Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Korumpirani doktor i hrabra rodbina
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Korumpirani doktor i hrabra rodbina

Kad bismo poput njih svi prijavljivali korupciju, ne bi izgledalo da su korumpirani svi. Jer nisu, ni blizu

PONEDJELJAK Pjaca

Koliko bahat, drzak, neosjetljiv i pohlepan trebaš biti da u raskopavanje glavnog gradskog trga umjesto pažljivo i stručno kreneš pilom i bagerima?

Pa, otprilike onoliko koliko ti dozvole.

Tvrtka 'Point' ovog tjedna krenula je na Pjacu i nasilnički je devastirala tako što je ispilala njene kamene ploče: gospodi se očito nije dalo zajebavati se sa skidanjem i vraćanjem samo kako bi pod zemlju postavili zericu kabela za struju. I još nas kasnije pokušavaju uvjeriti da nema velike štete 'jer imaju starih kamenih ploča na skladištu'.

A glavni gradski konzervator Rade Bužančić ponovno reagira sporo i tromo, pa još pokušava skrenuti priču na navodno senzacionalno arheološko otkriće, iako o ranosrednjovjekovnoj crkvi koja se ondje nekad davno nalazila znamo više ili manje sve još tamo od 1978. godine, dakle puna četiri desetljeća. Jasno, lakše je o tome nego o friškoj agresiji na grad.

O Bužančićevom radu ćemo, čini nam se, raspravljati i 2058. godine, dakle za novih četrdesetak ljeta. Ima materijala.

UTORAK Plaža

A kad smo kod tvrtke Point, koju znamo najviše po činjenici da bijedno (ne) održava gradske trotoare i svejedno iz godine u godinu dobiva koncesiju za to uz pripadajuće milijune iz gradskog proračuna, ne smijemo zaboraviti da je vlasnik Stipe Latković kriv i za nevjerojatnu devastaciju uvale Vrulja, gdje svejedno još uvijek ima koncesiju za plažu.

Koncesiju koja mu je davno morala biti oduzeta.

S nestrpljenjem smo čekali sjednicu Županijske skupštine na kojoj se to trebalo dogoditi, no u pet do dvanaest vladajuća ekipa naprosto je odustala.

'Danas se raspravlja o proračunu, pa nećemo o plažama', glasi jedno od glupljih i smješnijih objašnjenja koje smo u posljednje vrijeme čuli. A konkurencija nije bila mala.

SRIJEDA Obitelj

Mladež splitsko-dalmatinskog HDZ-a održala je izbore sa samo jednim kandidatom, kako to u ovoj stranci inače biva, pa je za predsjednicu izabrala stanovitu Marinu Matković

Razvoj događaja koji je do toga doveo vrijedi zabilježiti: iz utrke je neočekivano izašao prvi rođak tajnika Županijskog odbora HDZ-a, pa je otvoren put za kćer tajnice županijskog HDZ-a, inače i tajnicu pročelnika Kabineta župana. Mašala.

Tako, dakle, izgleda smjena generacija u ovoj stranci. Oni više ni ne kriju da se radi o obiteljskom biznisu.

ČETVRTAK Korupcija

Jadno, bijedno i tužno bilo je slušati snimku na kojoj se jedan liječnik splitske bolnice raspravlja s obitelji pokojnog pacijenta i sasvim otvoreno potvrđuje da je od njih uzeo pare.

Koje će im vratiti jer, eto, čovjek za kojega su se skupljali euri na koncu je umro, moguće i zato što ga se iznuđivalo novac prije nego što bi dobio normalnu njegu.

Kako god slučaj završio - a očito je da će se neko vrijeme meljati po institucijama i javnosti - obitelji pokojnika skidamo kapu. Kad bismo svi imali hrabrosti postupiti jednako i prijaviti korupciju, ne bi bilo dojma da su korumpirani svi.

A to sasvim sigurno nije točno, ni blizu.

PETAK Vlakovi

Sada je već izvjesno, od idućeg ljeta velik dio autobusa umjesto u luci završavat će svoje putovanje u Kopilici, gdje će se putnici prekrcavati za vlakove do centra grada. Radi se o interventnoj mjeri za smanjenje gužvi, koja po svemu zvuči i izgleda logično: em 'privremeni' kolodvor u Kopilici ne može biti jadniji od onoga kojega sada zovemo glavnim, em će biti mjesta za parkiranje, em će se gradske ulice barem mrvicu rasteretiti.

Premještanje glavnih kolodvora u Kopilicu, koja više nije ni predgrađe, planira se i sanjari već desetljećima i jasno je da se taj proces ne može obaviti u roku od jedne godine, pa počinje s privremenim rješenjem.

Nema ništa loše u tome, osim opasnosti da po starom splitskom običaju privremeno postane trajno.

SUBOTA Grafiti

Split je otkrio da je išaran i izgrafitiran, pa su počela stizati upozorenja građanima da bi se za žvrljotine po fasadama svojih zgrada sami trebali pobrinuti. Zvuči logično.

Ali samo kad bi nam u Banovini i policiji objavili koliko su vandala dosad uhvatili i kolike globe su im uspjeli naplatiti. Vlasnici zgrada sasvim sigurno jesu odgovorni za svoje vlasništvo, ali bogme nisu dužni plaćati tuđi nerad i nemar.

NEDJELJA Kućice

Kućice - pardon, Advent, pardon, Zimski akvarel - počele su s radom, ove godine bez velikih ambicija i reklame, odnosno mamljenja turista. Nema više histerije i ludovanja i sve se nekako čini opuštenije nego prošlih godina. 

Možda to i nije tako loše. Neće proći koji mjesec, a već ćemo kukati zbog okupacije grada, gužvi i kaosa. Pa, uživajmo malo i u miru.

Vaša reakcija na temu