole za ovaj čardak na Bačvicama. Dakle, pothvat je uspio - sada Sikirici slijedi još samo izgurati sudski postupak. Tu je za njega puno manje brige.

Pa očito ima vremena još se i zajebavati.

UTORAK Nasipavanje

Koncesionar plaže Kašjuni ovog tjedna iskrcao je tone i tone žala na obalu, a onda je nastao kuršlus - točno kao što se očekuje oko svega što se barem rubno tiče i dotiče Marjana.

Oglasio se najprije Bojan Ivošević s tvrdnjom da se radi o ilegalnom pothvatu, pa se javio koncesionar 'Dolis' koji to demantira, pa pomorski inspektor Ivica Čikotić - koji se već godinama uglavnom ne miješa u svoj posao - sa stavom da je sve u redu i da se redari koji se o Marjanu brinu nemaju ovlasti na istom tom Marjanu.

Što se kasnije ipak pokazalo netočnim, barem ako ćemo suditi po tome što je Ivošević imao zadnju riječ i precizno citirao stručnjake iz Državnog odvjetništva i Vrhovnog suda, na što mu se više nitko nije usudio kontrirati.

Ako se nas pita, cijela priča zapravo je notorna bedastoća: umjetne plaže poput Kašjuna trebaju se i moraju prihranjivati svake godine kako bi zadržale svoj oblik i funkciju, a sva navedena gospoda imaju zadatak da se o tome pobrinu.

Veći je problem što se ova plaža iz godine u godinu hrani jeftinim, prašnjavim i oštrim tucanikom - koji, eto, barem privremeno sakrije ono more zaostalih opušaka - pa nakon kupanja na njoj svaki put treba otići doma i pošteno se izribati.

SRIJEDA Promet

Stanje u 'Prometu' očito je poprilično dramatično.

Ili su ga dogradonačelnik Antonio Kuzmanić i direktor ove firme Stanko Sapunar namjerno izdramatizirali kada su stali pred kamere i najavili da će autobusi prestati voziti prema svim okolnim gradovima i općinama ako u roku od nekoliko dana ne uplate tri milijuna eura.

Jer nema love ni za benzin, ni za plaće.

Njihova neuobičajeno žestoka i, rekli bismo, poprilično trapava konferencija za novinare valjda je trebala poslužiti kao pritisak na cijeli prostor od Trogira do Omiša i izazvala je cijelu seriju zanimljivih reakcija: od razumne izjave gradonačelnika Omiša Tomasovića da će kao suvlasnici platiti svoj dio dodatnih troškova, samo da im se objasni što točno plaćaju, do solinskog gradonačelnika Ninčevića koji je izdani račun posprdno opisao time da se očito plaća metro, a ne autobusi'.

Istina je po svemu sudeći negdje u sredini - svima je jasno da moraju platiti uslugu za svoje građane, jer to su na koncu i potpisali, ali malo tko razumije radi li se o stvarnom trošku ili su im Kuzmanić i Sapunar naprosto ispostavili račune na iznos koji im nedostaje za začepiti rupu.

No posebno zanimljivo bilo je dogradonačelnikovo objašnjenje zašto nije reagirao ranije: čekao je, kaže, da prođu izbori. Mašala.

A ljute se kad primjećujemo da nam grad stoji - dapače, malo i nazaduje - zbog gradonačelnikovih političkih ambicija.

ČETVRTAK Toscana

Kad govorimo o gradovima i općinama u susjedstvu Splita, Kaštela su ipak poseban slučaj.

Dakako, ne građani nego tamošnja vlast.

S jedne strane im nimalo ne smeta, recimo, svoje smeće godinama krcati na ionako prekrcani Karepovac usred velikog susjednog grada, sasvim udobno parazitiraju na splitskoj komunalnoj, kulturnoj, obrazovnoj i sportskoj infrastrukturi, a kada treba učiniti minimalni napor i barem mrvicu se inkomodirati kako bi cijelo ovo područje lakše disalo - e, tu su izrazito sebični.

