Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Hoće li Splićani konačno kazniti političare koji drže Mamića?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Hoće li Splićani konačno kazniti političare koji drže Mamića?

Bijes navijača nije za opravdati, ali jest za razumjeti. Kao i nezadovoljstvo onih kojima je stalo samo gledati nogomet. Kada se strasti smire, mogu li zajedno konačno ukloniti uzrok problema?

PONEDJELJAK Politički kupus

Rečeno - učinjeno: Milan Bandić raširio je svoje pipke sve do Splita, i to ni manje ni više nego uz pomoć i podršku Ive Baldasara. Osnovao je ogranak stranke u Muzeju grada Splita, u neobičnom društvu koje su činili gradonačelniku bliski gradski vijećnici, ekipa iz Hvidre, friško izbačeni HSS-ovac Željko Sikirica i nekoliko HDZ-ovaca. Od kojih je jedan čak održao pozdravni govor.

Eto šta ti je politika: ujutro je HDZ žestoko udarao po Baldasaru, a navečer je dao podršku njemu i njegovom savezu s Bandićem. 

I onda, da stvari budu još slađe, za predsjednika ogranka 'Split 365' stranke izabere se Marijan Šare. Čovjek je imao stanovitih pravosudnih problema oko neplaćenog poreza, no za ovu priču bitnije je reći da je dosad bio istaknuti član Hrvatske narodne stranke, s kraćim izletom kod - Ive Josipovića.

Od njegovih zvučnijih obećanja zapazili smo ono da 'Splićani više neće iseljavati - ne samo u inozemstvo, nego čak ni u Zagreb'.

Našao je pravu stranku koja će to omogućiti.

UTORAK Poklon

Splitsko-zagrebački gradonačelnički savez, pišu mediji, počeo se ostvarivati i na konkretnoj razini: Bandić je Baldasaru uvalio tri autobusa stara šesnaest godina. Doduše, za bagatelu od 120 tisuća kuna, što se zbilja može smatrati donacijom.

Naš je problem što su zagrebačke krntije u Splitu dočekane kao spas, to samo govori koliko smo para srajbali na grijehe iz prošlosti i uhljebe iz sadašnjosti.

SRIJEDA Megafon

Taman smo se zabrinuli gdje je nestao, kad eto ti Željka Jerkova u punoj formi. Bivši predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik Hajduka sa skoro pa najkraćim stažem, čija je vizija na Poljudu bila proglasiti stečaj i tako očistiti dugove - odnosno, u moralnom smislu izjednačiti naš klub s Dinamom - javio se i objasnio kako 'parcijalni izleti i egzibicije s Našim Hajdukom pokazuju da su definitivno smiješni'. Smeta mu i da predsjednik kluba nije rođeni Splićanin - mada ni on sam to nije.

Na stranu verbalno šamaranje koje je doživio u roku od nekoliko sati ukazivanjem da nije baš pozvan govoriti na ovu temu kad je upravo u doba njegove vlasti u gradu Hajduk natukao nove milijunske dugove, a i da ima prečeg posla jer je njegova vlastita firma upravo završila u stečaju, ostaje samo pitanje - je li govorio tek u vlastito ime?

U doba kada nam je predstavljao viziju Hajduka u stečaju objašnjavao je i da klub mimo propisa ipak neće završiti u četvrtoj ligi, i to zato što je 'tako dogovoreno s odvjetnikom Marijanom Hanžekovićem'. Valjda danas misli svojom glavom.

Ili možda služi kao megafon svog prijatelja, Mamićevog bliskog suradnika? 

ČETVRTAK Makadam

Višetjedna prometna blokada Splita približila se svome kraju kad su zadovoljene potrebe gradonačelnikovog prijatelja i sponzora: u luci su uređene ceste oko Turističke palače, a u Vukovarskoj je na kanalizaciju spojen novi hotel. Jednu i drugu investiciju povezuje ime Stipe Mađora, donatora Baldasarove kampanje.

