Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Dobrodošli u kaos
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Dobrodošli u kaos

Prošlog ljeta friškoj gradskoj vlasti tolerirali smo nered jer su nas lijepo zamolili da se strpimo. za ovo ljeto opravdanja nema

PONEDJELJAK Repriza

Prije točno godinu dana sami su nam objašnjavali da ništa ne mogu i apelirali da 'pregrmimo jedno ljeto', a objašnjenje je bilo dosta razumno: tek su preuzeli vlast u gradu zajedno s pripadajućim cirkusima i 'šarmantnim primjerima kaosa' na gradskim ulicama i trgovima. Opći komunalni nered na svakom koraku i živa ostavština kaubojštine iz prethodnih mandata trebali su biti kratkog vijeka - evo, samo što se divljacima nije stalo na rep - a imali smo i nekoliko manjih pokaznih vježbi kojima se nastojalo demonstrirati odlučnost.

Danas, 365 dana kasnije, iz Banovine smo dobili gotovo pa navlas jednaku priču: ljeto je, nema smisla raditi duboke rezove, strpite se, neka ljudi rade, preživit ćemo nekako, stižu bolji dani, mislimo ozbiljno…

Apsolutno nikakvog opravdanja nema za činjenicu da u punih godinu dana nije usvojena ozbiljna odluka o komunalnom redu, nema racionalnog objašnjenja za gledanje kroz prste raspojasanim ugostiteljima, vlasnicima štandova, dostavljačima i običnim divljacima raznih sorti. Nema ni kvalitetnog pojašnjenja zašto na gradskim ulicama čak ni najekstremniji krateri nisu zakrpani, zašto se spotičemo na trotoarima, gdje je nestalo obećanje o dvije ipo tisuće novih mjesta za parkiranje i kako, zaboga, komunalci nisu u stanju srediti ni pristup Kašteletu, jednoj od najljepših gradskih plaža, pa tih stotinjak razrovanih metara ceste nekim čudom izgleda čak i gore nego lani.

Dobra volja možda i postoji, ali rezultata nema.

UTORAK Prozor

A kad reda nema, anarhija lako procvjeta: ovogodišnji hit svakako je famozni prozor u Marmontovoj, probijen na fasadi usred bijela dana u pothvatu koji nadmašuje i tradicionalno niske splitske standarde. Gradska uprava čudom se čudi i poziva na nenadležnost, konzervatori se tradicionalno ne oglašavaju ili nejasno mrmljaju, inspekcijama treba mjesec ili dva za reakciju, a lola - i to ne bilo tko, nego ozloglašena tvrtka kojoj su slični bezobrazluci već polazili za rukom - u samo dva dana lijepo na divljaka stvori novi poslovni prostor i dok si rekao 'Rade Bužančić' već kreće zgrtati pare.

U normalnom gradu i normalnoj državi ekspresno bi se punili kapaciteti ludnica ili zatvora, svejedno, a prozor bi istog treba pao. No, mi se zasad samo sa sjetom možemo prisjećati pokojnog gradonačelnika Zvone Puljića i onog čudesnog doba kada je u jednoj jedinoj noći nestalo osam stotina svjetlećih reklama iz gradske jezgre. Da, tada smo imali ozbiljnu iluziju da živimo u sređenom gradu.

SRIJEDA Pohlepa

Na cijeli taj kaos svake godine lijepe se nove horde turista - evo, i ove godine dvadesetak posto više -  a nove horde turista izazivaju još veću beskrupuloznost i gramzivost, pa se centrifuga vrti i udara brže i jače sve dok se jednog jutra ne probudimo i spoznamo da nas je snašla apokalipsa. 

Da, bez turizma bismo vjerojatno pocrkali od gladi - ali ako se hitno ne uozbiljimo i organiziramo, nije isključeno da će nas glave doći baš taj turizam. I Pohlepa.

ČETVRTAK Peristil

Povrh svega toga uskoro nam kreće i Splitsko ljeto, jedna od manifestacija koje predstavljaju zaštitni znak grada, no u paketu s njim i nova dimenzija okupacije Peristila. Ni manje ni više nego puna tri tjedna trg će biti blokiran zbog ukupno pet izvedbi Verdijevih opera.

Jasno da tradiciju treba njegovati i da je baš Peristil mjesto na kojemu Splitsko ljeto zauvijek treba održavati svoj imidž, ali što je previše, previše je.

Ako niste znali, probe se mogu izvoditi i negdje drugdje.

PETAK Dračevac

Jedna trećina vojarne Dračevac i formalno je iz državnih prešla u crkvene ruke, a za razliku od većine odluka predstavljenih na sjednici Vlade u Splitu ova je provedena zadivljujuće ekspresno.

Doduše, u sebi sadrži i jednu malu začkoljicu: Crkva je dobila prostor na kojemu se danas nalazi sud, odnosno 'palača pravde', što je eufemizam za bijednu i raspalu zgradetinu s koje otpadaju prozori, vrata i fasada - a u njenoj utrobi caruju glodavci.

Sud će, dakle, nekamo trebati preseliti i na državi je da to odradi. Što prije, ako se ne želi zamjeriti Crkvi.

Trećina Dračevca mala je cijena za riješiti se jedne civilizacijske sramote.

SUBOTA Marjan

Koliko god divan bio, Marjan nam također ne predstavlja ponos već duže vrijeme - a evo, ovog tjedna usred bijela dana jedno osušeno stablo još se survalo nasred ceste, doslovno na metar od prolaznika. 

Fina spoznaja, nema šta.

NEDJELJA Ultra

'Ultra' nam je i ove godine došla i otišla bez većih problema, nemamo što dodati. Organizatori možda malo napuhuju brojke, ali to je već njihova stvar: mi možemo samo poželjeti da se sve u Splitu izvodi na ovako pristojan i organiziran način.

Zasad, zapeli smo tamo negdje na ilegalnom probijanju prozora u strogom centru grada.

Vaša reakcija na temu