Gradonačelnik Denis Ivanović uz asistenciju HDZ-ovaca u Županiji već skoro pola desetljeća uspješno blokira bilo kakvu mogućnost produljenja željezničke pruge do aerodroma - što je poseban oblik ludizma - a sada je krenuo u križarski rat protiv spajanja Splita mostom i cestom do novog tunela kroz Kozjak. 

Jasno nam je da se uz nezainteresiranu Vladu i bolno nesposobne Hrvatske ceste to ionako neće dogoditi barem još cijelo jedno desetljeće, ali svejedno oči bode Ivanovićev bezobrazluk kada javno govori da će blokirati cestu koja bi doslovno najkraćim putem prošla njegovim teritorijem i preko ionako grozomornog kamenoloma spojila se na zaleđe. Čak će, eto, povući veze kod župana Bobana.

'Rekao sam im da imaju magistralu i da vide što s time činiti. Čuvat ćemo Sućurac', dramatično je poručio gradonačelnik.

Kao da upravlja Toscanom, a ne Kaštelima.

PETAK Samokontrola

Fascinantno je to kako se dogradonačelnik Bojan Ivošević ni nakon tri godine na ovoj funkciji i dalje nije naučio osnovnim pravilima ponašanja - recimo da gradskoj vijećnici koja ga provocira i krši proceduru, a Lidija Bekavac iz HGS-a to je definitivno činila, ne može odšutjeti nego baš mora dobaciti da je 'poludila'.

Prije bi izgorio nego odšutio.

Ova scena na Gradskom vijeću zasjenila je cijelu sjednicu, što je možda i dobro jer  na njoj ionako nismo čuli previše novoga. Izvan same dvorane navodno se još svašta izdogađalo, recimo da su samom Ivoševiću navodno dobacivali da je 'smeće', ali neslužbeno ostaje neslužbeno.

Službeno, imamo dogradonačelnika koji jako, jako sporo uči.

SUBOTA Skrivanje

S druge strane, sasvim je jasno da je oporba prevođena iz HDZ-om i HGS-om ovaj incident vješto iskoristila da bi navukla vodu na svoj mlin: najprije dobrih nekoliko minuta navodno nisu ni shvatili da se dogodilo 'nasilje nad ženama', a onda su se povukli sa sjednice.

Jasno je i zašto - da ne bi bili ondje kada se donosila odluka o skraćenju radnog vremena lokalima u strogom centru grada, koji će od ovog ljeta morati zatvarati vrata već u ponoć. S jedne strane tu su građani kojima ni to nije dovoljno jer i dalje ne mogu spavati, s druge strane tu je ugostiteljski lobi kojemu se nipošto ne mogu i ne žele zamjeriti.

Kvorum su ostali čuvati Davor Matijević iz SDP-a i odnedavno nezavisni Josip Markotić, a bilo je teško ne primijetiti molećivi Matijevićev pogled prema kolegi Markotiću kada je napuštao vijećnicu i nadao se da će ga ovaj slijediti, kako bi odluka o radnom vremenu propala.

I razočaranje kada se to ipak nije dogodilo.

Jer, jasno je svima upućenima, ugostitelji imaju svoje ljude u svim taborima.

NEDJELJA Dozvole

Tehnološki par na Dračevcu ovog je tjedna i službeno prešao u ruke gradske firme RaSt, što znači da je jedna od najvećih investicija u novijoj gradskoj povijesti zapravo dovršena i da najveći ovakav sadržaj u državi sada počinje živjeti svoj samostalni život.

Neka mu je sa srećom, nadamo se da mu slijedi duga i prosperitetna budućnosti - pa valjda i proširenje cijele zone, kako je za Dračevac planirano još godinama ranije.

Od manjih ali svakako zabavnijih vijesti zabilježit ćemo da je gradska uprava nakon punih godinu dana metiljanja uspjela sama sebi izdati građevinsku dozvolu za odavno dovršeni Botanički vrt na Marjanu, pa bi on zaista trebao otvoriti svoja vrata negdje za mjesec ili dva. Čestitamo. 

I ujedno izražavamo sućut svima onima koji dozvole za svoje privatne projekte već mjesecima traže u Banovini. Očito nije do njih.

Vaša reakcija na temu