Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Krvoproliće u Banovini
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Krvoproliće u Banovini

Iza debelih zidina traje žestoki obračun oko nove sistematizacije. Navijamo za što veće ljudske gubitke

PONEDJELJAK Improvizacije

Svoje prometne gužve Split je ovog tjedna uspio prenijeti čak i preko mora, do Brača, gdje su trajekti i putnici taktički zadržavani dok se teren na kopnu donekle ne očisti. Nakon promjene režima prometa, pa postavljanja ograda i brisanja pješačkih prijelaza, pa ukidanja i mijenjanja dijela Prometovih linija - stanje na gradskim cestama naprosto je i dalje očajno. Nova ideja je pretvaranje kompletne luke u jednosmjernu, što se od početka činilo kao logičan prijedlog, ali i posljedice toga lako mogu predvidjeti: sama luka dosad je solidno funkcionirala isključivo zato što u nju nisu uspijevali doći svi oni koji su to željeli.

Dakle, krkljanac nam je suđen i pitanje je samo na koju točku ćemo ga usmjeriti.

Koliko god je pohvalna namjera gradske uprave da situaciju barem pokuša popraviti i da ne nastave tradiciju čačkanja nosa dok grad tone u kaos, toliko nas već danas jeza hvata pri pomisli na iduće ljeto. Ovu sezonu nekako ćemo preživjeti uz teške improvizacije, no dogodine očekujemo barem koračić više: rušite zidiće, skidajte ograde, mičite auta, prospite koji kubik asfalta, širite trake i uklonite, zaboga, onaj vašar od trafika i štandova zbog kojih se lukom ne može ni hodati normalno.

Vremena ima, nemojte da vas ljeto opet iznenadi.

UTORAK Bitka

Duboko iza debelih zidina Banovine vodi se rovovska bitka i svakog tjedna do javnosti se probije tek kakav tutanj, pucanj ili manja količina dima, čisto da smo svjesni ozbiljnosti situacije. Osnivaju se novi sindikati, pišu predstavke i žalbe, zovu inspekcije i alarmiraju mediji, sve zbog nove sistematizacije radnih mjesta koja punih godinu dana nikako stupi na snagu. Šefovskih mjesta očito je premalo, a gladnih usta i nezadovoljnih veličina previše, pa administrativno krvoproliće poprima sve dramatičnije razmjere.

Optužbe pobunjenika zasad su slabo definirane i mahom se svode na formalne kategorije: ima nekih proplamsaja u obliku tvrdnji da je sa strane dovedena kakva nova tajnica, no još uvijek nikakvih konkretnih dokaza da je posrijedi masovno političko kadroviranje i uhljebljivanje. Dok je tako, vjerovat ćemo da nova sistematizacija zbilja predstavlja pokušaj razdrmavanja sistema i čišćenja godinama nataložene kloake, a svaka jadikovka ražalovanih vječnih pročelnika samo će nas učvrstiti u tome.

Dogradonačelnica Jelena Hrgović ovog tjedna potpuno je skinula rukavice i pobunjenicima - a njih je gotovo petina ukupnog broja zaposlenih - javno poručila da su 'profesionalno nezainteresirani i neangažirani', te da vlastitim radnim otporom 'stvaraju privid kaosa koji sami kreiraju'. Bitka se očito bliži kraju, a mi ćemo sa zadovoljstvom evidentirati ljudske gubitke. 

Na koncu, baš to zahtijevamo već godinama.

SRIJEDA Fenomen

U šumi Marjan očito se događa neki prirodni fenomen, situacija dosad neviđena u modernoj znanosti: stabla padaju, i to po ljudima, dok odgovorni tvrde da 'ništa nije ukazivalo da će se to dogoditi'. Tri komada mjesečno, sasvim solidan prosjek. Mašala.

Da među šezdesetak zaposlenih imaju više od jednog inženjera šumarstva - a i njega su primili na jedvite jade, nakon upozorenja i prijetnji prijavama - možda bi i znali koji vrag se događa. 

Ovako, ostaje nam samo ufati se da iduće stablo neće poklopiti baš nas.

ČETVRTAK Govna

Na Marjanu su i Bene, a na Benama Kerum zajedno sa septičkom jamom iz koje govna već mjesecima cure u prirodu i more.

I nikome ništa.

Više nas uopće ne zanimaju izgovori da netko nešto koči, da netko nije nadležan ili da je saniranje jame milenijski pothvat za koji je potreban silan napor, hrpa projekata i beskrajno puno vremena. Ne, zanimaju nas samo imena i prezimena krivaca za civilizacijsku sramotu.

U normalnom gradu i normalnoj državi za ovakav ekocid odlazi se u zatvor, ili u najmanju ruku stavlja u pidžamu bez rukava.

PETAK Mall

Prometni kaos ovog tjedna dogodio se i u 'Mallu', trgovačkom centru otvorenom premda nije ispunio uvjete izgradnje svih pristupnih cesta, ali najslađe od svega su čuđenje gospode iz centra i njihove jadikovke da je za gužve krivac - nedostatak pristupnih cesta.

Dobro jutro, Sherlock.

U Baldasarovo doba Split je imao ludu sreću da trutovi iz Hrvatskih cesta ipak nisu dozvolili improvizirano spajanje 'Malla' na obilaznicu i da su inzistirali na kompletnom, punom i trajnom rješenju. Nadamo se da će tako ostati: i zbog ionako zavidne količine kaosa na obilaznici, i zbog nade da će se građane ovog grada napokon prestati praviti budalama.

SUBOTA Dino

Na festivalu 'Aj Cha' posvećenom Dinu Dvorniku malo su se ili nikako izvodile njegove pjesme, ali njegov duh bogme je lebdio u zraku. Sjajne lokacije, još bolji izvođači i upravo savršena atmosfera valjda su najbolja počast koju mu je Split mogao odati.

Dinu bi bilo masu drago, u svakom slučaju draže nego da gleda neki tamo glupi spomenik samoga sebe.

NEDJELJA Jubilej

Na Žnjanu je ove nedjelje gorjelo jubilarni osamdeseti put u godinu dana, ovaj put i s nešto ozbiljnijom štetom, a sa zanimanjem ćemo pratiti hoćemo li obilježiti i osamdeseti jubilarni slučaj kada krivac nije pronađen.

Da je policija dosad išla nasumičnom metodom, valjda bi joj se barem jedanput posrećilo.

Vaša reakcija na temu