Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Martin Pauk, tako mlad i tako opterećen
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Martin Pauk, tako mlad i tako opterećen

On govori ono što HDZ misli, a ne smije reći

PONEDJELJAK Regresija

Građani su pobijedili sustav, izborili su da se na Marjanu ne probijaju putovi za izvlačenje dvadeset tisuća zaraženih stabala koja hitno treba posjeći, u roku od mjesec ili dva. Čini se da je javni pritisak trenutno jedino efikasno pogonsko gorivo u Splitu i da je jedino na takav način - prosvjedima, angažmanom na društvenim mrežama i alarmiranjem medija - moguće postići ciljeve koji bi u se normalnim okolnostima podrazumijevali i ne bi zahtijevali borbu.

Da, na slučaju Marjana građani su pobijedili sustav. Samo što upravo Marjan dokazuje da je sustav slab ili nikakav. Nepostojeći.

Prije tri godine nametnikom potkornjakom bilo je zaraženo oko 350 stabala, prije dvije godine oko osam tisuća, prošle godine 13 tisuća, a na današnji dan treba ukloniti točno trećinu šume. Ako ne i više. Istovremeno smo gledali nerad i nemar institucija, slušali bajkovita objašnjenja da velikih problema nema i naivno vjerovali da će simbol grada naprosto ne može propasti. A može, itekako može: stotinjak godina nakon što su građani sami uredili, oplemenili i zazelenili svoja komunalna pluća, zatvoren je krug i vraćeni smo na sami početak.

Ništa, baš ništa u ovom gradu ne funkcionira kako bog zapovijeda. I očito se trebamo udaviti u smradu, izgorjeti u požaru, otrovati vodom i umrijeti u gužvi na cestama kako bismo svi zajedno mrdnuli dupe. Kad s Marjana uklonimo tih dvadeset tisuća borova - a nismo baš optimistični za vjerovanje da je to moguće napraviti na ruke i pomoću konja i tovara - dobit ćemo samo još jedan vidljiv dokaz bolne višegodišnje regresije cijelog jednog grada.

Tako nam je kako smo zaslužili.

UTORAK Mladac

Nismo previše uvjereni da gradskom vijećniku Martinu Pauku treba posvećivati puno prostora, jer će to vjerojatno potaknuti eskalaciju njegovih istupa s one strane logike i bontona, ali njegov ispad s posljednje sjednice Gradskog vijeća naprosto se ne može prešutjeti. U jeku rasprava oko imenovanja novog ravnatelja Zlatnih vrata on je, naime, jedini hrabro stao na barikade plastično opisao o čemu se tu radi: o ideološkom sukobu.

Pored njega čak i HDZ-ovci djeluju kao prvaci političke korektnosti sa svojim 'piškit ću - kakit ću' stavom i blijedim navodnim argumentima po kojima je 'obični član stranke' najbolje rješenje za važnu gradsku instituciju i dostojan nasljednik dokazano uspješne Tamare Visković.

'Ovo je ideološki sukob i normalno da je tako. Ja svoju kulturu želim nametnuti za buduće generacije, a vi se borite da nametnete svoju. Da ja odlučujem, nitko s kime se u ideološkom smislu potpuno ne slažem ne bi mi mogao voditi nijednu ustanovu', otvorio se Pauk.

Mašala: tako mlad, a već tako opterećen.

Njegova politička taktika, mora se priznati, poprilično je jednostavna - podnijet će da ga devet od deset građana smatraju čak i redikulom, pod uvjetom da ovaj deseti glasuje za njega i opet ga strpa u fotelju vijećnika. A zna se što kod takvih najbolje pali: ideologija, ideologija…

Provjeren recept za razvoj i napredak jednog grada.

SRIJEDA Superman

Zanimljivo je posljednjih godina promatrati i političku karijeru Gorana Jugovića, gospodina najpoznatijeg kao predsjednika udruge koja okuplja vlasnike bespravnih kuća na Marjanu: najprije se sa svojom nezavisnom listom kandidirao na kotarskim izborima na Mejama i ondje dobro prošao, potom doživio fijasko na lokalnim izborima - što nije bio neočekivan ishod s obzirom da se društvenim mrežama predstavljao i reklamirao doslovno kao Superman. U izbornoj noći banuo je u Kerumov stožer, a potom se na novoj rundi kotarskih izbora obreo na listi HDZ-a, kojega je dotad nemilosrdno kritizirao. U najnovijem razvoju događaja puca čak do Bruxellesa, pa objavio da će na europske izbore pod okriljem Zelene liste.

Čestitamo, to se zove konzistentnost. I predlažemo da za novu kampanju uzme neki novi popularni lik, novog superheroja. Možda recimo Delboya?

