Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Je li Šundov spremio 300 tisuća kuna za crne dane?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Je li Šundov spremio 300 tisuća kuna za crne dane?

On ne vraća nezakonito zarađenu lovu, bivši mu šef Kerum opet reklamira uskrsnuće, a Baldasar kao pravi turistički radnik šparta po europskim sajmovima

PONEDJELJAK Kruha preko pogače

Vrijedni naš Jure Šundov se, izgleda, polakomio za lovom: plaća zamjenika gradonačelnika nije mu bila dosta, pa je u onih par godina koliko je radio u Banovini - a s onakvim gradonačelnikom mora mu se priznati da nešto radio jest - uzeo još tristotinjak tisuća kuna sa strane. Malo od Čistoće, malo od Prometa, malo od Vodovoda i kanalizacije, i eto ti još jedne sasvim solidne plaćice.

Koju je, pokazat će se, primao suprotno zakonu. I platio je kaznu od 30 tisuća kuna, ali pare ne da natrag. Nije kao Anđelka Visković, koja se uhljebila u Banovini pa će svojih sedamdesetak tisuća otplatiti u ratama; ne, Šundov je tvrdoglav i ići će sve do suda, pa makar još morao plaćati i kamate.

On kao da ne računa više ikada ići na bilo kakve izbore. Vjerojatno se uljuljao u fotelji šefa Županijskih cesta osvojenoj u ljutim koalicijskim pregovorima sa županijskim HDZ-om.

A opet, možda baš računa da kurbin pir neće trajati vječno, pa je spremio tih 300 tisuća negdje na sigurno? Čisto da preživi par mjeseci, dok se opet ne snađe...

UTORAK Privatna praksa i javne pare

Doktor Dragan Ljutić se, pak, u životu već sasvim dobro snašao: čovjek je dekan Medicinskog fakulteta, šef je jednog velikog odjela u bolnici, a pored svega toga - možda i prije svega toga - vlasnik je uspješne privatne poliklinike. Prave jedne male bolnice koja se, da ironija sustava bude potpuna, nalazi točno preko puta ove naše, velike i državne.

I kao da to nije dosta, ovih dana Vlada ga je uvalila još i u Sanacijsko vijeće bolnice, u stvarnosti tročlani trust mozgova koji odrađuje posao stečajnih upravitelja na Firulama i Križinama.

Ne, gospodin nije SDP-ovac i u tome nije problem, već u činjenici da javnim parama barata čovjek koji - da budemo diplomatski oprezni - sa svojom privatnom poliklinikom vjerojatno ne bi bio u gubitku da, recimo, Firule odu u likvidaciju i stave ključ u bravu.

Nelogično? Možda jest, ali pored svih liječnika koji ujutro poziraju u bolnici, a popodne rintaju u svojim privatnim praksama - nije neuobičajeno. Nažalost.

Siniša Varga, ministar koji nas je već iscrpio svojim beskrajnim aferama, ovog tjedna obećao je riješiti slučaj. Pratit ćemo.

SRIJEDA Majstor trampe

Željko Kerum se, pak, navodno vraća u igru: u limenki koju od milja nazivamo vjenčaonom uredit će nekakav hotel, a već je za njega izvjesio cijenu od šest milijuna eura.

Mora mu se priznati da dobro trguje, barem u situacijama kada se s druge strane nalazi država. Vjenčaonu je, recimo, ugrabio od Ministarstva pravosuđa zajedno s još nekoliko milijuna eura u dionicama, dok je njima uvalio potpuno nepotrebnu i beskorisnu Standu.

Mašala. Taj se nikada neće izgubiti.

ČETVRTAK Vikend u Berlinu

...kao što nam se, recimo, izgubio u onih tjedan-dva kada je cijeli grad bio okovan ledom i kada se skoro tisuću ljudi polomilo na cestama koje nije počistio. Odnosno, nije se izgubio fizički, već ga se vedrog, nasmijanog i ciničnog moglo naći na najdražim šankovima.

S Ivom Baldasarom je, pak, neka druga priča: kao da je znao da se sprema elementarna nepogoda s burom, ovog tjedna otperjao je na produženi vikend u Berlinu, na nekakav turistički sajam.

Što je točno ondje radio - nitko nema pojma. Od službenih informacija dobili smo samo podatak da je 'obišao sajam', što je za gradonačelnika drugog najvećeg grada u Hrvatskoj zbilja zavidan pothvat. Da se nije informirao trendovima u branši koja mu ionako nešto bolje leži od ove političke?

Ali barem nas je pristojno obavijestio da gradske službe rade svoj posao i miču srušena stabla s ulica. Umjesto imaginarnog, dobili smo gradonačelnika koji se barem zna služiti telefonom i daljinskim upravljačem.

Ili se samo pretvara?

PETAK Porin vs. Šundov

Porin je protutnjao kroz grad i koliko god se  ta manifestacija činila bezveznom i pomalo zastarjelom, činjenica je da je u grad donio nekakvu živost. A i red je da Split kao metropola glazbe (a bogme i šunda) ugosti glazbenu reprezentaciju, kad već ne može onu nogometnu.

Uostalom, sve je to bilo i dosta jeftino, tek stotinjak tisuća kuna iz gradskog proračuna. Za usporedbu, skoro jednako toliko iz gradske blagajne poklonili smo Tonču Šundovu, vlasniku Kanala 5 i vječnom organizatoru kojekakvih manifestacija plaćenih iz našeg džepa. On je po Kerumovom receptu skužio sistem: naberi dugove, a onda ih jednostavno izbriši.

Kad među političarima nađeš dobru dušu koje će to potpisati.

SUBOTA Zaštopala se žena-bager

Dobru dušu među pustim vjerovnicima valjda će naći i Marina Wallner, nekad prva žena-bager u gradu, koja je sa svojom firmom također završila u predstečajnoj nagodbi.

Dugovi? Sitnica, nekih 250 milijuna kuna.

Valjda smo sad doznali zašto je onaj prvi podstanarski neboder na Kili odrađen više-manje traljavo. Nije da ne zna raditi, nego se malo stisla s materijalom...

NEDJELJA Propao pečeni vol

Omišani su, pak, ove nedjelje osvjetlali svoj obraz: izašli su na izbore i plebiscitarno pomeli HDZ, zajedno s bivšim gradonačelnikom Ivanom Škaričićem i njegovom desnom rukom Mijom Mimicom. Čuli su njihov poziv da im se pruži prilika 'nastaviti raditi tamo gdje su stali 2013. godine'.

Pa su od straha svi potrčali na birališta. Svjesni, valjda, da bi ova dvojica samo proslavu pobjede platila cijenom jednog vrtića, kao što su punih dvadeset godina gradsku lovu ionako trošili mahom na žderanje i lokanje.

Omišu još barem dvije godine ostaje pristojni i čestiti, a po svemu sudeći i sposobni Ivan Kovačić. Koji ne treba ni ne može raditi čuda: mora samo ostati normalan.

Nije puno za očekivati, ali ipak, poučeni lošim splitskim iskustvima...

Vaša reakcija na temu