Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Bi li Baldasaru pala kruna s glave da se malo uhvatio motike?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Bi li Baldasaru pala kruna s glave da se malo uhvatio motike?

Ima on važnijeg posla: Eno mu prijatelj Mađor opet bacio oko na Turističku palaču

PONEDJELJAK Prosvjetljenje

Ne, nikome nije došlo iz dupeta u glavu, već se radi o najobičnijem naređenju: kao što su prije godinu dana hidroavioni bili ploveća i leteća opasnost, mina koja će skoro pa uništiti život kakav poznajemo, tako su ovih dana najednom postali poželjni. Odlučio je, naime, ministar prometa.

Pa su iznenada stvoreni uvjeti da oni uplovljavaju i isplovljavaju u gradsku luku, što je do prije koji dan bilo ravno znanstvenoj fantastici. Iako smo hidroavione u Splitu imali još prije stotinu i kusur godina.

Ni Nijemci kao vlasnici tvrtke više se ne čude: valjda su nakon deset godina kilavljenja shvatili da u Hrvatskoj tek treba pokucati na najvišu moguću adresu ako zbilja želiš uspjeti u biznisu. 

UTORAK Pročišćenje

Takva nekakva slična situacija dogodila se s Turskom kulom, bogom danim prostorom koji je - onako zelen i građevinski neatraktivan - desetljećima čudesno zarastao u korov i propadao. Trebao se dogoditi nekakav gradski HSLS koji će par puta javno prozvati gradsku vlast da bi se organizirala volonterska akcija i da bi potencijalno najljepši splitski park bio barem upristojen, da se ne moramo svi skupa kolektivno crveniti.

Gradonačelnik je podržao ideju, što će drugo, ali se na Turskoj kuli ipak nije pojavio. Valjda bi mu pala kruna s glave...

SRIJEDA Tvrdoglavost

A opet, Ivo Baldasar očito ima i važnijeg posla: ovog tjedna nastavljena je saga o Turističkoj palači na Rivi, očito predmetu mokrih snova njega i njegove ekipe. Prošlo je nekoliko neuspjelih natječaja, potrošeni su hektolitri tinte i isto toliko žući zbog pokušaja namještanja posla, da bi se nekoliko mjeseci kasnije u igru ponovno vratio gradonačelnikov prijatelj i donator Stipe Mađor.

Evo ga, prijavio se na novi natječaj, iako je i laiku jasno da tu nema zdrave računice. Odnosno, da posao neće uspjeti ako u Banovini ne olabave uvjete nakon što se on povjeri pouzdanoj osobi.

Bit će uzbudljivo gledati kako će se to izvesti.

ČETVRTAK Tajming

U međuvremenu je USKOK uletio u Županijsku upravu za ceste, Županijske ceste i tvrtku Cestar.

Mašala, uranili.

PETAK Fijasko

Kao što se i očekivalo, Split neće biti Europska prijestolnica kulture 2020. godine. Koncept cijepanja kuturnog atoma nije previše dirnuo europske stručnjake, pa su nam grad dosta ponižavajuće izbacili iz natjecanja već u prvom krugu.

Sportskim rječnikom rečeno, Split igra drugu be hrvatsku ligu. 

Ali trener ni ne pomišlja na ostavku.

SUBOTA Prizemljenje

Sad kad smo se prestali zanositi grandioznim idejama koje bi nas ionako neminovno odvele u propast, valjda je red da se posvetimo nešto manje atraktivnom i prizemnijem poslu. Recimo, cestama, parkiralištima, školama i vrtićima.

Pazdigrad će, eto, nakon sramotnih dvadeset godina čekanja konačno dobiti osnovnu školu i polaganje kamena temeljca u ovom je slučaju zbilja bilo opravdano. Neka ostane zapisan taj datum kada je nakon korumpiranih političara, skandaloznih urbanista i nikad site građevinske mafije došao red i na građane. Odnosno, na djecu koja su kao u kakvom Alan Fordu morala godinama prosvjedovati kako bi dobila čak i taj osnov komunalnog standarda.

Onima na Kili i Mejašima bilo bi dobro već danas početi prosvjedovati ako žele da barem njihovi unuci imaju normalnu školu.

NEDJELJA Podmetanje

U Hajduku nam se spremaju izbori za Nadzorni odbor i ako je išta u ovom društvu jednostavno i transparentno, onda je to proces po kojemu svi članovi kluba glasaju i biraju sedam konkretnih ljudi. 

A opet, kako za koga: javio se hajdukolog Rejo i valjda ne znajući kakvu bi više zamjerku našao, objasnio da će 'bez obzira na tvrdnje o demokratskim izborima ipak odluka o sastavu Nadzornog odbora pasti u nekom navijačkom laboratoriju, kako je to bilo i prošli put'.

Kako bi se to moglo izvesti, nije objasnio. 

Kad te ljudi pitaju što je gore, neznanje ili zločestoća, uvijek zaključiš da je najubojitija njihova kombinacija.

Vaša reakcija na temu