Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Čini nam se da gradonačelnik ima 'cojones'. Narodski, muda
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Čini nam se da gradonačelnik ima 'cojones'. Narodski, muda

Masovna rušenja na Žnjanu velika su pobjeda Andre Krstulovića Opare i trenutak kada je Split, barem nakratko, ponovno postao civiliziran

PONEDJELJAK Guštanje

Bez imalo ustručavanja kazat ćemo da se radilo o povijesnom splitskom tjednu. Dobili smo prvu ozbiljnu demonstraciju uvođenja reda nakon dugih deset godina planskog ili spontanog kaosa, prvu stidljivu naznaku ambicioznijeg upravljanja gradom i prvi opipljivi znak da gradonačelnik Andro Krstulović Opara - u daljnjem tekstu AKO - ima 'cojones'.

Eto, izgleda da se čak i jedan HDZ-ovac može ponašati normalno. Pitanje je samo hoće li ga njegovi vlastiti stranački drugovi izbušiti, ili barem utopiti, pozadinskim dealovima s Kerumom i neviđenom jagmom za foteljama, nakon koje obično slijedi novi val uhljebljivanja.

Sve to dobro vidimo u pozadini, a da ne spominjemo Županiju u kojoj je došlo do toga da su službeno zaključili kako Kerumov šura, dakle brat njegove supruge, nije ništa u rodu s Kerumovim nećakom. Pa su ga metnuli u komisiju koja će odlučivati o koncesijama nad plažama.

Ali bavit ćemo se time, ima vremena; gušt ovog tjedna čak ni oni nisu nam uspjeli pokvariti.

UTORAK Kredit

Dakle, Žnjan.

Scenarij u kojega je malo tko vjerovao na koncu se ostvario i u samo nekoliko dana raskrčen je nered, u akciji koju ne pamtimo još otkako je pokojni Zvone Puljić u samo jednoj noći poskidao sve reklame u Palači i oko nje.

Ova je bila znatno kompliciranija jer su u igri bile brojne strukture, brojni vidljivi i nevidljivi financijski interesi i običajno splitsko pravo, koje govori da se jednom zauzeto i okupirano javno dobro više ne ispušta iz ruku. A Žnjan je u stvarnosti, naš splitski: ne zaboravimo da smo njegovo nasipanje platili skoro 25 milijuna eura i da je zbog toga iz gradskog proračuna punih petnaest godina otplaćivan golemi kredit. Petnaest godina, ej.

Kako sad smiješno izgledaju laprdanja o koncesijskim odobrenjima, birokraciji i šarmantnom neredu (Baldasar), ili ona da 'treba pustiti ljude da rade kad su već tu' (Kerum).

I kako su efektno izbijeni argumenti svih gradskih ugostitelja i drugih otimača, koji su znali poručiti 'neka se prvo ruši na Žnjanu, pa neka onda dođu do nas'.

Pa, eto. Dobra pouka za ekipu u Koteksu, koja taman počinje divljati.

SRIJEDA Gospoda

Na ljudskoj razini za žnjanske ilegalce može se imati nešto razumijevanja, no to svejedno ne poništava činjenicu da su itekako dobro znali kakva su pravila igre, odnosno da pravila više ili manje ne postoje. Sami pali, sami se ubili.

Dosta zanimljivo je bilo promatrati kako su i oni sami bili uvjereni da su potpuno u pravu, makar nijednog papira nisu imali, te kako je malo-pomalo postalo normalno da je javno dobro - kojega smo, ponavljamo, masno otplaćivali punih petnaest godina - njihovo i ničije više.

'Došli smo kao gospoda, kao gospoda ćemo i otići', poručili su samo tjedan dana ranije, prije nego što su u povlačenju jednostavno zapalili svoj otpad nasred plaže i pobacali automobilske gume u grmlje. Mašala.

Neki su najavljivali i da će nakon AKO-ve akcije odseliti na Island, makar baš nismo sigurni da bi im slični pothvati ondje prošli. Možda da krenu u smjeru Afrike?

