Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Laž o Kopilici
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Laž o Kopilici

...otkrivena je na tribini Društva arhitekata: privremeno rješenje neće se uklopiti u trajno, niti su stručnjaci koji rade masterplan o njemu obaviješteni. Previše čak i za improvizaciju

PONEDJELJAK Realnost

Ekipa bliska HDZ-u pompozno je održala promociju knjige posvećenu austrougarskom feldmaršalu Svetozaru Borojeviću, a ljevica je s druge strane promovirala knjigu o Jugoslaviji. Gradska uprava u evidentnom je upravljačkom kaosu i više nije sposobna ni za rutinske poslove poput slanja uplatnica za komunalije, gradonačelnik je zabavljen protokolom i nevažnim sitnicama, Banovinu umjesto investitora pohode kozmonauti, građani se pokušavaju samoorganizirati na poljima komunale i urbanizma, a masovna sječa trećine Marjana pokušava nam se predstaviti kao vrhunsko postignuće.

To je otprilike sve što treba znati o Splitu danas, 2019. godine.

UTORAK Bura

Treba znati i da u ovom gradu puno toga ovisi o vremenskim uvjetima i nepogodama - neki bi zlobno zaključili da se radi o 'slučajnom gradu' - ali i da u mnogim situacijama sami provociramo nesreću.

Ganc-nova medicinska škola u samo nekoliko godina po treći put ostala je bez fasade. Bura otpuše, ekipa zakrpa zgradu i tako unedogled.

Do jednom.

SRIJEDA Okupacija

A kad se i dogodi nešto smisleno, jasno da to treba rasturiti.

Donedavna ravnateljica Zlatnih vrata Tamara Visković na oproštaju od funkcije iznijela je konkretne brojke: ondje je zatekla skoro milijun kuna dugova i neisplaćene honorare, a nakon mandata ostavila pola milijuna plusa, osigurano financiranje iz fondova, dvostruko više gledatelja i niz konkretnih projekata.

Ali jasno da je to manje bitno od partijskog kadroviranja.

Sada slijedi tek dovršetak procesa HDZ-ove okupacije ove gradske institucije, dakako putem formalnog javnog natječaja: kad im je prvi sirovi pokušaj propao, ovog puta očito će biti ponešto nježniji. 

Uzdajmo se da čak ni oni ne mogu toliko uprskati, odnosno da nisu sposobni do kraja vratiti kotač povijesti. Mada, sudeći po iskustvu, ne bi bilo pametno na to se kladiti.

ČETVRTAK Otkriće

Društvo arhitekata organiziralo je tribinu na temu Kopilice, gdje gradska vlast uporno želi smjestiti privremeni kolodvor - dok stanari koji na tom formalnom kolodvoru žive već desetljećima to, dakako, ne žele.

U moru informacija s obje strane jedna se ipak izdvojila: otkriće da austrijski izrađivači masterplana za Kopilicu o privremenom kolodvoru pojma nemaju, nisu ga blagoslovili, niti ih je itko pitao za mišljenje.

Cijelo vrijeme plasirala nam se informacija da će se privremeno nekako moći uklopiti u trajno rješenje, odnosno da se neće raditi o bačenom novcu - da bi na kraju ipak ispalo da nas se lagalo.

Ako improvizacije nekako i možemo trpjeti, pa čak za njih imati i razumijevanja jer se barem nešto pokušava poduzeti da bi se gužve u gradu kratkoročno smanjile, budale sasvim sigurno ne moramo i ne smijemo biti.

Dvorske bitke u Banovini malo nas zanimaju. Ali ostavke itekako da.

PETAK Oko

'Gradsko oko' naziv je aplikacije puštene ovog tjedna u rad, a preko koje građani jednostavno mogu prijaviti komunalne bizarnosti i probleme, pa pratiti kako se rješavaju. Koštat će nas stodvadeset tisuća kuna u dvije godine, odnosno oko pet tisuća mjesečno. Mašala.

Malo ako stvar bude funkcionirala, stodvadeset tisuća previše ako se pokaže da se radi o propagandnom triku.

SUBOTA GUP

Andro Krstulović Opara i Željko Kerum, hvala na pitanju, očito su prevladali davne nesuglasice i sada nastoje uspostaviti kakvo takvo međusobno povjerenje.

Preko čega nego preko GUP-a.

U javnost se plasiraju navodne koncepcijske nesuglasice, odnosno detalji trgovanja, no sve to služi tek kao topnička priprema za formaliziranje novonastale ljubavi i spektakularno predstavljanje urbanističkog čeda koje će iz toga proizaći.

Daleko od toga da novi GUP Splitu ne treba, no ovdje nije riječ o tome: radi se tek o češljanju abortiranih izmjena iz Baldasarovog doba i čini se da je to krajnji domet ove vlasti, velikim obećanjima usprkos.

Malo i prekasno.

NEDJELJA Ježurko

Obijesna dječurlija sa sadističkim sklonostima na igralištu jedne škole iscipelarila je ježa, koji je u hipu postao nacionalna vijest. Jadničak je na koncu preminuo.

Ne znamo što je bizarnije: nevjerojatna medijska pažnja oko realno beznačajnog incidenta, kakvi su se nažalost uvijek događali, ili iščuđavanje nad činjenicom da djeca znaju biti okrutna i gruba, što također nije nepoznata činjenica.

Tko ih odgaja, još su i dobra.

Vaša reakcija na temu