Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kako je bura proslavila 'savjetnike' iz Vodovoda
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Kako je bura proslavila 'savjetnike' iz Vodovoda

...i kako ćemo po Žnjanu procjenjivati tko zaslužuje voditi grad iduće četiri godine

PONEDJELJAK  Serija

U prvim danima ove godine ugostiteljima na Žnjanu istekla su koncesijska odobrenja, što znači da sada i službeno rade potpuno nelegalno. Stigla je i cijela serija optužnica Državnog odvjetništva zbog bespravne gradnje, među ostalima i na adresu predsjednika tamošnje udruge vlasnika kafića - što je posebno zabavan podatak - pa realno možemo očekivati da će se u skoro vrijeme gospoda malo potezati po sudovima. Imamo i pravomoćna rješenja o masovnim rušenjima monstruoznih okupatorskih čardaka na plaži, valjda samo treba malo strpljenja da službe mrdnu dupetom.

Ali svejedno, od ovog tjedna imamo još jednog optimista koji je nasred Žnjana nasadio veliki kontejner, odnosno očito krenuo udarati temelje nekog novog ultramegabeachcocktail čuda. Samo neka izvoli, ali neka zna: upravo njihovom gramzivošću i beskrupuloznošću Žnjan je postao ogledni primjer nereda koji vlada u gradu, pa će jednako tako postati poligon na kojemu ćemo mjeriti vjerodostojnost svih onih koji žele voditi Split u iduće četiri godine.

Ako treba, neka se posluže i napalmom.

UTORAK Suživot

Legalizacija kuća na Marjanu nešto je osjetljivije i slojevitije pitanje, naprosto zato što nije jednako izbiti iz gaća bahate špekulante koji su se raširili po državnoj i gradskoj imovini ili ostaviti bez krova nad glavom ljude koji desetljećima žive na svome. Da, unutar granica Marjana. Jebiga.

Ovog tjedna ministar Lovre Kuščević, koji se ni dosad nije iskazao slijepim pridržavanjem zakona, dao je do znanja da će problem riješiti proglašavanjem svega bespravnog u park šumi  'tradicijskom gradnjom', što je opet pogrešno. Hoćemo li napokon dočekati da se jasno stvore pravila - recimo, da se sačuvaju kuće ljudima koji ondje stvarno žive, a sruše vile i zgrade namijenjene bogaćenju i preprodaji?
Koliko god to bilo bolno, radi se o kompromisu kojega ćemo morati prihvatiti jer drugog realnog izlaza jednostavno nema. Što brže, to lakše.

SRIJEDA Svinjarija

Ako ćemo govoriti o Marjanu, postoji ondje mnogo dublji, sistemski problem. Ako ćemo govoriti otvoreno, radi se o jednoj notornoj svinjariji.
Prije punih deset godina propisano je da se za park šumu treba izraditi poseban prostorni plan, iz kojega će biti kristalno jasno što se ondje može raditi, no punih pet godina Županija i Grad pravili su se blesavi i tako otvarali prostor za manipulacije i grickanje Marjana sa svih strana.
Onda su se prije pet godina, kao, dozvali pameti, pa zajedno pokrenuli izradu plana. Nisu imali drugog izlaza, a bogme ni sredstva kako zaustaviti Kerumov restoran na Prvoj vodi i amortizirati otvoreni bijes građana zbog uništavanja splitskog simbola.

I tako su godine prolazile, a ekipa iz Općine i Banovine zajednički je nešto metiljala s očitim ciljem da ne naprave ništa - sve dok ovih dana nije objavljeno da plan više ni ne namjeravaju raditi. Pustili su Marjan niz vodu, zajedno sa 600 tisuća kuna bačenih na razne programe, studije i elaborate.

U ovom gradu sve je više kandidata za nošenje škartoca na glavi.

ČETVRTAK Strah

A u SDP-u, izgleda, nikako da se odluče tko će u njihovo ime taj škartoc nositi na izborima u petom mjesecu. Što više odugovlače i prenemažu se, to nam stvar izgleda neugodnije.

Ako je Baldasar u nečemu u pravu, onda je to provociranje bivših partijskih drugova: zbilja, ako su bili tako uspješni u vladi i ako su nam pune tri godine objašnjavali da se Split dobro vodio, čega se boje Ranko Ostojić ili Branko Grčić?

PETAK Standard

Grad je ostao bez 'Paradigme' - vjerojatno najskupljeg restorana kojega je, kažu, osim viših poreza ubila činjenica da 'ni sugrađani ni stranci nisu baš naviknuli na ovakav standard'. Pa im se ne isplati držati ga otvorenim. Pošteno.

Isti argument mogli su nam ponuditi i prošle godine, ne bismo se ljutili. Bolje nego da su zimsku selidbu u Zagreb objašnjavali 'donošenjem daška Splita u metropolu'.

SUBOTA Savjetnici

Uoči ove buretine i najveće hladnoće u zadnjih pola stoljeća, istina, iz 'Vodovoda i kanalizacije' objavili su upute građanima da zaštite vodomjere i ostave vodu da curi iz špina, barem ako imaju ambicija uživati u čarima civilizacije. Ali druga stvar je aljkavost njihovih vlastitih meštara kojima je često bilo lijeno ukopavati cijevi u zemlju, da ne govorimo o Kili, na kojoj su one ležerno ostavljene da mjesecima leže pokraj zemlje.

Valjda u Vodovodu, tom kraljevstvu uhljeba, nisu imali dovoljno savjetnika koji bi znali objasniti osnovne principe fizike.

NEDJELJA Spas

Volonterske akcije na Turskoj kuli, splitskom ružnom pačetu, osim što su osvjetlale obraz grada imale su i višu, ljudsku dimenziju: ovih dana doslovno je spašen život jednog nesretnika koji je ondje pronađen, pa nagovoren da se uoči studeni preseli u Mostovo prihvatilište. Kad samo pomislimo da su gradske službe obećale brinuti se za ovaj park, i sami se smrznemo od njihove puste revnosti.

Vaša reakcija na temu