Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Jedina mana Oparinog plana za Žnjan - s teroristima nema pregovora
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Jedina mana Oparinog plana za Žnjan - s teroristima nema pregovora

...što je još uvijek bolje od Keruma, koji je stao na njihovu stranu

PONEDJELJAK Plaže

Bolje ikad nego nikad: županijska vlast poklekla je pred pritiskom javnosti, nevladinih udruga i oporbe, pa usvojila pravilnik koji će uvesti red na plažama - odnosno, na četvrtini njih koje su pod koncesijom. Za ostale neka nam nebesa pomognu.

Sve izgleda više-manje logično: ležaljke i suncobrani ograničeni su na 30 posto površine plaže, bit će tu nekakvi panoi na kojima će sve biti lijepo nacrtano, a dobili smo i časnu riječ da će se nerednim koncesionarima plaže oduzimati.

Zašto se, pak, Županija uopće treba baviti vodenim toboganima, ležaljkama, sladoledima i suncobranima, odnosno zašto to ne prepusti općinama i gradovima koji valjda znaju bolje - ne znamo. Na ovotjednoj sjednici barem su otvoreno priznali svoju nemoć, pa za kontrolu provođenja pravilnika zadužili lokalne komunalne redare. Ukratko: znaju dijeliti koncesije, bogme ih i naplaćivati, ali s kontrolom imaju ponešto problema.

UTORAK Pretvorba

Bivšem nogometašu i novopečenom investitoru u turizmu Darku Miladinu problemi nestaju kao pometeni. Ovog ljeta najprije je na prevaru umjetnicima oteo i okupirao jednu prostoriju usred Dioklecijanove palače, potom se s njima fizički natezao mjesecima, pa bježao od poštara koji mu je nosio naloge iz Banovine, da bi ovih dana sve sjelo na svoje mjesto.

Čudesno brzom reakcijom država se upisala kao vlasnik sporne prostorije, a potom je i građevinska inspekcija napisala zgodno rješenje da je Miladin 'sve radio po projektu' - makar nije radio na svome, nema veze - pa slijedi još samo formalni otkup i završena je preobrazba javnoga u privatno.

Otimačina, vidimo, lijepo se isplati.

SRIJEDA Realni uhljeb

'Odmorit ću se preko ljeta, a onda pronaći posao u realnom sektoru', kazivao nam je Ivo Baldasar nakon što je u travnju šutnut iz gradonačelničke fotelje. U stvarnosti je imao sasvim očekivani plan: najprije šest mjeseci provesti ljenčareći na našim jaslama, ubirući 17,5 tisuća kuna mjesečno, a onda se vratiti u Agenciju za obalnu linijski promet - gdje je ekspresno uhljebljen je njegova bivša partija preuzela vlast u državi i kad je bilo jasno da će se kandidirati za gradonačelnika.

Po svemu sudeći malo se preračunao i zakasnio s povratkom u staru fotelju, jer zakon ipak ne predviđa šestomjesečni odmor ako te već čeka stari posao, pa ćemo sa zanimanjem pratiti ovu uzbudljivu sagu. Bilo bi šteta da 'menadžer koji je vodio velike sustave' izvisi i ostane na ulici.

Možda ga u tom 'realnom sektoru' prigrli, recimo, ekipa iz Turističke palače na Rivi - valjda nema gradskog vijećnika koji je održavao Baldasara na vlasti a da ondje nema bilo prostor, bilo kakav zgodni poslić...

ČETVRTAK Niškorist

Otprilike na istu razinu beskorisnosti mogli bismo smjestiti stanovitog Predraga Štromara, gospodina koji se nevjerojatnim spletom okolnosti s mjesta nebitnog i nevidljivog člana još nebitnije stranke vinuo čak do mjesta potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra graditeljstva i prostornog uređenja. Ne bi nam bio zanimljiv da se i on nije priključio cijeloj koloni ministara koji su navratili u Split samo kako bi ga ponizili.

Umjesto da je poput svojih prethodnika barem promrmljao obećanje da će nas osloboditi sramote na Žnjanu i provesti skoro trideset rješenja za rušenje potpisanih baš u njegovom ministarstvu, Štromar nas je počastio samo odmahivanjem ruke i bježanjem od pitanja.
Najslađe je kad nerad, nestručnost i neprovođenje zakona upakiraju u celofan s gotovo kolonijalnim gardom.

PETAK Teroristi

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara oko Žnjana je u neprilici jer po svemu sudeći zbilja ima ambiciju srediti stanje, makar mu ne idu prilog ni bezobrazni ministar, ni lijene inspekcije, ni tromi i potpuno nefunkcionirajući sustav.

Ovog tjedna tamošnjim ugostiteljima uputio je upozorenje da plate stare dugove, ali uz uvijenu poruku da će time imati nešto veće razumijevanje prilikom budućeg planiranja ovog prostora. Odnosno da će - kad se strahote uklone s plaže, navodno milom ili silom - dobiti kućicu sa štekatom za iduću sezonu, pa zatim i nešto trajnije rješenje od ljeta 2019. godine.

Koliko god hodogram uređenja Žnjana izgledao suvislo i ostvarivo, pa čak i ako će mjeseci proći u metiljanju oko nekakve radne skupine, još je bitnije da se kroz ovaj slučaj pokaže jasna poruka. A nismo sigurni da je iz Banovine žele poslati.

Ne, s teroristima nema ni pregovora, ni popuštanja.

SUBOTA Razumijevanje

U temu o Žnjanu Željko Kerum uskoči s vremena na vrijeme, taman dovoljno da relaksira stvari i da nas podsjeti da smo mogli proći i puno gore. Uglavnom s izjavama pogodnim za blaži moždani udar.
'Ni u kakvom slučaju nisam za rušenje i micanje. Dok se ne bude znalo šta će se radit na Žnjanu, ostavit ruševno stanje nije ni dobro ni pametno. Rušiti je loše za ljude koji rade i za sam grad Split', poučit će nas Kerum.

Da ponovimo, valjda po milijarditi put: urbanistički plan za Žnjan POSTOJI, objekti ondje su napravljeni NELEGALNO i rade mimo svih propisa, a svaki normalan političar koji drži za sebe - i građanin koji voli misliti da voli svoj grad - vodio bi računa da se poštuje jedan najobičniji, jebeni ZAKON.

Zar je to tako teško za shvatiti?

NEDJELJA Latice

Splitska Hvidra za svog novog predsjednika izabrana je Mladena Šiška, gospodina koji je ne tako davno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu jer je doslovno prijetio glavom ženi koja je svojedobno razotkrivala marčapije koje su se odvijale pod okriljem HDZ-ove vlasti u Podstrani. 'Radi ti se o glavi', 'Budi sretna ako budeš imala koga odgajati' i 'Najvažnije je ujutro probuditi se živ', neke su od latica koje je prosipao friški najeksponiraniji predstavnik branitelja.

Mašala, čestitamo.

Vaša reakcija na temu