ČETVRTAK Andro Krstulović Giuliani

Kad spominjemo gradonačelnika, rečenog AKO-a, ovo je definitivno bio i njegov tjedan. Mada mora još puno pure kusati kako bi barem simbolično dosegao gradonačelnika New Yorka Rudyja Giulianija, čiju knjigu upadljivo drži na stolu i čiju sliku tobože ležerno dijeli po Facebooku.

Rušenje na Žnjanu definitivno je bio golemi izazov i dobro se zna da u uspjeh nisu vjerovali ni neki Oparini najbliži suradnici - no, još veći izazov bit će iduća faza. Hodogram je zgusnut i nategnut, treba prokrčiti put kroz administraciju i ufati se da se neće dogoditi potresi koji će poremetiti proceduru i sve te puste planove, natječaje i koncesije. Idućeg ljeta na Žnjanu ćemo gledati provizorno rješenje i s time ćemo se lako nositi, ako znamo da nas godinu kasnije čeka uređen prostor dostojan grada poput Splita.

A naš grad zaslužuje samo najbolje.

No, da se ne lažemo, i mi građani smo ovdje na velikom ispitu: krenut ćemo naprijed tek kada bude veći broj onih koji ozbiljno razmišljaju o javnom interesu od onih koji se zgražaju nad činjenicom da 'neće imati gdje popiti kavu'.

PETAK Titula

Priznanje za 'šampiona turizma', kojeg je ovog tjedna Split službeno dobio, također bi valjda trebalo biti dobra vijest. Trebalo bi, samo da nas nije strah da će nas turisti uskoro pregaziti.

U idućim godinama grada će nesumnjivo i dalje rasti, pa nije nerealno da će prestići Dubrovnik i Rovinj - koji su po suhim brojkama još uvijek dvostruko jači. Vjerojatno najbolji recept ponudio nam je ugledni hrvatski arhitekt Vedran Mimica, koji je u jednom intervjuu sve sažeo u jednoj rečenici:

'Nužno je razvijati gradove, ne kao turistički program, nego kao grad za građane, to je najbolja strategija za razvoj turizma.'

Nije kasno da ga poslušamo.

SUBOTA Kerumov kutak

Iz realnog života zabilježimo da se predsjednik Gradskog vijeća Jure Šundov napokon izjasnio o istrazi koja je pokrenuta protiv njega zbog sumnje da je lažni invalid i ratni profiter. Nije kazao ništa konkretno, nego se odlučio na klasični manevar nazvan 'Gdje si bio '91.?'. Ne pada mu na pamet dati ostavku.

I da, zabilježimo da će proslavu Nove godine na Rivi, nakon nekoliko godina Tome Mrduljaša, opet organizirati Kerumov 'kućni menadžer' Damir Karaman. Koncert Jole, Gustafa i Mjesnog odbora platit ćemo respektabilnih 450 tisuća kuna.

NEDJELJA Globa

Još jedna vijest iz realnog života govori da je Javna ustanova za Marjan nepravomoćno osuđena jer je u njoj svojedobno bez natječaja zaposlena SDP-ovka Marijana Balić Carevski, teologinja kojoj je pronađeno mjesto 'edukatorice'.

Što je najbizarnije, nije problem u zaobilaženju natječaja - jer to se u gradskim firmama tolerira, pa čak i potiče, bez naznaka da će sumorna praksa ikad u skoroj budućnosti biti prekinuta - već u stručnoj spremi gospođe. Kao, ne zna se je li teologija društveni smjer.

Kako god trakavica na sudu završila, samo jedan konačni ishod bio bi pošten: eventualnu kaznu umjesto nas treba platiti ravnatelj koji je zaposlenje potpisao. Ako s time ima problema, solidarno mogu sudjelovati Ivo Baldasar i splitski SDP.

Vaša reakcija na temu