Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Cro Drone Bivši gradonačelniče, zašto uznemiravate javnost?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Bivši gradonačelniče, zašto uznemiravate javnost?

'Na Karepovcu bi moglo doći do eksplozije, ali ne tvrdim da će je biti jer ne znam', objavio je Jakša Miličić, čovjek koji je primao masnu plaću gledajući kako se lova od odlagališta ulijeva u Zapadnu obalu

PONEDJELJAK Repovi

Mislili smo da se njime nećemo više trebati baviti, ali šlagvort nam je ovih dana dala Državna revizija koja je pročešljala gradske knjige iz posljednje godine mandata Ive Baldasara. Tražili su samo formalne propuste, kojih je bio popriličan broj, a od generalnih lutanja i strateškog vrludanja izdvojena je činjenica da se za plaće i troškove zaposlenika gradske uprave troši više novca nego za socijalne i druge potrebe preostalih dvjesto tisuća građana.

Ipak, možda je najslađi podatak da su i revizori bili poprilično brutalni kada su opisali nered oko korištenja gradskih prostora i dodjele javnih površina vlasnicima raznih kafića, štandova i kioska. A da su istovremeno registrirali i da je jedan od gradonačelnikovih savjetnika pune četiri godine formalno bio angažiran na 'savjetodavnim i konzultantskim poslovima na uspostavljanju projekta unaprjeđenja iskoristivosti javnih površina'.

Naradio se čovjek.

UTORAK Savjetnik

Oglasio se Jakša Miličić, gradonačelnik iz prapovijesti kojega mlađe generacije pamte kao dobro plaćenog Kerumovog savjetnika za Karepovac baš u doba kada je lova za isti taj Karepovac nenamjenski potrošena na Zapadnu obalu.

'Prijete nam eksplozije ako se sanacija nastavi!', poručio je u dramatičnom intervjuu, da bi samo rečenicu kasnije objasnio da 'ništa ne tvrdi jer ne zna'.

Ako ovo nije uznemiravanje javnosti, onda ne znamo što jest.

Miličić je i protiv 'kopanja' Karepovca, svjestan je da se sedam milijuna tona otpada ne može odvesti nekamo, ali zato predlaže da se kompletno odlagalište 'prosije' i na njegovom mjestu grade stanovi.

A kako bismo ga prosijali i kako bi to, zaboga, bilo ekološki i ekonomski povoljnije? 

'Tehnologijom koju zastupam', odgovara on. To je vjerojatno ključna rečenica jednog nevjerojatnog istupa.

SRIJEDA Bušenje

Od početka mandata čekali smo trenutak kada će se gradonačelnik AKO izjasniti o Generalnom urbanističkom planu, a on je mudro šutio sve dok mu u ruke nije došla karta zvana Žnjan.

Ovog tjedna gotovo skrivečki poručio je da će se GUP vjerojatno mijenjati upravo zbog uređenja ove plaže, ali i da će usput - po 'točkastom' principu - obratiti pažnju i na onih osamstotinjak zahtjeva o kojima se pokušalo odlučivati u smiraju Baldasarovog mandata.

'Individualizirat ćemo korekcije', objavio je, što bismo mogli prevesti kao najavu da kreće nova runda bušenja najvažnijeg gradskog dokumenta.

Istina je da je GUP pregazilo vrijeme i da mu stanovite korekcije zaista trebaju, jednako kao i da za izradu potpuno novog plana trebaju dvije do tri godine. A s druge strane, istina je i da u niskom startu čekaju razni poduzetnici (ali i hohštapleri), nestrpljivi građani (ali i potencijalni okupatori javnog prostora). Bogme i neki stranački sponzori.

Čekat ćemo.

ČETVRTAK Udah

Slobodna Dalmacija iskopala je rezultate mjerenja kvalitete zraka u prošloj godini i došla do zaključka da smo se u nekoliko navrata trovali - ne dramatično, ali ipak debelo preko svih zakonskih normi. I da nas nitko o tome nije upozorio.

Postoji institucija zvana Nastavni zavod za javno zdravstvo, kojoj je to u opisu posla, no ondje upravo traje nesmiljeni rat oko fotelja između dviju struja HDZ-a i očito nikome nije palo na pamet da izdaju kakve upute, upozorenja ili ne daj bože savjete. Dapače, toliko su drski da čak ni danas ne žele javnosti barem objasniti što smo u prošloj godini udisali.

Sramotno.

PETAK Vesela vijest

Od nešto vedrijih vijesti izdvojimo ovotjednu pohvalu župana Blaženka Bobana, koji je izmuzao četrdesetak milijuna europskih kuna za dva zanimljiva turistička projekta - jedan koji će goste disperzirati na manje poznate lokacije u županiji, drugi kojim će se potpuno obnoviti i urediti područje oko izvora rijeke Jadro.

Mašala, želimo mu da nas što češće ovako obraduje.

SUBOTA Vepar

Od bizarnijih detalja, pak, možemo spomenuti vepra koji već godinu dana harači po Marjanu, a da mu nitko ništa ne može. Kao ni gazdi koji ga je kao 'ljubimca' držao sve dok mu valjda nije dosadio, a potom ga pustio nama na brigu.

NEDJELJA Jole, Žole

Doček k'o doček: posljednjih godina nekako je postala tradicija da je grad življi, veseliji i zanimljiviji na Silvestrovo, nego u trenutku prijelaza u Novu godinu. Pjaca, Riva, Đardin, kale, birtije, pivnice i druženja na otvorenom - sve je blistalo ove nedjelje, a u samoj noći samo se 'odradio' taj Jole, Magazin, tko već.

Ne bismo imali ništa protiv da za 364 dana izrodimo nekakav potpuno novi koncept: dajte, iznenadite nas.

Vaša reakcija na temu