Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Linč savjetnika Budiše
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Linč savjetnika Budiše

Možda je u svom već legendarnom statusu na Facebooku djelomično bio u pravu - ali niti se zna izraziti, niti ima stila. Pametnijeg posla svakako ima

PONEDJELJAK Statusi

Na početku je sve izgledalo kao još jedan od onih ubitačno napornih Facebook-obračuna, u kojima nitko nikoga nikada nije uspio natjerati da promijeni mišljenje i gdje napisana riječ traje znatno dulje nego da je izgovorena u prikladnom okruženju, recimo u kakvoj kafani.

No kako su mediji krenuli histerizirati zbog činjenice da je jedan od glavnih aktera gradonačelnikov savjetnik Krešimir Budiša, stvar se izrodila u još naporniji i besmisleniji javni obračun.

U suštini, vrlo je jednostavno: jedan je Splićanin na Facebooku najavio da napušta Hrvatsku jer više ne može živjeti pod terorom klerofašista, neonacista i vjerskih fanatika, što su mediji razglasili na sva zvona, a potom mu je Budiša odgovorio s 'Ne okreći se sine' i 'Široko ti polje'. Oba statusa bila su poprilično nekorektna, nepristojna i netolerantna, s time da anonimni Splićanin nastupa iz pozicije građanina, a Budiša kao friški i eksponirani HDZ-ovac - a priznat ćete, članu te stranke poprilično je nepametno uopće se baviti  temom iseljavanja mladih, čak i ako je namjeravao baviti se samo jednim, konkretnim slučajem.

Pa je uslijedio javni linč Krešimira Budiše.

I to je dijelom sam zaslužio: em što nije znao normalno se artikulirati, nego je preuzeo histerični rječnik HDZ-ovaca s dna kace, em je na sebe pokupio bijes horde nezadovoljnika kojima je uhljeba već odavno puna kapa, em bi trebao imati pametnijeg posla.

Kao gradonačelnikov savjetnik za europske fondove i razvoj ima gotovo pa najvažniju funkciju u Banovini i od njega se, kao stručnjaka s dosta solidnim referencama, očekuje konkretan posao. Svaki put kad mu dođe napisati kakav blesavi status na Facebooku, bilo bi mu pametnije da objavi što konkretno u tom trenutku radi.

Znamo da je izvlačenje europske love dugotrajan i mukotrpan posao, ali ipak: svaki korak, svaki dokument, svaka prijava na natječaj i svaki ugovor - onako kako ih, recimo, upravo na Facebooku u realnom vremenu objavljuje mladi gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić - bili bi nam zanimljiviji od noćnih razglabanja o ustašama i partizanima.

UTORAK Selendra

Kako sada stvari stoje, krajem mjeseca očekuje nas prva ozbiljna demonstracija uvođenja reda u gradu. Uklanjanje ilegalaca sa Žnjana.

Koliko je to važno zbog sređivanja grozote na najvećoj gradskoj plaži, još je važnije zbog ostatka grada: kako na Pjaci, Zapadnoj obali ili Poljudu - gdje jedan ugostitelj i dalje bezobrazno vuče za nos i Banovinu, i Hajduk, i javnost - više ne bi bilo normalno i prihvatljivo ponašati se kao u najgoroj selendri.

Dio ilegalaca sa Žnjana navodno je spreman razmontirati svoje čardake, no dio se i dalje čudi najavama dolaska bagera. Čak su, kažu, ovih dana i investirali u nove stolove i stolice.

Iako im je bilo dozvoljeno raditi što god žele, normalan čovjek svejedno se ne može načuditi toj razini samoobmane ili bahatosti. Jer, da su se zakoni provodili kako treba, velik dio ekipe sa Žnjana odavno bi završio s tužbama za naknadu štete i kaznenim prijavama za bespravnu gradnju. Moguće bi bili pozvani i da navrate na Bilice.
A oni još javno traže da ih se 'samo ostavi na miru'. Mašala.

