Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Da, grad nam izgleda ljepši i uredniji nego ikad prije
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Da, grad nam izgleda ljepši i uredniji nego ikad prije

…barem njegov sami centar. A u Podrumima smo napokon dobili naznaku da netko vodi računa i o estetici

PONEDJELJAK Dozvola

Gužve.

Ne samo da nećemo prestati pisati o njima - nego smo tek počeli. A Vlada i Hrvatske ceste, bogu fala, obasipaju nas sočnim povodima.

Čak i da na trenutak zanemarimo višegodišnje, pa i višedesetljetno sustavno zanemarivanje i zlostavljanje drugog najvećeg grada u državi, jer o tome bi se romani mogli napisati, doslovno na svakom koraku nalijećemo na tragove njihove bahatosti, tromosti i aljkavosti.

Evo, Slobodna Dalmacija otkrila nam je da i ona jedna rampa na obilaznici na Pujankama - ujedno i jedina eventualno spomena vrijedna državna investicija u Splitu u zadnjih dvadesetak godina - punih godinu dana nema čak ni uporabnu dozvolu. Što je situacija zbog koje bi, recimo, u splitskoj gradskoj upravi glave padale, no u državnim tvrtkama očito se nešto ležernije odnose prema zakonima.

'Promet se za sada odvija pod privremenom regulacijom', gotovo šeretski objasnit će iz Hrvatskih cesta, mašala. 

Sjetit ćemo se i onog jednog nesretnika koji je poginuo baš na ovoj rampi, baš pod 'privremenom regulacijom' i baš bez uporabne dozvole. Ne primjećujemo da su se gospoda zbog toga uzbudila.

UTORAK Andro

Bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara uzbudio se zbog gužvi, ali na svoj pomalo specifičan način. Podsjetio nas je na sjednicu Vlade u Splitu prije točno šest godina i naramak obećanja o velikim, strateškim i infrastrukturnim projektima koji su po tada predstavljenim planovima otprilike danas, ili za godinu- dvije, trebali biti realizirani.

'Ne, ne triba nama Most Sv. Dujma od Kopilice do Brižina u Sućurcu, ne, ne triba nama Master plan Kopilice i Istočne obale kojega je podržala cijela Vlada i EBRD, ne, ne triba nama željeznica od Trajektne luke do Zračne luke... Naravno da ne triba. To san ja bija onako izmislija jer mi je došlo. Samo me zanima di su sad oni genijalci koji su mi odbili Master plan, sprdali se sa željeznicom do Zračne luke i rugali mi se sa zamisli o mostu priko Kaštelanskoga zaljeva', jetko se osvrnuo Opara.

Eto, sve je ostvareno - pa otkud onda gužve?

U stvarnosti, bivši gradonačelnik nosi neke zasluge jer je na početku svog mandata u strateške državne dokumente zbilja ugurao par važnih i vrijednih splitskih projekata - ali problem je dakako u njihovoj realizaciji.

I u tome što nemamo jednog Olega Butkovića i nismo Rijeka u kojoj HDZ državnim parama bezobrazno sebi pokušava kupiti glasove, što oni sami više ni ne kriju.

SRIJEDA Majice

Prvomajskim urankom započeo je tradicionalno najljepši splitski tjedan i na samu organizaciju feštice na Marjanu nema puno zamjerki. Sve je dobro funkcioniralo, djeca su se zabavila, koncert je bio solidan, a i ona slavna šaketanja za fažol napokon su stvar prošlosti.

Urednog i unaprijed upakiranog tradicionalno ga je dijelio gradonačelnik Ivica Puljak i sve bi zapravo bilo sjajno da nismo primijetili ekipu koja mu je asistirala: tu su bili supruga Marijana, saborska zastupnica koja u ovom mandatu predstavlja Zagreb, a onda još i cijela četa stranačkih aktivista i priljepaka koji su potpuno bez srama nosili majice s logotipom svoje stranke Centar.