Gradske službe čak nisu imale dovoljno pristojnosti da taj crvuljak Vukovarske barem upristoje i presvuku novim asfaltom, već su ga traljavo zakrpali i uskladili s kondicijom preostalih splitskih cesta. Koje su, ukratko, već toliko zapuštene i izranjavane da bi u nekim slučajevima bilo pametnije zamijeniti ih makadamom.

Možda je to strategija, možda zato kupujemo stare autobuse koji bolje podnose ekstremne uvjete?

PETAK Beton

Kaos je svugdje: vlasnici štandova za izletničke brodove zavrnuli su ruku gradskim komunalcima i prisilili ih da im umjesto Zapadne obale ponovno iznajme dio same Rive. Čak su osnovali i udrugu mimo koje nitko drugi ondje ne može ni prismrditi.

Ali vrhunac je ipak Žnjan, gdje je niknulo još nekoliko novih ilegalnih ili polulegalnih kafića. Neki su čak krenuli na ziđanje drugog kata.

Uz prešutno toleriranje gradske vlasti ili čak bezobrazno žmirenje na izigravanje prilično jasnih koncesijskih odobrenja, uz rješenja za masovno rušenje koja stoje ispisana i čekaju da ih netko izvadi iz ladice, uz vječne indicije i sumnje oko toga tko su stvarni vlasnici čudesnih građevinsko-ugostiteljskih pothvata, zaključimo samo da je potencijalno najljepša gradska plaža zauvijek oteta bilo kakvom smislu, logičnoj svrsi i javnom interesu.

Taj nered više nitko nikada neće moći počistiti. Hvala na tome.

SUBOTA Vau

Barem jedna konkretna gradska investicija ovih dana konačno je dovršena.

Dobili smo 'vau park' na Blatinama. Mašala.

NEDJELJA Vruće glave

Svega smo se naslušali u prva dva dana nakon prekida utakmice hrvatske reprezentacije u Francuskoj. Desetak baklji bačenih na teren izazvalo je histeriju u kojoj se netrpeljivost, bijes i napetost gotovo pa nožem moglo rezati: vrućih glava redale su se optužbe o 'teroristima', 'silama zla', 'orjuni', 'kvislinzima', 'jugonacistima' i raznim drugim dosta maštovitim etiketama. I to od strane nekih gradskih političara koji su tek nakon prespavane noći vjerojatno shvatili razinu izrečenih gluposti.

Istina je, naravno, samo jedna: nogometni navijači nastavili su svoju dugačku i tešku borbu protiv mafije tako što su je udarili ondje gdje najviše boli, bez obzira na velike kolateralne žrtve u obliku sugrađana i sunarodnjaka koji ovaj sport baš i ne prate toliko revno, ali naglo živnu svakih dvije godine, kada naleti kakvo svjetsko ili europsko prvenstvo. I ne žele biti inkomodirani, što je također sasvim razumljivo.

Ove navijačke (ili huliganske) metode niti su legalne, niti su prihvatljive, niti ih treba opravdavati. Ali ih treba barem pokušati razumjeti i pravilno protumačiti.

Kada razina kolektivnih nogometnih emocija za koji tjedan splasne, vrijedilo bi ponovno vratiti se na ovu temu i trezveno porazgovarati o Zdravku Mamiću koji je oteo cijeli jedan sport i pored svog vlastitog kluba sustavno silovao i cijeli jedan grad i jednu regiju. U tome se, izgleda, svi slažu.

Da su oni koji ovih dana strastveno reagiraju na događaje u Francuskoj samo približno slično angažirani i kada se radi o čišćenju nogometa, Mamić i njegova klika odavno bi bili prošlo svršeno vrijeme, pa se ni atentat na reprezentaciju sasvim sigurno ne bi dogodio. Nastradali bi i njegovi politički pokrovitelji i suradnici, kao i oni koji ga prešutno toleriraju, indirektno ga održavaju na vlasti ili su naprosto nesposobni uvesti red. Ima ih poprilično na svim stranama političkog spektra. 

Imat ćemo izbore i ove i iduće godine, krajnje je vrijeme da Split prestane biti ovca za šišanje.

Vaša reakcija na temu