Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Imamo plan za grad. Još samo da je nekoga da ga provede...
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Imamo plan za grad. Još samo da je nekoga da ga provede...

Na jednoj strani dobili smo Plan upravljanja jezgrom, pravu malu revoluciju. A na drugoj gradonačelnika koji odobri i plati techno party usred Palače, pa ga onda teatralno zabrani

PONEDJELJAK  Dozvola

Ili su potpuno izgubili kompas, ili su postali do kraja beskrupulozni. Nema treće: splitski konzervatori ovog tjedna dali su odobrenje za legalizaciju jedne potleušice napravljene od knaufa i plastike, naslonjene na zid kuće koja je proglašena zaštićenim spomenikom kulture. I to u park šumi Marjan.

Dok zajedno s Banovinom već godinama iscrpljuju ljude koji na Marjanu stvarno i žive, pa odbijaju konačno dati dozvolu onima koji imaju pravo na to i potaracati one koji su iskoristili bezvlašće da bi svojim neimarskim akcijama na brzinu nešto zaradili, dotle bez problema blagoslivljaju očitu i bezobraznu devastaciju. Koju je, usput, trebalo srušiti još prije nekoliko godina.

'Radi se o legalizaciji', kazat će šef konzervatora Rade Bužančić kratko i jasno, bez potrebe da obrazloži svoj skandalozni potez.

Jasno, kad na raspolaganju ima samo dvije opcije s početka teksta.

UTORAK Hipoteka

Šoping centar na Mejašima dobio je uporabnu dozvolu, a već par sati kasnije ekipa iz Banovine požurila se time pohvaliti. Iako je sve u ovom slučaju toliko žalosno i bijedno da bi im bilo bolje da su se jednostavno pokrili ušima.

Ali ne, oni sami sebe ukopavaju još dublje i još niže.

'Što se nas tiče, centar može otvoriti već sutra', kazat će dogradonačelnica Aida Batarelo otvoreno se narugavši zdravom pameću, ali prije svega svojom funkcijom. To da najodgovorniji ljudi u gradu toleriraju bezakonje možda smo i navikli, ali da ga otvoreno propagiraju - e, za to treba imati dosta drskosti.

Centar je metastazirao na 170 tisuća kvadrata samo zato što su njegovi gazde potpisali da će izgraditi pristupne ceste i predati ih u gradsko vlasništvo. Potpisali su i da se to napraviti mjesec dana prije tehničkog pregleda, a danas su dobili dozvole na pladnju iako ništa od toga nisu napravili. Izgradili su tek mali bespravni crvuljak s kružnim tokom, mimo projekta i mimo odobrenih dimenzija, na koji su još nataknuli hipoteku Hypo banke od nevjerojatnih 30 milijuna eura. Mašala.

Pa ćemo u šoping preko privatne cestice koju banka možda ne može blokirati, ali bogme može dobro naplatiti iz gradskog proračuna. U Banovini su toga svjesni i objašnjavaju da se 'održavaju sastanci' na kojima bi se valjda sve trebalo riješiti.

Kad su tako sigurni u sebe, možda da založe svoju vlastitu imovinu? Izbori nisu tako daleko...

SRIJEDA Apartmani

A drugi šoping centar, onaj koji bi se trebao nalaziti preko puta Općine, po običaju je zapeo. Prošlog ljeta gradonačelnik je zbog njega napravio iznimku dao dozvolu da se usred sezone kopa, ziđa, praši, ukida parking - jer, eto, radi se o strateškom gradskom projektu - a sada je postalo očito da ćemo kaos u srcu grada gledati još dugo, jako dugo.

Po svemu sudeći nije problem nedostatak love jer iza svega stoji svemoćni Ivica Todorić, već je kvaka u apartmanizaciji. Točnije, u iščekivanim izmjenama urbanističkih planova: ono što nam se predstavljalo kao moderni kompleks hotela i trgovačkog centra sve izvjesnije postat će najobičnija stambena zgrada s par trgovina u prizemlju. Samo da još stigne dozvola.

Bit će, kažu, točno 108 stanova i valjda je to sve što trebamo znati. Da još i upitamo kako će kompleks na kraju izgledati, odnosno kako će izgledati jedna od najvažnijih gradskih vizura, vjerojatno bi nas proglasili provokatorima.