SRIJEDA Šetanje

Ako ćemo biti pošteni, moramo priznati da se sitni pomaci u uvođenju reda ipak vide: gradonačelnika i Banovinu još uvijek drži entuzijazam i zbilja nastoje u realnom vremenu barem reagirati na primjedbe koje im se upućuju, doduše mahom one sitnijeg tipa. Vrijedi zabilježiti i da je nakon deset godina (!) upozoravanja započela sanacija ruševnog zida na početku Marjanskih skala, što je za Split podvig ravan iskrcavanju na Mjesec, nešto malo pokreće se na Pazaru, a posebno slatka je najava da će se malo razdrmati gradski kotari.

Njihovi tajnici, inače ljudi s punim radnim vremenom, dosad su se ponašali različito: jedni su bili aktivni i entuzijasti, drugi su čačkali nos. Novi šef gradske komunale Damir Babić naredio im je da u Banovinu jednom dnevno pošalju primjedbe i prijedloge koje skupe na terenu, što znači da će svakog dana barem morati protegnuti noge.

Neka zarade svoju plaću ako ih već imamo.

ČETVRTAK Obećanja

'U prvoj godini mandata izgradit ću novih dvije i pol tisuće parkirališnim mjesta', zvučno je obećavao Andro Krstulović Opara prije samo pet mjeseci.

Brojač još uvijek stoji na nuli, ima vremena, no zato nam je u međuvremenu predstavljena aplikacija pomoću koje ćemo navodno moći pronaći pokoje mjesto koje je čudesno ostalo neiskorišteno. Skupo je plaćena, kao i cijeli projekt umrežavanja i pretvaranja Splita u 'smart city', valjda neće omanuti.

Otprije nekoliko mjeseci pamtimo i gradonačelnikova obećanja o hitnoj trijaži onemoćalih gradskih cesta i izgradnji novih prometnica - o mostu do Kaštela zasad je neukusno raspravljati - pa ćemo i ovdje konstatirati da zasad samo čekamo. Da se nešto radi, pokazuje sastanak na kojemu se skupila ekipa iz Banovine, Županije, Hrvatskih cesta i Ministarstva - no iz zakučastog priopćenja mogli smo samo zaključiti da nikakvi projekti ne postoje i da će se na njima trebati ozbiljno raditi.

Ukratko, poručili su nam, svi su suglasni da su suglasni.

PETAK Blizanci

Spomenik Prvom splitskom odredu na Plokitama ponovno je oskvrnut bezveznim i nemaštovitim ušatim 'U', koje je brzinom svjetlosti uklonjeno.

Nema jednostavnije poruke onima koji nemaju baš nikakvog pojma o splitskoj povijesti od one da se, u osnovi, ne razlikuju od kretena koji su četničkim grafitom nedavno oskvrnuli mural Četvrte brigade.

SUBOTA Dino

Nakon Vaskovog 'Plavog stabla', kojega su spasili od propadanja u nekakvom skladištu, Zagrepčani su nas ponovno pretekli - ovaj put sa spomenikom Dinu Dvorniku. Netko je zgodno primijetio da izgleda kao strašilo za prolaznike, poput Jože Manolića prelivenog crvenim Jupolom.

Neka, hvala, ako će i splitski biti takav, zadovoljni smo s ljetnim festivalom Dinu u čast.

NEDJELJA Reklama

Ovotjedni dobitnik nagrade za besmisao svakako je 'promotivni video' gradske tvrtke Parkovi i nasadi, čija je valjda jedina svrha da - nakon nekoliko kadrova radnika koji kose travu, plijeve korov i prosipaju gnojivo - malo izreklamira direktora Zorana Barca. Kako su 'Parkovi i nasadi' monopolisti, drugog objašnjenja jednostavno nemamo.

'Hortikultura je sastavni dio urbanog življenja, a građani Splita vole lijepe parkove, drvorede, živice i cvijeće', poučava nas gospodin direktor.

Čestitamo, dobro uložen novac.

Vaša reakcija na temu