Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kad natočite čašu mutne vode, sjetite se bogova iz Vodovoda
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Kad natočite čašu mutne vode, sjetite se bogova iz Vodovoda

...koji zarađuju duplo više od hrvatskog prosjeka, grade zgradu kako bi se njih skoro 500 udobno smjestilo, a istovremeno ne žele potrošiti ni tri posto svog proračuna da bismo imali pitku vodu

PONEDJELJAK Klanje

Razvod SDP-a s Ivom Baldasarom ne ide kako je planirano: friški šef Darko Parić naumio je povući sve stranačke ljude iz nadzornih odbora gradskih tvrtki i ustanova - ali ne i partijske direktore koji su donedavno čudesno pobjeđivali na natječajima ili uhljebe koji su se prikačili na gradsku sisu. Naumio je, pa im čak zaprijetio suspenzijom ako se ne odreknu tih svojih par tisuća kuna mjesečno, a ovi su uzvratili i preko centrale u Zagrebu odvalili mu šamar, odnosno srušili odluku o suspenzijama. Princip je princip, a lova je lova, pa makar bili proglašeni Baldasarovim jatacima.

I ne samo to: iz samog SDP-a, i to preko pouzdane stranačke veze, u medije je dospjela rekapitulacija po kojoj je šestero Parićevih članova obitelji, kumova i prijatelja zaposleno ili je solidno napredovalo u doba kad je cvala njegova ljubav s gradonačelnikom. Mašala. Tri godine zajedništva cijelu ovu ekipu proganjat će poput nečiste savjesti još jako, jako dugo.

Ovdje je već postalo teško popratiti tko kome duguje uslugu, tko koga buši i gdje je kraj tom općem klanju. Ali da je zabavno promatrati, bogme jest.

UTORAK Muteži

Nimalo zabavna nije bila spoznaja da punih četiri dana nismo smjeli piti zamućenu vodu, barem kako zakoni i pravilnici nalažu, a da su se gospoda iz Vodovoda i kanalizacije udostojila izdati upozorenje tek kada ih je na to praktično prisilio Higijenski zavod. Čak su u ponedjeljak i tvrdili da je sve u redu, a u istoj situaciji u utorak savjetovali nam prokuhavanje.

Općenito, ništa s tom vodom nije bilo potpuno jasno: situacija je poprimila kataklizmičke razmjere kao da nikada u povijesti nije pala malo jača kiša. Sustav očito nije podešen kako treba - ili je možda ipak problem u ljudima?

Bit će valjda bolje kad izgrade svoju novu zgradu u Kopilici, možda mrdnu dupetom pa nas drugi put barem na vrijeme obavijeste kad nešto zabrljaju.

SRIJEDA Filter

Kako to obično biva u ovakvim situacijama, jedan malo veći problem automatski za sobom vuče sve nevjerojatnija otkrića - pa smo doznali da se brojka ljudi na jaslama Vodovoda već opasno približava okruglih pet stotina, da na njihove plaće trošimo oko 66 milijuna kuna godišnje - što znači da u prosjeku primaju barem dvije radničke plaće - a da svejedno nisu bili u stanju potrošiti sedam ipo milijuna kuna za pišljivi filter koji bi spriječio mućenje vode.

Sedam ipo milijuna, ej. Jedva tri posto godišnjeg prihoda tvrtke.
Sjetite se ovoga kad idući put budete plaćali račune za vodu, nabujale poput mutnog Jadra, sa sve većim brojem se skupljih i sve manje razumljivih stavki.

ČETVRTAK Oproštaji

Kao da to nije dovoljno, evo još malo bizarnosti iz iste tvrtke: samo u posljednje tri godine čak četrdeset i četvero njenih radnika iskoristili su pravo na stimulativne otpremnine, i to u vrlo solidnim iznosima, kako bi oslobodile radno mjesto za mlađim i svježijim, perspektivnim kadrovima. Tipa, štajaznam, Gojko Čepo.

Uvjet za otpremninu jest da im je preostalo minimalno dvije godine do penzije, ali i tu se može progledati kroz prste - kao, recimo, u slučaju financijske direktorice kojoj je godinu dana prije umirovljenja isplaćeno 293 tisuće kuna.

Ne zaboravimo ni donedavnog direktora Zdravka Mulića, po sličnom principu on je dogovorno smijenjen i umirovljen kako bi u finišu gradonačelnikovog mandata fotelju ustupio velikom menadžeru, donedavnoj sivoj eminenciji Banovine Dragi Davidoviću. Ima se, može se.

PETAK Ofsajd

Gradonačelnički kandidati ovih dana očekivano pršte od ideja, udarnički kopaju po Facebooku i snimaju smiješne spotove po smetištima, pasivnim dijelovima grada ili na Čiovu - ali apsolutni ovotjedni pobjednik ipak je Robert Pauletić koji je na svojoj službenoj stranici podijelio sliku sebe kako u Napulju ispija neko kratko piće s Lukom Modrićem.
To je nadmašilo čak i predizborne plakate na kojima nam se predstavio kao petnaestogodišnji Kvisko.

Kaže da su puna dva sata pričali o svemu i svačemu, jedino nam nije poznato je li Luka s njim podijelio iskustva o onoj zgodi kada je na šalteru u banci predao Zdravku Mamiću pedeset milijuna kuna u gotovini.

Reakcije Splićana na ovakvu vrstu promocije bile su očekivane valjda svima osim samom Pauletiću, pa je u svojoj sutrašnjoj besplatnoj reklami preko cijele stranice u novinama, gdje je mjesto našao i portret s Ronaldom, Luka jednostavno zatajen.

SUBOTA Tužba

Sveučilišni profesor Dejan Kružić kao privatni građanin podnio je tužbu Trgovačkom sudu i zahtjev da se proglase nezakonitim dva aneksa ugovora oko Spaladium Arene, koje je u tajnosti i mimo Gradskog vijeća potpisao bivši gradonačelnik Ivan Kuret. Jer je to vjerojatno pravi put da se spriječi banke u njihovoj ambiciji da popale 53 milijuna eura iz gradskog proračuna i da posao koji je zamišljen i proveden vrlo dobro na koncu ne postane fijasko stoljeća.

Zašto nam se Kuretov nasljednik ponašao gotovo kao da Spaladium nije njegov problem, dok je ovaj aktualni gradonačelnik čak predlagao da Split dobrovoljno na sebe preuzme tuđe kredite - svatko neka zaključuje za sebe.

NEDJELJA Ekspanzija

U Županiji je, s druge strane, sami med i mlijeko, pa je župan Zlatko Ževrnja službeno najavio da će u ovoj godini zaposliti novih 25 ljudi. Čestitamo. Neka dijeli kad mu se može.

Vaša reakcija na temu