Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dobra stvar 'mini metroa' je barem to što smo sakrili jedno ruglo
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Dobra stvar 'mini metroa' je barem to što smo sakrili jedno ruglo

Privremeni kolodvor u Kopilici sigurno ne može biti sramotniji od onog jada i bijede u luci

PONEDJELJAK Skale

Ili nam se rugaju, ili ovdje netko zbilja nije normalan.

Privatna tvrtka 'Point' već godinama ima koncesiju za održavanje gradskih trotoara, a često čudesno pobjeđuje i na natječajima za radove drugih vrsta, a na rezultate njihova rada nailazimo svakog dana - najčešće se i doslovno spotaknemo o njih.

I kao da to nije dosta, da ni prošlotjedna devastacija Pjace pilanjem kamena nije izgledala kao ultimativna demostracija bahatosti, evo ekipe i ovog tjedna s bizarnim betoniranjem skala u Senjskoj ulici, u samom srcu Varoša. Trebalo im je za proći kamiončićem.

Umjesto da ih održavaju kako zakon zapovijeda, oni ih nastoje uništiti do kraja.

Zbilja ne znamo što još trebaju napraviti da bi im se koncesija oduzela, možda pikamerom nasrnuti na Rivu ili Peristil?

UTORAK Koncesija

Istom tom 'Pointu', odnosno njegovom vlasniku i gazdi Stipi Latkoviću, Županijska skupština napokon je oduzela koncesiju u uvali Vrulja, gdje je po dosta sličnom receptu uložio milijune kuna i godine napornog i bahatog rada u temeljito uništavanje jednog prirodnog bisera.

Bolje ikad nego nikad, makar nam još uvijek nije do kraja jasno što bi se dalje trebalo događati. Jesu zbog bespravne gradnje pozvani inspektori? Što je s ilegalnim cestama, pristaništem i objektima? Hoće li koncesija ići nekom drugom? Radi li se samo o zadovoljavanju forme, ili zaista postoji briga za Vrulju?

Ukoliko postoji, Županija na raspolaganju ima cijelo more mogućnosti i treba samo uprijeti prstom i glasno viknuti. Hvalili ste se vertikalom vlasti, vrijeme je da se ona iskoristi.

Naravno, treba ipak uzeti u obzir da se radi o HDZ-u.

SRIJEDA Metro

'Mini-metro' možda zbilja zvuči pretenciozno, a vizualizacije novog privremenog autobusnog kolodvora u Kopilici možda i jesu gotovo pa amaterske, ali svejedno ćemo pohvaliti ideju da se već do ljeta ovdje prebaci velik dio prometa, odnosno da se putnike i turiste iz buseva krca u vlakove prema luci. Ako se gužve smanje barem za deset posto, dobro je.

Uostalom, što se drugo uopće može učiniti?

'Privremeni kolodvor' u svakom slučaju ne može biti neugledniji i sramotniji od onog jada kojeg danas imamo u luci, čak i ako će biti smješten u apokaliptičnom okruženju i usred favele.

Ovog tjedna cijela stvar ozbiljno se mrdnula s mjesta potpisivanjem nekoliko ugovora i sada već ozbiljno možemo reći da nas iduće sezone čekaju promjene. Samo, opet, uvijek nas je strah tog pridjeva 'privremeni'...

ČETVRTAK Hvala

Dva splitska velikana ovog tjedna objesila su kopačke o klin: Jadran 'The Voice' Marinković po svemu sudeći više neće s nama ploviti valovima Radio Splita, a Vinko 'Zovi čovika' Prizmić oprostio se od mjesta predsjednika Hrvatske gorske službe spašavanja.

I jedan i drugi ostavili su puno toga velikoga, no vjerojatno najveća je njihova uloga uzora, kako ih vide generacije koje su i sami godinama odgajali.

Iako smo sigurni da ćemo ih i dalje često viđati, evo im na vrijeme i od srca jedno veliko hvala.

PETAK Bolnica

S druge strane, bolnica se (još uvijek) nije zahvalila kardiokirurgu koji je razotkriven u uzimanju mita: zasad ga je tek smijenila sa šefovske dužnosti. 

Kadrovski stan nisu mu uzeli iako, zločesti će kazati, dosad ga je valjda mogao i sam kupiti.

Kao i njegov bivši šef i današnji penzioner, trenutno ilegalac u našem, gradskom prostoru.

SUBOTA Ekipa

Buvljak 'A di si ti?!' doživio je osamnaesto izdanje i ušao u punoljetnost, a o udruzi MoSt - tom skupu veselih i poštenih entuzijasta koji su život posvetili buđenju plemenitosti i solidarnosti u ovom gradu - malo što se pametno još može napisati. Znamo apsolutno sve.

Njima ćemo zahvaliti, ali i poželjeti nešto konkretno: ljudi, nemojte se umoriti.

NEDJELJA Posjet

Upravo na dan kada je protiv njega podignuta nova optužnica, tako da im više ni broja ne znamo, a dan nakon što je doslovno kupio tri vijećnika potrebna za većinu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u bolnici je primio dragog gosta. Kolegu iz Splita.

Nije nam sasvim jasna taktika, a pogotovo ne motiv ovakvog postupka Andre Krstulovića Opare: na ljudskoj razini mogli bismo razumjeti davanje podrške bolesnom kolegi, no kad ona izađe u javni prostor iz privatnog se pretvara u politički potez. Pa smo onda slobodni i reći da ne izgleda nimalo, nimalo lijepo.

Ali opet, rekli smo, sve je to HDZ…

Vaša reakcija na temu