Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Junakinja Ivana
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Junakinja Ivana

Progovorila je o temi o kojoj se sustavno šutjelo. A bolnici bi bilo bolje da se ni sada nije oglašavala

PONEDJELJAK Šteta

Ne znamo što se točno događa u stranci Pametno, jer su dosad uvijek uspijevali dobro sakriti sve svoje unutarnje slabosti i razloge razlaza od kolega i kolegica s kojima su se prethodno javno bratimili i izmjenjivali nježnosti, ali zabilježit ćemo da je ovog tjedna Gradsko vijeće ostalo osiromašeno za vjerojatno najboljeg vijećnika u ovom mandatu. Renato Čupić napustio ga je zbog tradicionalnih 'osobnih, obiteljskih i poslovnih obveza'.

Da, nedostajat će smiren i argumentiran glas koji je na doslovno svaku sjednicu stizao izvanredno pripremljen i zbilja konstruktivno raspoložen, koji nije upadao u ideološke zamke i više mu je značilo progovoriti dvije pametne rečenice o komunalnom redu ili GUP-u, nego cijeli dan drviti o Drugom svjetskom ratu ili umjetnoj oplodnji. Možda je u tome razlog rastanka sa strankom, tko će ga znati…

Uglavnom, nadamo se da ćemo Čupića barem viđati na Facebooku: njegove javne analize i objave često su bile jasnije, preciznije i važnije od laprdanja koje čujemo u gradskoj vijećnici i oko nje, što uključuje i nas novinare. Čovjek je naprosto pokazao kako se radi posao. 

UTORAK Klanje

Za razliku od Pametnog, kad se u HDZ-u kolju - kolju se otvoreno.

Bivši šef splitske policije i današnji savjetnik u Županiji s neobičnim zaduženjem za 'sigurnost i nacionalne manjine' Marko Bekavac uključio se u špijunski triler oko Vase Brkića i napao ostatke bivšeg stranačkog režima i tajne službe da su ga bezobrazno i protuzakonito spriječili u preuzimanju nove, općenito također besmislene funkcije 'predstojnika Ureda državne uprave', na kojoj se ovisno o odnosu snaga u državi izmjenjuju Veljan Radojković iz SDP-a i netko iz HDZ-a.

Oni valjda smatraju da je iskoristio braniteljsku povlasticu na uvoz džipa, iako branitelj bio nije, dok on maše potvrdom Državnog odvjetništva da 'institucije pravne države' nisu našle ništa sporno oko njegovog auta, pa čak ni dok su njima upravljali SDP-ovci.

A u pozadini svega je nekakav kamenolom kod Imotskog kojega treba voditi jedan Brkićev kompanjon i kojega Bekavac želi spriječiti, pa su taman ovih dana nastupile povoljne političke i stranačke okolnosti.

Župan Blaženko Boban kukavički je pobjegao i ogradio se od cijele priče, što je logično jer se ionako radi o kaši koju je skuhao njegov prethodnik Zlatko Ževrnja: dobro je poznato da je kao jednu od posljednjih odluka u mandatu pokušao progurati koncesiju na Zlatni rat ljudima bliskim Vasi, no nije naodmet spomenuti ni da mu je jedna od prvih odluka u fotelji župana bila vezana upravo za ovaj kamenolom.

Priupitali bismo ga pokoje pitanje na tu temu, ali čovjek se sklonio u direktorsku fotelju Hrvatskih voda i nema ga ni za čuti, ni za vidjeti. Njegov život je pjesma.

SRIJEDA Utapanje

Kad smo kod Ževrnje, zabilježimo i da je ovih dana njegovo rodno Dugopolje - navodno gospodarsko čudo, iz kojega je utekao taman kad je presušila špina - počelo plaćati stare, zaostale račune. Zbog duga od milijun i kusur kuna nastalog na gradnji čudovišno ambicioznog sportskog kompleksa općinu je blokirala jedna tvrtka, a to je po svemu sudeći tek početak: krediti se naprosto moraju platiti, prije ili kasnije.

I naravno da pare iz svog džepa neće izvaditi tvorci lažno reklamiranog uzleta u blagostanje, nego građani - ali opet, oni sami su krivi. Kako su glasali, uvijek i iznova jednako, neka se tako sada pobrinu za posljedice.

ČETVRTAK Busevi

Do idućeg ljeta u grad nam stiže pedeset novih autobusa, i to skoro potpuno plaćenih europskom lovom. Mašala.

A to istovremeno znači i da je u proračunu oslobođen sasvim solidan prostor, milijuni kuna koje smo dosad svake godine izdvajali za razne kredite i leasinge sada mogu biti upotrijebljeni na nešto pametnije i korisnije.

Naš prvi izbor bile bi gradske ceste, ali tko nas pita…

PETAK Mesari

Iz Splita je, zahvaljujući hrabrom istupu Mostove Ivane Ninčević-Lesandrić, krenula superznačajna nacionalna akcija prekidanja ponižavajućeg, mesarskog pristupa ženama koje su imale nesreću spontano pobaciti. Njena priča u početku je zvučala nevjerojatno i iz rodilišta su je pokušali demantirati, no odmah potom pojavile su se doslovno tisuće drugih svjedočanstava koja dokazuju da u njoj naprosto mora biti istine.

I naravno da problem nije samo u splitskoj bolnici, jer je očito da je morbidna praksa trajala diljem zemlje, ali baš splitska bolnica nije se iskazala bezosjećajnom i omalovažavajućom reakcijom na istup Ivane Ninčević. Malo je nedostajalo za dojam da ju bez imalo suosjećanja ili poniznosti ponovno pokušavaju iskasapiti. Samo taj potez trebao bi nas ozbiljno, ozbiljno zabrinuti.

A za Ivanu… Što reći, kapa dolje.

SUBOTA Krov

Split je dobio organizaciju Europskog prvenstva u vaterpolu za četiri godine i bit će to prilika da napokon testiramo je li Spaladium Arena u stanju pretvoriti se u bazen, kako se reklamiralo kada su nam je prodali.

A onaj pravi bazen na Poljudu, jedini kojeg imamo, skoro pa je obnovljen. Utuklo se u njega skoro 80 milijuna kuna i zvučalo bi fantastično, samo da nisu zaboravili jednu stvar: krov koji i dalje prokišnjava.

Čestitamo.

NEDJELJA Kadar

Čestitke trebamo uputiti i bivšem saborskom zastupniku HNS-a Srđanu Gjurkoviću, koji se zaposlio u državnoj firmi 'Plovput', te njegovom friškom radnom kolegi Mariju Škoriću, inače bratu saborskog zastupnika i šefa gradskog HDZ-a Petra Škorića.

Obojica su čudesno prepoznata kao sposoban kadar, pa nije bilo potrebe ni gnjaviti se formalnostima poput javnog natječaja.

Takva radna mjesta ionako nisu rezervirana za obične smrtnike.

Vaša reakcija na temu