Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Deni Koraca / DKphotography Komunalni masakr na Rivi ili - kaubojština se isplati
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Komunalni masakr na Rivi ili - kaubojština se isplati

Bahatog ugostitelja koji je oteo gradsku površinu i otvoreno se rugao s gradom komunalci su nagradili najvećim štekatom

PONEDJELJAK Kandidat

Srđan Gjurković kandidirat će se, valjda, za gradonačelnika Splita.
Ali ništa još nije sigurno: čovjek, naime, ima nesreću da dolazi iz poprilično otužne Hrvatske narodne stranke (HNS), koja ljude poput njega ili Anke Mrak Taritaš sustavno klepa po glavi i rijetko im dozvoljava da se probiju u začepljenoj hijerarhiji.
Grijeh Mrak Taritaš bila je tek činjenica da je popularnija od ostalih, no žena-bager svoj put je nekako uspjela prokrčiti. Gjurkoviću je, pak, malo nedostajalo da se probije u Sabor s ponižavajućeg trinaestog mjesta na listi, no barem je dobio zadovoljštinu s najviše glasova u odnosu na sve ostale kandidate za gradonačelnika.

Radi se o dosta zanimljivom liku: s jedne strane politički se žrtvovao za Hajduk, jer su mu nakon guranja Zakona o sportu glavu skinuli stranački jastrebovi predvođeni Srećkom Ferenčakom, a bilježimo i da je imao vrlo solidan angažman na terenu, među ljudima. A s druge je, koliko god on sam zvučao razumno, ipak cijelo vrijeme formalno i stvarno podržavao jednu dokazano neuspješnu gradsku vlast.

Eh, kad bismo na izborima koji nas čekaju sa svake liste mogli probrati samo one kvalitetne...

UTORAK Legalizacija

Ako je prošloljetna kaubojština na Rivi, kada je jedan ugostitelj usred bijela dana jednostavno okupirao komad gradskog prostora za svoj štekat, bila zločin nad komunalnim redom i zdravim razumom, gradski komunalci ovih dana izveli su pravi pravcati masakr. Istom tipu, naime, ozakonili su bezobrazluk tako što su mu na pune tri godine dodijelili najveći štekat upravo Rivi. Bahatost se očito isplati.

Pročelnik Špiro Cokarić u novinama se koprcao pokušavajući objasniti da je kriterij za veličinu štekata 'najveći unutrašnji prostor i duljina fasade na Rivi', da bi samo koju rečenicu dalje - valjda misleći da smo maloumni - dodjelu površine jednom drugom ugostitelju koji s Rivom nema veze, a usput je i bespravni graditelj na Žnjanu - opisao kao 'stečeno pravo'. Mašala.

A samo na jedno pitanje nije nam odgovoreno: nije li se u cijelom tom kaosu, u kojemu jači tlači i sila vrti gdje propisi neće, mogao održati barem privid da netko ima poštovanja prema vlastitom gradu?

SRIJEDA Konjušnica

A gradonačelnikov savjetnik za komunalu Davor Marasović u međuvremenu je zabavljen vlastitim privatnim projektom: kompleks u Matošićevoj ulici, čiju je polovicu prije dvije godine kupio za 120 tisuća eura, malo će dozidati. S dozvolama i odobrenjima, naravno.

U cijeloj priči zgodan je podatak da je dio Marasovićevog restorana - navodno nekadašnje konjušnice - bespravno proširen i legaliziran tek 2014. godine, što znači da u trenutku imenovanja za gradonačelnikovog savjetnika gospodin nije bio sasvim u granicama zakona. Lijepo je znati.

ČETVRTAK Podvig

Pukom skromnošću samog gradonačelnika Ive Baldasara gotovo smo ostali zakinuti za informaciju da je ovog tjedna završen jedan od kapitalnih projekata u njegovom mandatu, jedan od onih kojima nas je bombardirao dokazujući da je nekog vraga napravio. Valjda čovjek nije htio raditi pompu i hvalisati se. Most na Bačvicama, naime, proširen je za cijeli metar ipo. Adio, gužve.

PETAK Branitelji

A i gradonačelnik nam je imao poluprivatnog posla: osnovao je vlastitu stranku. U restoranu na Zvončacu skupilo se zanimljivo društvance, a kao i svaki put posebna pažnja dana je predstavnicima desetak braniteljskih udruga kojima - s izuzetkom veterana iz Četvrte, jer su se oni jasno ogradili - nije nimalo neugodno biti iskorišten u najprizemnije političke svrhe.

S nestrpljenjem čekamo trenutak kada će se prebaciti na iduću sisu.

SUBOTA Napredak

Pretposljednjoj sjednici Gradskog vijeća nećemo davati previše pažnje jer su im dani ionako odbrojeni: registrirat ćemo tek da je ovaj saziv ipak ponešto napredovao u odnosu na svoje prethodnike. Nije da se radilo o kvantnom skoku, ali smo u gomili od trideset i pet vijećnika ipak uspjeli prepoznati barem nekoliko njih koji su u stanju odgovorno raditi, ne vrijeđati zdrav razum priglupim i prizemnim politikantstvom, a usput i pokazati barem mrvicu inicijative.

Vremena prije direktnih prijenosa na televiziji, prije nabrušenih portala i otrovnih foruma bila su, vjerujte, barem dvostruko gora.

NEDJELJA Tribina

Valjda nema boljeg dokaza da se predizborna kampanja tek zahuktava, odnosno da su svi kandidati još uvijek poprilično opušteni, od činjenice da se nitko od njih - ali čak ni od vijećnika ili službenika iz Banovine kojima je to u opisu posla - nije pojavio na tribini nazvanoj 'Nema invalida u Splitu'. 

Događaj je bio zamišljen kao dijalog, a završio kao uobičajena kuknjava i pričanje sa zidom. Organizatorima toplo preporučujemo novi termin tribine, tamo negdje u kasno proljeće. Svi živi će nagrnuti.

Vaša reakcija na temu