Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Eksplozija antitalenta Aide Batarelo
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Eksplozija antitalenta Aide Batarelo

Ne postoji plastičniji dokaz sunovrata splitskog SDP-a od činjenice da o Žnjanu u kritičkim tonovima govori baš ona, desna Baldasarova ruka iz doba devastacije, ilegalnih kafića i besplatne vode za povlaštene ugostitelje

PONEDJELJAK Jasle

Nismo ni mislili da će veliki pravnik i legendarni tajnik splitskog HDZ-a Tomislav Prljević u sklopu opće ofenzive na važne položaje i javnu kesu ostati uskraćen za napredovanje u karijeri, ali moramo priznati da nismo očekivali baš toliku beskrupuloznost.

Zaposlen je na mjestu zamjenika direktora 'Vodovoda i kanalizacije', tvrtke koja je već davno postala simbol za uhljebljivanje: nakon nekoliko tura SDP-ovaca, pa kerumlija, red je da i ova ekipa napokon prosperira.

Prljević se ondje uvalio bez natječaja, dakako, uz dosta bezobrazno objašnjenje da on nije ni potreban jer gospodin samo prelazi sa županijskih na gradske jasle. Mašala.

Boljeg i pogodnijeg kandidata ionako ne bi pronašli, sve da su ga do sudnjeg dana tražili.

UTORAK Mokraća

Splitski vatrogasci popunili su svoje redove s trideset novih članova, od kojih su točno 80 posto - odnosno, njih 24 - sinovi, nećaci, braća, rođaci i unuci postojećih vatrogasaca. Čestitamo.

Da bi se donekle ublažilo skandaloznu statistiku, ponuđen nam je dodatak po kojemu su od ukupno prijavljenih 120 kandidata njih čak devedeset i dvojica nečiji sin, rođak ili unuk, odnosno da 'u vatrogastvu to tako funkcionira'. 

Možda i jest, nemamo primjedbi, ali još uvijek čekamo odgovore na vrlo konkretne i teške optužbe dvojice kandidata koji nisu prošli, a koji su jasno i detaljno opisali proces u kojemu su jedni rasturali na pismenim ispitima i testovima fizičke izdržljivosti, da bi misteriozno padali na 'razgovorima' pred komisijom. Dok su drugi, pogađate, na konkretnim zadacima padali ili jedva se provlačili, dok su u neposrednom razgovoru čudesno obarali ispitivače s nogu.

Previše je indicija da ne bismo sumnjali u klasično namještanje natječaja.

Drugi dio optužbi - onaj o 'davanju uzoraka tuđe mokraće' ili 'prolasku testiranja vida iako čovjek ne vidi' - naprosto nisu naš posao. Zbilja, radi li policija išta u ovom gradu, osim što danonoćno i besmisleno patrolira centrom grada?

SRIJEDA Trutovi

Devet mjeseci prošlo je otkako je Županijska skupština usvojila novi pravilnik o plažama, pod teškim pritiskom javnosti i oporbe. Devet mjeseci od obećanja da će 'idućeg ljeta vladati red', devet mjeseci vremena da se pripreme aneksi ugovora za postojeće koncesionare kako bi nas prestali maltretirati suncobranima i ležaljkama, okupacijom žala i ograđivanjem obale.

Devet jebenih mjeseci, a trudbenici iz Županije nisu uspjeli sklopiti ni jedan jedini aneks. Ako ga i sklope, on počinje vrijediti za najmanje trideset dana, što znači da možemo pisati - propalo.

Kad treba dijeliti koncesije, prilično su ažurni, a kada je na tapetu uvođenje reda očekivano su aljkavi.

ČETVRTAK Higijena

Pohvalit ćemo predsjednika Gradskog vijeća Juru Šundova.

Ne, naravno, zbog pravomoćne presude po kojoj gradskim firmama mora vratiti stotine tisuća protuzakonito isplaćenih kuna, a pogotovo ne zbog optužnice da je lažni invalid i ratni profiter koji je državu i grad zavaljao za oko 270 tisuća kuna.