Kad vidiš nešto tako zbilja se ne možeš odlučiti: jesu li se toliko razbahatili da cijeli grad smatraju svojim lenom, jesu li potpuno skrenuli s uma, ili su naprosto ograničenih intelektualnih kapaciteta pa, siroti, uopće ne shvaćaju što rade?

Da je na vlasti u gradu HDZ i da su nam priredili ovakav performans, sigurni smo tko bi prvi graknuo.

ČETVRTAK Promet

Drama u 'Prometu' najednom se ispuhala jednim jedinim sastankom ekipe iz Banovine s predstavnicima svih okolnih gradova i općina, kojima je samo tjedan dana ranije javno i ad hoc upućena najava obustave javnog prijevoza zbog dugova.

Koji definitivno postoje, ali nitko nema pojma koliko iznose i kako se računaju.

Čini se da su sve strane najednom postale sklone kompromisu i da su se ponešto približile realnosti: ekipa iz Banovine nakon početne prijetnje sada upadljivo šuti, a ekipa iz okolnih gradova nastupa znatno pomirljivije. Dakle, svi su postigli svoj cilj i nakon što se brojke stave na papir, stvar bi trebala normalno klapati.

Zbilja, zar je to bilo teško?

PETAK Igre

Na Sveučilištu smo, drugi put ovog tjedna, svjedočili još uvijek neobično kooperativnom i konstruktivnom nastupu ljutih neprijatelja: s jedne strane Vlade i Županije (bit ćemo korektni pa samo Sveučilište nećemo trpati u taj koš, mada je jasno da iz njega konstantno virka), a s druge strane Grada i Ivice Puljka.

Europske sveučilišne igre koje će se u ovom gradu održati za četiri godine uspjele su ih posjesti za isti stol - odnosno, sve strane za njega su sjele ponajviše iz straha da oni drugi ne bi za sebe preuzeli sve zasluge. Čak se i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, eto, potrudila sjesti u avion kako bi se našla na zajedničkoj fotografiji.

Što je mala cijena za Split ako gospođa i njena Vlada odriješe kesu i pomognu da se događaj organizira na razini, odnosno ako grad od njega bude imao makar kakvu opipljivu korist.

Zasad su na vidiku jedan ili dva nova studentska doma, a sve ostalo - od obnove sportske infrastrukture - do sanjanog velikog kompleksa u blizini Poljuda - u velikoj magli.

Pratit ćemo.

SUBOTA Estetika

Na Dioklecijanovim podrumima ovog tjedna vidjeli smo koliko čak i sitne intervencije mogu biti efektne i korisne: kada je veličanstven sklop dekoriran barem privremenom ambijentalnom rasvjetom, najednom su prestala grintanja oko banaka i đinđa koje su ga do jučer okupirale.

Podrumi, treba reći, čak i ovako zapušteni i čak s privremenim rješenjem, izgledaju spektakularno - a treba reći i da je cijeli centar grada ipak vidljivo čišći, uredniji i posloženiji nego ikad prije. Godine križarskog pohoda protiv nereda pomalo dolaze na naplatu.

No još uvijek čekamo jedan ili dva prava zahvata s kojima će Split napraviti korak naprijed, recimo uređenje kakvog javnog prostora - Hrvojeve, varoškog 'trokuta', komadića Rive, čega god.

I malo više imaginacije i smisla za estetiku, točno onoga što smo vidjeli u Podrumima.

NEDJELJA Pogodak

Ušli smo u najljepši splitski tjedan uoči Svetog Duje i on je, barem zasad, na vjerojatno najvišoj razini u zadnjih petnaestak godina. Događaji i manifestacije smjenjuju se kao na traci, dobra je ideja zaredati s nekoliko koncerata pažljivo odabranih izvođača na Rivi - makar bismo na naš najveći praznik ondje koji put željeli ponovno vidjeti i kakvo svjetsko ime - a i postavljanje bine s nešto decentnijim programom na Pjaci pokazalo se kao pun pogodak. Zasad je zapravo sve gotovo bez greške.

Na dobro nam došla Sudamja!

Vaša reakcija na temu