Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Imotski šamar za župana Ževrnju
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Imotski šamar za župana Ževrnju

Bogme je dobro zveknula pljuska koju mu je odalamio vlastiti stranački kolega, gradonačelnik Ante Đuzel, kada ga je s bijesom odbio pozvati na Dan grada

PONEDJELJAK Šamar

Teški dani za župana Zlatka Ževrnju: dok se na sve strane hvali da svaki zakutak županije naprosto cvjeta zahvaljujući njegovoj brizi, dobroti i velikodušnosti - usput vješto izbjegavajući da je po najvažnijem mjerilu, a to je broj nezaposlenih, upravo njegova županija neslavni relativni i apsolutni rekorder u Hrvatskoj - stigao mu je šamar iz Imotskog. I to od vlastitog stranačkog kolege.

To da ga je gradonačelnik Ante Đuzel demonstrativno odbio pozvati na proslavu Dana grada sasvim sigurno ne treba pripisati naglo otkrivenoj 'nebrizi i maćehinskom odnosu Županije', već prije svega njihovim internim HDZ-ovim trzavicama i preslagivanjima. Ali ipak: šamar je šamar. I dobro je zveknuo.

UTORAK Godišnji odmor

Turistički Split ove godine opet je potukao sve rekorde i zaslužuje jedno veliko mašala, makar je očito da na ovaj način neće još dugo klapati. Ako ništa, onda zbog fatalne neorganizacije i sve očitije zapuštenosti: golim okom vidljiv je pad komunalnog standarda, a posebno na cestama koje godinama nisu doživjele ni uobičajeno proljetno saniranje, da ne govorimo o značajnijim investicijama.

Parkinga nema ni za lijeka - evo, bizarnom odlukom da se dodijeli pravo građenja na gradskom zemljištu kod Općine bez ikakvog osiguranja od zastoja radova čak nam je oteto nekoliko stotina zlatnih mjesta - a posebno veselo je kad skontaš da nam je gradonačelnik usred sezone zbrisao u nepoznatom pravcu.

On, turistički radnik od formata.

SRIJEDA Šutnja

Bliži se kraju mandat gradske vlasti i vrijeme doslovno klizi, pa traje utrka hoće li se stići još i Vilu Dalmaciju dati na plodouživanje privatnicima. Nije da će biti velika šteta ako se neki vrag dogodi s tim prostorom, jer zbilja može služiti bolje nego kulisa za domjenke i vjenčanja, ali bogme nije ni da nam baš na tom mjestu treba baš još jedan hotel.

Sjajna ideja stigla je od autora Studije održivog razvoja park šume Marjan, koji predlažu da se južni pojas pretvori u muzejsku rutu na kojoj će jedna od glavnih postaja biti upravo Vila Dalmacija, potencijalni muzej ili galerija Velikog Vaska Lipovca.

Ideja je sjajna, pa je logično da se iz Banovine o njoj nisu ni izjasnili, makar kurtoazno.

ČETVRTAK Čudesno

Gužva na Žnjanu: ne zbog bagera koji bi možda došli potaracati dokaze sramotne okupacije gradskog resursa i bezobraznog ignoriranja svih mogućih propisa, već zbog toga što je direktor jednog od tamošnjih klubova otvoreno blokirao komunalce u (paradnom) uvođenju reda. Pa makar i nekakvim simboličnim prometnim zaprekama.

Nije on bilo tko, nego suprug gradske vijećnice koja je prošle godine digla pozdrav Željku Kerumu i najednom otkrila svu raskoš i genijalnost Ive Baldasara, kojemu od tada daje ruku kad god ustreba kakav glas. A govorila je da nema nikakve veze sa Žnjanom.

Divno je kako se stvari ponekad ovako čudesno poklope.

PETAK Bizarnost

'Ako želimo turizam, budimo spremni čekati u gužvama dva, tri ili četiri sata', lakonski je ministar turizma Anton Kliman u Splitu odgovorio na jednostavno pitanje kada će država konačno odraditi posao zbog kojega postoji, pa proširiti i upristojiti ceste koje vode do Gradske luke.

Niti on ima pojma o kojim se cestama radi, niti mu je župan Ževrnja bilo što objasnio kada ga je ugostio u još jednoj paradnoj predizbornoj seansi, niti je sam ministar dovoljnog kapaciteta shvatiti problem i dati barem pristojan odgovor na pitanje koje žulja stotine tisuća ljudi.

Ako je i od HDZ-a, previše je.

SUBOTA Stil

Već legendarni grafit na kojemu legendarni Božo transporter u kolicima prevozi povratnu ambalažu i (također legendarnog) gradonačelnika Ivu Baldasara ponovno je uklonjen hitrom reakcijom komunalaca. Drugi put u tjedan dana.

Čestitamo: ekipa iz Banovine možda ima kojekakve kvalitete ili barem osobine, ali ovime je ponovno dokazala da stila sasvim sigurno nema.

NEDJELJA Čistači

A gradski vijećnici Ivica Grubišić Gire i Ante Zoričić pozabavili su se smećem na splitskoj obilaznici, pa javnim pismom natjerali Hrvatske ceste na reakciju.

Nije puno - a svakako ni blizu onoga što radi njihov kolega Jakov Prkić, koji u pravilnim intervalima doslovno razmontira Banovinu inzistiranjem na puno ozbiljnijim stvarima - ali čovjeka svejedno razveseli.

Kakvi nam vijećnici inače znaju biti, ovo je barem mrvicu korisno.

Vaša reakcija na temu