Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: DKphotography / Veljko Martinović Kako su gradski komunalci izlili zadnju kariolu na Žnjan
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Kako su gradski komunalci izlili zadnju kariolu na Žnjan

Kad u dvadeset godina nismo uspjeli smisliti ništa pametno, možda i jest najbolje da najvrjedni gradski resurs konačno i definitivno propadne

PONEDJELJAK (Ne)Pametno

Marijana Puljak konačno je osnovala svoju vlastitu stranku. Čestitamo.

Skratili su i onaj grozomorni naslov 'Za pametne ljude i pametan grad', pa će se ubuduće zvati samo 'Pametno'.

A već prvi korak bio im je dosta nepametan: samu osnivačku skupštini sakrili su od javnosti i održali valjda u nekom podrumu, kao kakvi ilegalci. Zašto? Vrag će ga znati.

Možda su željeli izbjeći svjetla reflektora i ne nametati se javnosti, što je za političare - pa i ovako friške - dosta nevjerojatan scenarij. 

A možda se, s obzirom na već zabrinjavajuće osipanje članova i osnivača, ipak boje neugodnih pitanja...

UTORAK Nove znamenitosti

Punih petnaest tjedana, stotinu i kusur dana, prošlo je otkad su se dva broda Splitske plovidbe nasukala na Marjanu, dok je treći odlutao sve tamo do Čiova.

Petnaest tjedana gledamo tu ruzinavu sramotu na plažama, petnaest tjedana čekamo da netko konačno mrdne dupe i otegli olupine u staro željezo. I nikako da dočekamo. Ozbiljne nacije za to vrijeme izgrade space shuttle, a mi još nismo u stanju ni odsukati dva prokleta broda.

Šta bi tek bilo da nemamo gradonačelnika s dobrim vezama u vladi i ministra koji je obećao riješiti problem 'do ljeta'. Valjda bi i ti nesretni holandezi dobili zaštitu UNESCO-a, ionako si već na dobrom putu.

SRIJEDA Gdje je Ljubica?

U nekim stvarima možda nisu tako sposobni, ali u drugima su nam gradski oci nevjerojatno uporni i tvrdoglavi.

U Varošu su, recimo, na zelenoj površini na Kragića poljani naumili organizirati nekakvu prekrcajnu stanicu za otpad, odnosno žele ondje iskrcati par golemih kontejnera koji bi valjda bili ljepši prizor od travnjaka ili šetališta za pse, kako to zamišljaju sami stanovnici.

Oni se bune, prosvjeduju, dižu šatore i pišu peticije, a nitko ih još uvijek ne zarezuje.

Čak ni sveprisutna Ljubica Vrdoljak: ona će o problemu skoro svaki dan lamentirati po novinama, kao i inače svjesna da joj je pozitivna medijska slika često važnija od samog učinka, ali na samom terenu nikako da se pojavi.

Ljubice - put pod i noge u Varoš.

ČETVRTAK Cijena slobode

U Banovinu nam je navratio novi ministar kulture i stari dobri znanac lobija koji je sve donedavno drmao splitskim kazalištem, samo kako bi nam potvrdio ono što već znamo: kad je Split već uzeo pod svoje Splitsko ljeto i tako poremetio planove o podjeli unosnih poslova, Zagreb mu je odgovorio tako što mu je oteo 600 tisuća kuna iz proračuna. Ministar Berislav Šipuš ponio se kao da barata ćaćinim parama.

Stvar se sada pokušava zakamuflirati dosta prozirnim najavama pisanja novih zakona, pravilnika i propisa, koji će dakako vrijediti od iduće godine - a u svemu tome krotko i bespogovorno sudjeluje i gradonačelnik Baldasar zajedno sa zamjenicima.

Principi su principi, lova je lova, ali stranačka stega je ipak jača.

PETAK Apartmanizacija

Dok se na sve strane zabavljamo sitnim političkim i komunalnim tričarijama o kojima više ili manje sve znamo, usred grada jedan projekt brzinom svjetlosti razbija sve prepreke i suvereno prelati sve dosad prisutne  zamke. Kod Općine, na parkingu, niče kompleks koji je čudesno dobio krila čim mu je Ivica Todorić postao pokrovitelj iz sjene.

A najbolje tek dolazi, kada Gradsko vijeće krene odlučivati o zahtjevu da dopusti etažiranje onoga što se formalno naziva 'apartmanima' - u prijevodu, da ih na mala vrata prenamijeni i da se hotel potajice pretvori u stambenu zgradu. Vjerojatno neće biti problema jer je Split već doživio jednu identičnu situaciju. 

Na Žnjanu.

A dotad, registrirajmo samo da su stanari Riječke i Istarske ulice bili u pravu kada su govorili da će njihov kvart najednom postati izuzetno prometan: to, naravno, nije nikakvo čudo za uski centar jednog velikog grada.

Samo, u gradu koji drži do sebe vjerojatno se ne bi moglo dogoditi da se iz pedeset milijuna eura vrijednog kompleksa i obližnjeg parkirališta u promet uključuje preko malog i nepreglednog crvuljka na Livanjsku ulicu, što je privremeno rješenje koje će ostati trajno.

Možda su baš zato iz Banovine mjesecima odbijali odgovoriti što se konkretno kopa tamo kod Općine.

SUBOTA Naša trajna sramota

A kad smo već spomenuli Žnjan, zabilježimo i da su gradski komunalci ovog tjedna konačno otkrili da taj dio grada uopće postoji.

Plaža koju od samog nastajanja prati tužna i nesretna sudbina križanca Ibize i Prištine, naime, posljednjih mjeseci upravo je to i postala: nema dana ili pogotovo noći da se nešto novo ondje ne ziđa, ne gradi i ne pregrađuje. Stvar je već odavno prestala biti kritična i postala beznadna, pa se šef gradskih komunalaca Davor Marasović konačno ukazao na Žnjanu valjda samo kako bi izlio zadnju kariolu i konačno zacementirao stanje.

Dogovorio je, eto, da se ležaljke i zahodi kupačima više neće smjeti naplaćivati. O činjenici da zbog pustih štekata pedalj od mora plaže ionako više ne postoje - možda kojom drugom prilikom.

A opet, kad u skoro dvadeset godina Split nije uspio proizvesti ništa smisleno i barem zamisliti što bi se moglo napraviti s navrijednijim gradskim resursom, možda je i red da na kraju spektakularno propadne.

NEDJELJA Sitnica

Iz pravosuđa nam, pak, stiže dosta zabavna pričica: u jednom običnom švercersko-dilerskom predmetu čak tri kila marihuane nekako se uspjelo zagubiti na putu od policije do suda. Mašala.

Vaša reakcija na temu