Pohvalit ćemo ga zbog ostavke koju je podnio iz higijenskih razloga. Jest sa zakašnjenjem i jest tek nakon što je Državno odvjetništvo protiv njega podnijelo službenu optužnicu, ali barem nam je dao malu zadovoljštinu u obliku spoznaje da nam grad ne vode ljudi koji za vratom imaju ozbiljne pravosudne probleme.

Zvuči logično i razumno, no nismo baš uvijek bili takvi. Uostalom, ne treba tražiti daleko: dosta je baciti pogled do Zagreba…

PETAK Vila Rogoznica

Kako to obično biva u kriznim situacijama, delegacija HDZ-a zaputila se na punjene paprike i na noge Željku Kerumu.

U Rogoznicu, mjesto koje u splitskoj političkoj povijesti već pomalo zauzima kultni status. Ondje stoluje čovjek koji je izgubio izbore i nakon njih postao pobjednik, gradski vijećnik kojemu je gnjavaža čak i pojaviti se na sjednici, gazda iz dubokog hlada. 

Ovog tjedna od njega smo čuli da je optužnica protiv Šundova najobičnija namještaljka, makar nam nije jasno tko ga je obmanuo da liječničkoj komisiji dostavi šesnaest navodno lažiranih nalaza o invalidnosti i zašto onda ne prekine veze s onima koji njegove prve suradnike guraju prema Bilicama.

U ovom trenutku očito mu je bitnije da trgovačka koalicija piči dalje, kao i HDZ-ovcima koji su tek Šundovljevom ostavkom, kao, spoznali što znači fraza 'politička odgovornost'. 

I tako će nam novim šefom Gradskog vijeća postati stanoviti Igor Stanišić, mladac kojeg dosad nismo upamtili ni po jednom značajnijem istupu, govoru ili potezu. Ali, eto, dio je familije…

SUBOTA Antitalent

Budući šef gradskog parlamenta Stanišić nema ni iskustva ni referenci ni radnog iskustva, no i takav djeluje poput političkog giganta u odnosu na bivšu dogradonačelnicu Aidu Batarelo.

Ona se, nesretnica, ovog tjedna oglasila o Žnjanu, o valjda zadnjoj temi o kojoj bi trebala govoriti. Prošetala se do plaže i začudila onome što je zatekla: bagerima koji provlače struju i vodu, a 'nigdje gradilišne table'.

Da se razumijemo, radovi na Žnjanu doista spadaju u graničnu sferu jer za infrastrukturno opremanje plaže zbilja treba imati dozvole, no s druge strane teoretski se to možda može provući i pod 'osiguravanje priključaka za ugostiteljske objekte', kako objašnjavaju u Banovini. Za nas građane bitno je ipak da se sve radi po planu i dugoročno, odnosno da eventualni preskok procedure vodi prema ionako jasnom cilju.

Svejedno, apsolutno bizarno je da o tome slušamo baš od Batarelo, desne ruke Ive Baldasara, koja je i izravno i neizravno sudjelovala u stvaranju kaosa na najvećoj gradskoj plaži. Umjesto da se pokrije po ušima, ona pita 'što se kopa na Žnjanu?'.

Reći ćemo što: traže se odluke Vijeća za koncesije, u kojemu je upravo ona sjedila, a možda i cijevi kojima se bivšim bespravnim ugostiteljima dopremala besplatna voda na račun građana.

Zbilja, zavidna količina političkog antitalenta.

NEDJELJA Sila

A zavidnu količinu drskosti i bezobrazluka pokazuje tvrtka 'Ekran', koja je gotovo kvarat stoljeća besplatno i bespravno koristila gradsko ljetno kino na Bačvicama. I ne samo koristila, nego i iznajmljivala - za koncerte, vjenčanja, festivale i domjenke.

A kada je kucnuo čas da vrate što nije njihovo, još su na Bačvicama stavili dodatni lanac i katanac. 

Rijetko kada priželjkujemo da se na silu odgovori silom, u ovom slučaju ipak da.

Vaša reakcija na temu