Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kada će Turistička zajednica konačno položiti račune?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Kada će Turistička zajednica konačno položiti račune?

Ta organizacija kao da služi samo da bi se uspješno izbjegavali javni natječaji i strogi zakoni

PONEDJELJAK Dizelaš u rikvercu

U tjednu u kojemu je objavljeno da je u Zagrebačkom holdingu otkriveno točno 306 krivotvorenih svjedodžbi i diploma, pa će osim elegantnog načina rješavanja prekobrojnih zaposlenih ta tvrtka još i sudski naplatiti skoro sto milijuna kuna otete love, vrijedi se prisjetiti da nam je sličnu akciju svojevremeno obećao i naš gradonačelnik Ivo Baldasar.

Obećao, pa bezobrazno odustao.

A nije to trebao biti kompliciran zadatak, dapače. Za njega nije trebala ni velika sposobnost, niti je zahtijevao puno napora, pa osnovano možemo zaključiti da ga je čak i Baldasar mogao izvesti. Samo da je htio.

Kako su samo krasno zvučala njegova obećanja s početka mandata da će srediti stanje u Banovini, skoro jednako onima da će u Split uvesti komunalni red i zaustaviti najezdu štandova, šatora, kioska i štekata. Više nije stvar u njegovom dizelaškom karakteru, kako ga je posprdno opisao Zoran Milanović aludirajući da čovjek sporo pali; ne, gradonačelnik nam se odlučio sve raditi potpuno suprotno.

Valjda ima neku svoju računicu.

UTORAK Gospođica gospođa

Valjda nitko od nas nije ni znao da postoji natjecanje za 'Miss gospođa' - a sami njegov naziv, poznajete li osnove engleskog jezika, dovoljno je bizaran sam po sebi - a pogotovo nismo znali da je ono toliko važno da ga plaćamo iz vlastitog džepa. I to duplo: jednom preko Županije, drugi put preko Grada. Mašala.

Gradonačelnik je, recimo, odvojio respektabilnih trideset tisuća kuna iz proračuna kao potporu ovoj, kako je službeno objasnio, 'gospodarsko-turističkoj manifestaciji'. I to u vremenu kada iz same Banovine stižu glasine da gradska blagajna jedva sastavlja kraj s krajem, pa se nema ni pišljivih par tisuća kuna za, recimo, izložbe mladih i nadarenih umjetnika i fotografa.

Čemu uopće služe natječaji, gospodo? Jeste li nas dovoljno pravili budalama?

SRIJEDA Magla

Kad smo već kod natječaja, Slobodna Dalmacija otkrila nam je zanimljiv podatak: od prošlogodišnjeg spektakularno najavljenog milijunskog programa Turističke zajednice grada, kojim se željelo potaknuti održavanje gradskih manifestacija, više od pola milijuna kuna ostalo je - neiskorišteno. Drugim riječima, propao im posao.

Vjerojatno nije velika šteta što smo ostali bez 'All senses weekenda', 'Điravanja i fuliranja' ili 'Dana Gorana Ivaniševića'. Dapače, nešto smo i uštedjeli.

Pa je Turistička zajednica odlučila prebaciti lovu na ovu godinu i iskoristiti je za 'druge svrhe'.

Kojeg bi vraga ta organizacija uopće trebala raditi osim izmišljati gradske manifestacije i kakve su to misteriozne 'druge svrhe', vjerojatno nikada nećemo saznati. Novac će sudeći po dosadašnjoj praksi vjerojatno iščeznuti u netransparentnom i sve maglovitijem poslovanju TZ-a, koji se vrlo doslovno i tvrdoglavo drži zakona po kojemu za bilo što nije dužan raspisivati javne natječaje.

Nitko im, doduše, to ne brani, ali zašto se gnjaviti procedurom kad se pobjednici kod njih uvijek dobro znaju. Najčešće unaprijed.

ČETVRTAK Performans

Peristil je ovog tjedna osvanuo prekriven Hajdukovom članskom iskaznicom u još jednoj Torcidinoj akciji koja je spretno povezala simbolično najznačajniji gradski trg, najpoznatije i najslavnije intervencije u javnom prostoru i najbolje od onoga što Split danas ima, barem ako govorimo o društvenom angažmanu.

Učlanjenje u Hajduk dosad je bilo pitanje stava, možda malo i simbolike, ali od ove godine - kako je odlučeno da se novac od članarina skuplja za otkup dionica i cementiranje statusa narodnog kluba zauvijek - predstavlja obvezu svakog onoga tko imalo drži do splitske povijesti, tradicije i avangardnog duha.

Ovaj put je stvarno - ili jesi, ili nisi.

PETAK Povratak

Slobodna Dalmacija nam se, kako sada stvari stoje, nakon osmogodišnjeg izbjeglištva u Dugopolju konačno vraća u grad i negdje oko Uskrsa trebala bi uskrsnuti na svome starom mjestu. Bit će nešto manja nego prije - jer je velik dio svojih starih prostora ustupila nekom budućem poslovno-stambenom kompleksu - ali ipak: neka je u Splitu, naša je.

Valjda će se ekipa barem prigodno sjetiti pokojnog Ćiće Senjanovića, čovjeka koji je dušu i zdravlje ostavio boreći se protiv čupanja gradskog simbola i njegovog šutanja iza brda.

SUBOTA Oksimoron

Gradski vijećnik Damir Ćosić Roda pukao je na volontera dr. Joška Kalilića, čovjeka koji je osmislio i proveo akciju čišćenja i uređenja Turske kule. Propisno ga je izvrijeđao jer, pazi sad, šalje previše e-mailova o svojim akcijama.

Po svemu sudeći Rodu je ipak zažuljala činjenica da je Kalilić mukte, ali uz golemi angažman, odradio zadatak koji po prirodi posla pripada Ivi Baldasaru. A na njega je on, jel'te, posebno osjetljiv.

'Ja sam i dalje oporba, samo glasam za dobre projekte', kazat će uvaženi gradski vijećnik opisujući svoju trenutnu poziciju na političkom tržištu.

Jedna od najslađih izjava u zadnje vrijeme.

NEDJELJA Završni račun

Kućice su otišle s Rive i Prokurativa, a mi s nestrpljenjem čekamo završni račun. Grad, Turistička zajednica, gradske tvrtke i marketinške agencije pošteno su se nabrali para, valjda ih nisu i ove godine srajbali prije nego što je sve završilo?

Vaša reakcija na temu