ČETVRTAK HDZ-ov zadatak

Direktor 'Čistoće' Miroslav Delić dobio je prekomandu u 'Promet'. Ondje će pokušati srediti nered i sanirati tu rupu bez dna, što je pothvat kojega mnogi smatraju potpuno nemogućim i nerealnim.

S druge strane, bit će zanimljivo promatrati i što se događa u 'Čistoći', tvrtki koja na javnoj nabavi vrti ogromnu lovu i koja će biti u fokusu sve više, kako traju dosta kilavi pokušaji odvajanja otpada i dovođenja grada na barem minimalne civilizacijske standarde.

Kako stvari stoje, ondje će se ponovno razmahati neuništiva Ljubica Vrdoljak u svom labuđem pjevu uoči skore mirovine. Fino ona to hendla, desetljećima pri vrhu ili na njemu, duboka grla kažu da ima ambiciju kadrovirati čak i nakon svog odlaska.

Mada, kad govorimo o toj gradskoj firmi, puno bi zanimljivije bilo pretresti srednji menadžment, onaj preko čijih ruku deseci i stotine milijuna kuna zbilja prolaze…

PETAK Hibernacija

Kad govorimo o pretresima, evo već pune četiri godine ne možemo se načuditi lijenosti različitih garnitura, prije svega u Banovini, koje odbijaju provjeriti diplome (a zašto ne i svjedodžbe?) svojih zaposlenika. Da ne govorimo o ljudima u komunalnim firmama.

Baldasar je to bio hrabro najavio, a onda kukavički ustuknuo.

Hrvatski obrazovni sustav već tjednima tresu otkrića krivotvorenih dokumenata, u susjednoj Bosni i Hercegovini ovaj organizirani kriminal evoluirao je u vrlo uhodan i isplativ biznis, dok Split po običaju hibernira. 

Provjera svjedodžbe i diplome nije kompliciran, a bogme ni skup proces, dok s druge strane može poslužiti kao efikasan alat za rješavanje viška uhljeba i vraćanje barem mrvice povjerenja u institucije. 

Zar zbilja i ovdje moramo čekati da situacija eskalira?

SUBOTA Ideja

S cestama i trotoarima davno je eskaliralo i u nedostatku bilo kakvog suvislog poteza koji bi dokinuo bezobrazno ponašanje monopolista 'Cestara' i 'Pointa', privatnika koji koncesiju nad održavanjem javnih površina tretiraju više kao privilegij, a manje kao obavezu, stigla je zanimljiva inicijativa gradskog vijećnika Ante Zoričića.

Ukratko, on predlaže da Grad osnuje svoju malu firmu s interventnim vodom radnika koja bi obavljala najveći dio radova i potom naprosto kupovala asfalt na tržištu. Bilo bi jeftinije jer bi se 'izbio' PDV i profit privatnika, a o efikasnosti ne trebamo raspravljati s obzirom na horor koji vlada na prometnicama.

I nije to nikakva revolucija: Zoričić je naprosto prošetao do Omiša i ondje se uvjerio da stvar klapa sasvim solidno.

S nestrpljenjem čekamo reakciju iz Banovine, prije svega dogradonačelnika Nina Vele koji je na dužnost došao iz Županijske uprave za ceste i šefa komunale Damira Ordulja, koji je u prošlosti sasvim solidno surađivao s 'Cestarom' - dapače, s njegovim gazdom je dijelio i nekakve optužnice, makar su svi procesi kasnije obustavljeni.

Tko bi bolje od njih mogao pronaći rješenje problema s cestama, pitamo se…

NEDJELJA  Apel

Gradonačelnikovo iznevjereno obećanje o 'dvije tisuće novih parkirališnih mjesta u prvoj godini mandata' nismo zaboravili, to je još jedan od niza komunalnih problema koji se u Splitu neshvatljivo ne uspijevaju riješiti već desetljećima, kao da se radi o atomskoj fizici. Zbilja je nevjerojatno da se s proračunom od milijardu kuna ne uspijeva izgraditi barem jedna pristojna garaža godišnje.

Registrirat ćemo ipak da je raspisan arhitektonski natječaj za devet garaža koje će rasteretiti neke dijelove grada, no ne i centar, ali svejedno je pohvalno da se pristupa ozbiljno i da barem nećemo dobiti betonske rugobe koje ćemo morati gledati idućih pedeset godina. Najsrdačnije se nadamo maštovitosti arhitekata.

A što se tiče centra grada, apeliramo da se napokon i ovdje nešto ozbiljno počne raditi. Zaboga, pa to je samo premještanje automobila s trotoara pod zemlju, nije da očekujemo utopiju tipa Kerumovih lijepih manira, HDZ-ovog poštenja i SDP-ove sposobnosti…

Vaša reakcija na temu