Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Je li Ranko postao gigant, ili se SDP srozao?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Je li Ranko postao gigant, ili se SDP srozao?

Čovjek je zahvaljujući tih petsto i kusur glasova uspio dobiti prve izbore u životu

PONEDJELJAK Riva

Puna dva dana trajalo je povuci - potegni oko dočeka srebrnih nogometaša u Splitu, bilo je nešto gluhih telefona i malo glupastih političkih podmetanja, ali na kraju se Split pokazao kao sjajan domaćin. Zakrčena i euforična Riva podsjetila nas je na trenutke najvećih fešti u povijesti grada i dala nam novu nadu. 

Zašto? Zato što će, valjda, barem pokoji promil od onih pedesetak tisuća okupljenih ljubitelja nogometa održati fokus još koji tjedan, taman da dočekaju početak nogometnog prvenstva i izvjesni novi HNS-ov masakr nad Hajdukom, ponosom Splita, Dalmacije i Hrvatske. Toplo se ufamo da im je reprezentacija dokazala kako bi se lijepo mogli osjećati tamo negdje za godinu dana, na nekoj novoj splitskoj fešti.

Samo, kažemo, da malo zadrže fokus i aktiviraju se, a po potrebi čak i izađu na ulice. Vidimo da im je nogomet dovoljno dobar povod.

UTORAK Čiovo

Tridesetak godina od prve ideje, petnaest godina od konkretnog obećanja, deset godina od predstavljanja projekta, četiri godina od početka gradnje - Čiovski most ovog tjedna napokon se pružio preko Kaštelanskog zaljeva i odčepio Trogir i okolicu.

Bila je to prilika da šefove Hrvatskih cesta priupitamo kada i kako misle odčepiti drugi najveći grad u državi, koji se doslovno guši i za godinu dvije će vjerojatno implodirati, pa su nam otprilike pojasnili da u ovom trenutku izrađuju projekte - a da para ionako nema sve dok ne krene nova tura europske love, tamo negdje za dvije do tri godine.

Čisto da znamo što možemo očekivati i da, poučena čiovskim primjerom, cijela jedna generacija potpuno izgubi nadu.

SRIJEDA Roda

Godinama ćemo se, dakle, gušiti u kaosu, ali za jedan njegov dio i sami smo krivi. Recimo, birajući na odgovorne funkcije osobe poput Damira Ćosića zvanog Rode, donedavnog gradskog vijećnika i predsjednika Sućidra, čijoj je obitelji nastupila prava pravcata poslovna renesansa nakon što je po tko zna koji put promijenio stranački dres i ukrcao se na vlak strojovođe Ive Baldasara.

'Drž' se ti namištanja fast-foodova rodbini', upozoren je ovih dana u jednoj dosta bizarnoj raspravi na Facebooku, da bi na to odgovorio sasvim zgodno i iskreno:

'Namisti ti svojoj rodbini, ko ti brani.'

Zaključak može biti samo jedan: Splitu i Splićanima još je i dobro, u svakom slučaju bolje nego što su zaslužili.

ČETVRTAK Andro

Govoreći o komunalnom neredu, on je ovog ljeta ponovno vidljivo eskalirao: prostor ispred teatra postao je vašar, Đardinu se gotovo ni ne može prići, friška kamena šetnica ispred' Ambasadora' friško je izbušena, probijaju se fasade i na sve strane drsko postavljaju stupići, a pravi tsunami poharao je Matejušku: ondje koncesionar 'Lubin' ispod žita - glumeći da ne prima pare, nego donacije - šakom i kapom dijeli pristanke za glisere, jet-skijeve, kajake i tko zna što već ne. Ovog tjedna čak su pokušali progurati ugostiteljski mega-kontejner, i to pod monstruoznim nazivom 'Dalmatinski grad'. Pod pritiskom zaustavljeni su u zadnji čas, a nekoliko sličnih pothvata stopirao je glavom i bradom gradonačelnik.

Pohvalno je što je Andro Krstulović Opara otvoreno priznao da ima ulogu vatrogasca, i to nakon što njegove vlastite službe zaribaju stvar, pa je razlika u odnosu na prethodnika vrlo jasna i vidljiva. No u tome sasvim sigurno nije rješenje: od prvog čovjeka grada očekujemo metlu koju nam je obećao. Prošlo ljeto smo tolerirali, ovoga smo dosegli kritičnu razinu, a za iduću sezonu želimo svoj grad natrag.

PETAK Baćo

Nedavno smo kao definiciju čovjeka kojemu se svemir u jednom trenutku savršeno posložio naveli Antu Bačića zvanog Baćo, HDZ-ovca koji je iskoristio okolnost da je Mato Franković postao gradonačelnik Dubrovnika, Andro Krstulović Opara gradonačelnik Splita, Blaženko Boban župan, te da su Damir Krstičević, Milan Kujundžić i Lovre Kuščević ministri - pa je usprkos par stotina preferencijalnih glasova na koncu ponio titulu narodnog zastupnika.

U prvih pola godine u Saboru nije nas razočarao: uz bogovsku mjesečnu plaću uspio je nabiti toliko troškova da je za narod postao skuplji čak od samog predsjednika Sabora. Baćo troši još i oko pet tisuća kuna mjesečno na benzin, na cestarine je ulupao preko šest tisuća, na avione 17 tisuća kuna, na hotele šest tisuća, a na dnevnice mizernih tri tisuće kuna. Ima i naknadu za odvojeni život, pa plaćeni stan u Zagrebu (skoro dvadeset tisuća kuna), naravno s režijama. Ukupno, pored plaće još skoro sto tisuća kuna u samo pola godine. Mašala.

Barem po nečemu ostat će zapamćen.

SUBOTA Ranko

Ovaj tjedan zapamtit će Ranko Ostojić: u svojoj dugačkoj karijeri napokon je uspio dobiti jedne izbore, s petsto i kusur glasova postao je predsjednik splitsko-dalmatinskog SDP-a. Čestitamo.

Bez obzira na činjenicu da mu je protukandidat bio gotovo pa potpuni anonimus, za čovjeka koji je dosad izgubio doslovno sve što se moglo izgubiti radi se o respektabilnom pothvatu. Samo, nismo sigurni je li Ostojić najednom izrastao u giganta, ili se SDP samo srozao na njegovu razinu.

NEDJELJA Rimac

Mate Rimac otvorio je podružnicu svoje tvrtke u Splitu i to valjda najbolja vijest ovog tjedna za grad u kojemu se možeš smatrati uspješnim ukoliko imaš posao bez veze u politici, a da taj posao ne uključuje mijenjanje lancuna i čišćenje zahoda za turistima.

Još par stotina ovakvih i eto tračka nade.

Vaša reakcija na temu