Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Dvije dobre za kraj godine, Hajdukov kredit i novi Marjan
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Dvije dobre za kraj godine, Hajdukov kredit i novi Marjan

Podmirena zadnja rata najbolji je dokaz da su Torcida i Naš Hajduk spasili od propasti simbol grada, države i regije. A prva ozbiljna povučena europska lova, i to baš za zelena gradska pluća, daje nadu da se i na tom planu nešto mrda

PONEDJELJAK Blaženi Dioklecijan

Gradski vodovod nam je u evidentnom raspadu i kao da se svi skupa pomalo navikavamo na probleme svojstvene trećem svijetu. Samo što ondje čekaju kišu kako bi se mogli napiti vode, a mi od svake malo jače kiše moramo strepiti.

Ovu godinu pamtit ćemo i po činjenici da smo skoro punih mjesec dana bili bez opskrbe, prisiljeni kuhati ili sudjelovati u grabežu za bocama s polica šoping centara, ali i da nam cijelo to vrijeme nitko nije pružio suvislo objašnjenje zašto se, zaboga, Jadro sve češće i sve dramatičnije zamućuje.

Niti nam je osigurana alternativa, što zakon predviđa, niti je kome palo na pamet barem iz pristojnosti umanjiti račune. Grad koji je pitku vodu imao prije sedamnaest stoljeća danas se sramoti i valjda nema boljeg dokaza opće regresije.

Tužno. 

UTORAK Menadžer

I prije nego što je imenovan za direktora Vodovoda i kanalizacije u ovo doba prošle godine, u fotofinišu dosta sumornog Baldasarovog doba, bilo je jasno da će Drago Davidović vrlo brzo odletjeti iz te fotelje. Bilo je samo pitanje izvedbe.

Prethodni direktor povukao se godinu dana ranije u mirovinu kako bi zgrabio otpremninu i usput oslobodio mjesto Davidoviću, tadašnjem gradonačelnikovom čovjeku od povjerenja, a sada je i ovaj u poprilično lagodnoj poziciji birati između ostanka na vrlo dobro plaćenom radnom mjestu ili otpremnine od oko 160 tisuća kuna. Mašala.

Vi, budale, plaćajte račune, čak i za vodu koju niste popili.

SRIJEDA Kutija s računima

'I sami znate da u kućnom budžetu imate dugovanja koja ponekad ne možete platiti', lakonski je odgovor župana Blaženka Bobana na pitanje kako je moguće da najmanje dvije godine tvrtke sina Petroslava Sapunara - predsjednika Županijske skupštine, ej! - istoj toj Županiji nije plaćala koncesiju za plažu na Benama.

Zanimljivo. 

Bit će da su u Kerumovoj obitelji imali većih prioriteta, pa su uplatnice na tih 560 tisuća kuna gurnuli na dno kutije s računima. Neće valjda, kao županijska vlast, raditi probleme sami sebi.

ČETVRTAK Zadnja rata

Jest da je prošlo pet godina, ali od vijesti da je Hajduk uspio otplatiti onaj kredit od trideset milijuna kuna, uz još dva milijuna kuna kamata, ne postoji bolji dokaz da se u ovom gradu uspjelo odviti nešto posebno.

Da, sada je i službeno: Torcida i Naš Hajduk spasili su simbol grada, regije i države, jedan bankrotirani klub koji je osim u financijskom bio propao i u moralnom aspektu, od kojega su svi ostali digli ruke i već ga sahranili.

Sad kad je napokon izbijen i zadnji argument o 'rupi bez dna' i klubu koji 'parazitira na gradskom proračunu' - a istina ionako nije mogla biti dalja od toga - valjda slijedi vrijeme splitske renesanse. Napokon će biti love za škole, vrtiće, ceste i tisuće gladnih usta kojima je Hajduk navodno oteo budućnost. Ne primjećujemo da se javljaju oni koji su tada tvrdili da 'kredit nikada neće biti vraćen' i da se 'gradskim jamstvom samo odgađa stečaj'.

Ako ništa, valjda osjećaju sram.

PETAK Božićnica

Za tvrtku 'Spalatum DMC' malo tko u gradu je čuo, a i ne čudi nas jer se radi o nekoj vrsti gradske turističke agencije koja je u ovoj godini po službeno dostupnim podacima radila samo i isključivo na organizaciji božićnog sajma.

Njih troje zaposlenih pretrglo se od posla.

Ali su zato sami sebi isplatili božićnice od dvije ipo tisuće kuna, duplo više u odnosu na najdarežljivije gradske tvrtke.

Čestitamo, to se zove poduzetništvo.

SUBOTA Vrtal

Mala bitka za mali vrtal usred Dioklecijanove palače, jedinu zelenu oazu i jedan od najslađih gradskih motiva, završila je pobjedom civiliziranosti: u roku od jednog dana maknute su ploče kojima se na ho-ruk pokušalo uništiti prostor, odnosno preobraziti ga u dosadnu i tisuću puta ponovljenu kulisu za turistički kičeraj.

Pohvalno, makar nam se po svakodnevnim demonstracijama nezajažljivosti i bezobzirnosti čini da smo i dalje miljama daleko od svijesti da bi nam u uređenom gradu svima naprosto bilo puno bolje.

Dok to ne shvatimo, nema druge nego slati na ulice vojsku redara i kaznene ekspedicije.

NEDJELJA Čestitka

Jedna od najljepših vijesti u ovoj godini nesumnjivo je početak projekta 'Marjan 2020 - brdo prošlosti, oaza budućnosti', pothvata vrijednog 22,5 milijuna kuna kojim će se park šuma upristojiti i ušminkati. Ne samo zbog činjenice da se napokon na djelu vodi računa o gradskom simbolu, nego i zato što  je upravo u ovom slučaju grad po prvi put povukao ozbiljan europski novac.

Bez ikakvog ustručavanja, reći ćemo kratko i jasno: čestitamo.

Vaša reakcija na temu