Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kodeks vrijedi samo dok glasove nosi
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Kodeks vrijedi samo dok glasove nosi

Prvi otkaz u Banovini neće se uručiti zbog nerada, nego zbog vrijeđanja gradonačelnika

PONEDJELJAK Prevara crno na bijelo

Ako je prije prošlih izbora išta bilo kristalno jasno i ako je postojalo obećanje zbog kojeg se Ivu Baldasara moglo držati za riječ, onda je to Kodeks za Marjan. Dokument kojeg je teatralno potpisao, pa onda još jahao na činjenici da su to odbili napraviti i Vjeko Ivanišević i Željko Kerum.

I u kojemu je, crno na bijelo, bilo napisano što bi se trebalo događati s park šumom i simbolom grada, pod uvjetom da Split vodi čovjek s osobnim integritetom.

Premda je već od početka bilo jasno da stvar šteka: Baldasar je najprije pokušao sa sebe skinuti svu odgovornost instalirajući najglasnije aktiviste u javnu ustanovu za Marjan, onda ih je - kad je postalo jasno da ni oni sami nemaju kapaciteta promijeniti ama baš ništa - vratio nazad u nevladin sektor uz jednu pristojnu plaćicu iz gradskog proračuna, a nakon konačnog razlaza drznički im je uskratio i te pare.

Pa je sada, kad ga prozivaju da o davanju Vile Dalmacije u koncesiju ipak treba nešto ozbiljnije raspraviti, konačno ispalio i potpuno se razotkrio.

'Što se tiče Kodeksa za Marjan, onog trena kada sam prekinuo s njima suradnju, mislim da ni taj kodeks za mene više nije važeći. Oni neka rade svoj posao, a ja znam što ja trebam raditi.’

Eto, to su vam političari. Za njih kodeksi vrijede samo dok donose glasove.

UTORAK Karikatura 

U Banovini bi se ipak moglo dogoditi čudo: vjerovali ili ne, gradonačelnik se sprema nekome udijeliti otkaz.

Naravno, ne bilo kome, već činovniku u službi za kulturu koji je odavno shvatio besmisao gradske administracije i svoje radno vrijeme manje ili više uspješno posvetio ismijavanju nadređenih i proizvodnji satiričnih - ali, nažalost, vrlo često kirurški preciznih i točnih - karikatura.

Trebalo mu je samo šutjeti i primati plaću do kraja života, kao i stotinama njegovih kolega.

SRIJEDA 67 tisuća razloga za trisku

Neki se zabavljaju, a neki stvarno rade: kao na primjer Tonći Šundov, vlasnik Kanala 5 i donedavni miljenik gradskih vlasti kada je trebalo dijeliti stotine tisuća kuna za razne 'gradske manifestacije'. On je svejedno nekim čudom uspio nabrati 530 tisuća kuna duga gradskom proračunu, pa je stao u red i fino zamolio da mu se nešto od toga oprosti.

I uspio je: Baldasar mu je otpisao 67 tisuća kuna kamata, dok će glavnicu vratiti u 36 rata, bez novih kamata i s počekom od godine dana. Mašala.

Kad netko iz Banovine idući put stane kukati da se nema para, valjalo bi ga zbilja zveknuti po ušima.

ČETVRTAK Pazar u Gradskom vijeću

A na Gradskom vijeću, bogu hvala, ništa novo: Baldasaru je još jednom propao pokušaj da instalira svoje ljude koji bi proveli diktat da se u Gradsko kazalište mladih za ravnateljicu postavi partijska kandidatkinja, pa je potom - zajedno s kompletnom oporbom, uključujući i Keruma koji mu se otrgnuo s lanca - zavapio da ovako više ne može. I onda su svi zajedno stali zazivati nove izbore.

Ne bi to bilo loše, samo da je realno vjerovati da će se svi oni skupa odreći svojih fotelja.

Prije će biti da Kerum opet nešto trguje.

PETAK A da digne šator?

Friški HDZ-ov rektor Sveučilišta Šimun Anđelinović najavio je štrajk glađu jer mu iz Zagreba stiže manje para nego na adrese ostala četiri velika sveučilišta u državi. Dirljivo, pogotovo nakon što je  prije samo par tjedana reviziju poslovanja on sam proglasio poslovnom tajnom, tek obećavši da će se nepravilnosti i nezakonitosti ispraviti valjda po duhu svetomu.

Što, naravno, ne znači da Anđelinović ovaj put nije u pravu. Samo što je kredibilitet, eto, jedna vrlo labava kategorija...

SUBOTA Stupići i prioriteti

Policija i pauk služba - a da ne govorimo o Baldasarovim još uvijek imaginarnim prometnim redarima -  i dalje se bave Mertojakom, Pujankama i Sućidrom, gdje važno uvode red i kažnjavaju vozače, ionako potpuno sludjele jer je parking mjesto još uvijek pravi pravcati bingo.

Ali se zato ispred Koteksa i dalje prave blesavi, pa k'o fol postave dva-tri stupića koji se u roku od sat vremena ispilaju, samo kako bi lole i dalje parkirale na onome što se već godinama optimistično naziva gradskim trgom popločanim kamenom.

Važno je znati prioritete.

NEDJELJA Rješenje: maca 

...a najobičniji komunalni red očito nije na vrhu liste prioriteta, barem ako je suditi po turističkoj palači i činjenici da se rješenja o rušenju sramotnih bespravnih dogradnji i štekata kisele u ladicama punih četiri mjeseca. Iako je uklanjanje trebalo biti obavljeno u roku od osam dana.

Što ni ne čudi kad se zna da je kaos na Rivi i metastazirao uz pomoć i podršku bivših gradskih vlasti, kroz dugih i bolnih zadnjih petnaestak godina.

Nema druge nego macom. 

Vaša reakcija na temu