ČETVRTAK Money moment

Nebuloze iz Turističke zajednice sustižu jedna drugu: Slobodna Dalmacija otkrila je da je prije točno godinu dana tvrtka estradnog menadžera Ivice Bubala dobila poticaj od pedeset tisuća kuna za nekakav 'Music moment', nesuđeni dvotjedni happening usred ljeta. Samo mjesec dana trebalo je Bubalu da skonta kako ga neće biti u stanju organizirati, pa je uslijedila serija dodataka i aneksa kojima je ista lova preusmjerena u koncert Glenn Miller orkestra na Prokurativama.

Koji je već imao svoje organizatore u sklopu Splitskog ljeta.

Ali dobro, mala je to cifra u odnosu na sve što Split propušta iz godine u godinu. Više nema velike filozofije, sve je dostupno i jako usporedivo: u isto vrijeme dok su nam veliki menadžeri iz Banovine objašnjavali da su europski projekti 'naporni i komplicirani', pa su zato povukli bijednih par milijuna kuna u zadnje dvije godine, iz Sinja je došla vijest da taj grad planira povući sedamdeset i kusur milijuna kuna za obnovu gradske jezgre. Sisak je iskamčio 50 milijuna kuna superpovoljnog kredita za ulice, trotoare i biciklističke staze. Zagreb je povukao oko 130 milijuna kuna, a tek se zahuktava.

A Šibenik, koji ne prestaje oduševljavati, nakon što privede kraju spektakularnu obnovu svojih tvrđava priprema projekt kojim će restaurirati točno tri tisuće i tristo sitnih malih detalja u svojoj staroj jezgri. Ono: skale, portale, vrata, grbove i reljefe - odnosno sve male sitnice koje gradu daju duh, šarm i privlačnost.

Mi nismo u stanju ni žarulje zamijeniti.

PETAK Mirakul

Nemamo viziju, strategiju ili dugoročne planove za razvoj grada, ali se od ovih dana možemo pohvaliti barem jednim suvislim projektom: nakon pune četiri godine rada izrađen je Plan upravljanja gradskom jezgrom, dokument kojeg je na tisuću stranica sastavio impresivan tim znanstvenika i volontera.

To je valjda i jedini projekt koji je preživio smjenu vlasti. Započet je u Kerumovo doba, kada je odbačen suspektan plan jednog izraelskog stručnjaka koji je Split napustio s punom torbom novca i kada je tadašnji gradonačelnik popustio pritisku javnosti. Sad bi samo trebalo pronaći nekoga tko će ga stvarno i iskreno provoditi.

Do tada ćemo se samo čuditi kako je broj stanovnika u Palači i oko nje pao za gotovo pedeset posto i umišljati da to nema veze s ulaganjima i brigom gradskih otaca. Brojke rijetko kada lažu: od jezgre svake godine zaradimo preko 30 milijuna kuna, a u nju vratimo jedva milijun ili dva.

SUBOTA Šamar

Kad je u Palači ostalo još malo Mohikanaca, istjerajmo i njih. Organiziranje bučnog techno partyja na Peristilu i u Zlatnim vratima, koliko god zvučalo privlačno i šarmantno jer podsjeća na onaj legendarni početkom dvijetisućitih, danas nije ništa nego čista šaka u oko.

Gradonačelnik je pokušao ispasti princ na bijelom konju koji je spasio stvar tako što je usred tuluma izdao zabranu, a u stvari je ispao beskrajno šlampav i neodgovoran.

On je, naime, party odobrio, potpisao je dozvolu za njega, a još ga je i platio. Našim parama.

NEDJELJA Skok

Sveučilište nam se pohvalilo podatkom da je na posljednjem Webometricsovom rangiranju ostvarilo nevjerojatan skok od 458 mjesta na svjetskoj rang listi, pa ušlo među 500 najboljih u Europi i skoro među prvih tisuću u svijetu.

Čestitamo, makar je zaboravljeno napomenuti da se ova ljestvica sastavlja najviše na osnovu prisutnosti na internetu, a ne velike znanstvene izvrsnosti. Jedina relevantna jest Šangajska lista, a na nju nikada nismo ni prismrdili...

Vaša reakcija na temu