Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kako dvije godine biti na plaći od 10 tisuća kuna i ne raditi ništa
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Kako dvije godine biti na plaći od 10 tisuća kuna i ne raditi ništa

Jednostavno: nekako se uhljebite u Parkovima i nasadima

PONEDJELJAK Fini reket

Dvije godine su vrludali i tumarali tražeći model po kojemu će upumpati novac u splitski sport, da bi nam iz Banovine ovih dana predstavili stanovitu Zakladu za sportsku izvrsnost grada Splita.

Njen predsjednik je Željko Jerkov i odlučivat će u kojem smjeru će odlaziti lova, a već je najavljeno da bi to trebali biti najbolji gradski klubovi. Dakle, profesionalci. Zanimljiv obrat kod čovjeka koji se ne tako davno srčano zalagao za amaterizaciju sporta 'kao u njegovo doba'. Doduše, u to njegovo amatersko doba kao amaterski sportaš nimalo amaterski dobio je stan, što je danas čista fikcija, ali nećemo se zamarati detaljima...

Elem, osim činjenice da je Tommy jedini zasad donirao milijun kuna ništa drugo oko ove zaklade nije sasvim jasno: niti kako će dijeliti pare, a bogme ni kako će se one skupljati. Sama ideja je načelno zanimljiva, ali zanimljivo je i da osim tog jednog milijuna kuna novih novčanica nema na vidiku. Možda Banovina u rukavicama izreketari kakvog investitora?

Možda, samo da se kakav konačno pojavi...

UTORAK Tuga

Nesretni sirijski izbjeglice nisu nogom kročili u Dalmaciju, a vjerojatno nikada ni neće, no u Splitu se po običaju našao pokoji bezveznjak koji će nakititi grad naljepnicama, grafitima i porukama mržnje. Oni su brzo izbrisani, ali tuga ostaje.

SRIJEDA Harač

Javna ustanova Sportski objekti i njen šef Serđan Guštin napreduju u svakom pogledu: s jedne strane masovno zapošljavaju, a s druge panično traže kako skupiti još love za preko stotinu gladnih usta. Naravno, harač je uvijek dobro rješenje - pa je ovih dana na red došao parking kod teniskih terena na Firulama. Koji će se, jel' te, staviti pod naplatu.

‘Na ovom području se posljednja tri mjeseca nije moglo naći slobodno mjesto za vozila. Toliko je bilo kupača, gostiju... U svakom slučaju, zašto to ne iskoristiti.’

Čestitamo Guštinu, dobitniku ovotjedne nagrade za shit of the week.

ČETVRTAK Gigant se skrasio

Na splitskoj političkoj sceni razriješena je velika dilema i okončana višemjesečna drama: Damir Vidošević - gradski vijećnik i propali kandidat za gradonačelnika poniknuo pod skutom don Ivana Grubišića - konačno se skrasio. Eno ga kod Ive Josipovića, iako se pretpostavljalo da će završiti kod Čačića.

Lijepo on to sve hendla: iako sebe (još) nije uspio zaposliti, barem supruga više nema problema oko radnog mjesta, a i samom Vidoševiću ovim potezom cijena je nešto skočila. Barem do izbora.

PETAK Posao iz snova

A ovog tjedna doznali smo i jedan slati detalj iz tvrtke Parkovi i nasadi: bivši direktor Stipe Radoš Knježević nakon smjene postavljen je na mjesto savjetnika direktora, gdje za plaću od desetak tisuća kuna punih dvije godine nije radio ništa.

Ali baš ništa: pio je kave, listao portale i histerizirao po Facebooku. Tek kad su se novinari krenuli raspitivati o njegovom statusu dobio je svoj prvi radni zadatak. Pobrojati stabla u Poljičkoj ulici.

Težak je život svih tih naših velikih menadžera.

SUBOTA Krađa i licemjeri

Hajduk je još jednom brutalno pokraden usred Splita i bilo je logično da će prokuljati bijes sa svih strana. Ništa od hrvatskog nogometa ionako više nema smisla, to smo već odavno apsolvirali, ali jedan mali detalj ipak treba zabilježiti.

O imenima nećemo, nije potreba, ali možemo kazati da su već na današnji dan u debelom ofsajdu i gradonačelnik i Gradsko vijeće. Odnosno, svi oni koji su silno zabrinuti za 'gradsku imovinu' i koriste svaku priliku da tu svoju brigu verbaliziraju, najčešće kako bi prikrili istinu da navijači i 'ulica' pošteno i strpljivo već godinama vraćaju Hajdukove, odnosno njihove dugove.

Gdje ste, gospodo, zašto šutite dok se krade, uništava i ponižava naš zajednički simbol i imovina?

NEDJELJA Blesavost

A neki njemački mamlaz sjetio se da mu je umjesto plaćanja veza jeftinije da svoju jahtu od pedeset i pet metara veže za stabla. I to na Marjanu.

Na stranu naše neostvarene maštarije da su mu cime popustile, ili da se našao netko priseban koji će mu ih prerezati; korisno je doznati da je kazna za ovakav prekršaj tek tri tisuće kuna, dok samo jedan dan legalnog veza stoji - devet tisuća.

Čovjek očito nije blesav. Mi smo.

Vaša reakcija na temu