Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Marušićev kraj, pukotina Marijane Puljak i Baldasarov luzerski pjev
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Marušićev kraj, pukotina Marijane Puljak i Baldasarov luzerski pjev

Što bolje svjedoči o razini ambicija i veličini pothvata oko Turističke palače od činjenice da se na otvaranju pojavio - Ivo Josipović?

PONEDJELJAK Dentalni GUP

Tužna sudbina spopala je Hrvoja Marušića zvanog Dental, gradskog vijećnika koji je namjeravao pokrenuti desnu revoluciju u HDZ-u: umjesto da određuje imena kandidata za dogradonačelnika i diktira ideološki tempo stranke, na kraju je izvisio čak i s liste za Gradsko vijeće. Nema ga više, propao je.

Ne kao Ljubica Vrdoljak, kojoj je udijeljeno šesnaesto mjestu na listi u zamjenu za šutnju; ne, Marušića možemo proglasiti političkim mrtvacem.

No tek ćemo vidjeti je li sam sebe eutanazirao, ili će mu se nakon izbora HDZ zahvaliti prigodnim oproštajnim poklonom - recimo, izmjenama GUP-a za njegovu parcelu na Trsteniku...

UTORAK 'Splitski' gradonačelnik

Bivši gradonačelnik Ivo Baldasar da je nekakav bizaran predizborni intervju, a mi ćemo ga - s obzirom na stanje u anketama i realnu sliku koju o njemu imaju građani - proglasiti Ivinim labuđim pjevom.
Svašta je ondje nadrobio, no izjavu po kojoj 'neki ljudi u gradu govore da Hajduk više nije splitski' i da se 'ne zna tko njime upravlja' zabilježit ćemo za neke druge preglede, kada za koju godinu budemo kucali na vrata zaboravljenih asova.

Zbilja: tko nas je sve vodio, dobro da je ostao kamen na kamenu.

SRIJEDA Trgovanje

U utrku za Banovinu namjeravala je krenuti stanovita Mirna Kovačić, članica HSS-a za koju je predsjednik Krešo Beljak zaključio da bi bio uspjeh ako bi se dobacila do jedan posto glasova.

Nažalost, nećemo biti u prilici uvjeriti se u svu raskoš njenog talenta jer je od kandidature odustala i skrasila se na HDZ-ovoj listi, jednako kao što je njena stranka odustala i od kandidiranja Tončija Božanića za župana taman kad je postalo jasno da će na nacionalnoj razini nedostajati par glasova za većinu u Saboru i da je HSS-u naglo porasla cijena. Mašala.

ČETVRTAK Luzerstvo

Nakon nekoliko godina kašnjenja, nekoliko pokušaja namještanja natječaja i nekoliko prijava policiji i USKOK-u, Turistička palača na Rivi napokon je otvorila vrata.

Doduše, nije baš jasno zašto je otvaranje uopće organizirano, s obzirom da je zgrada još uvijek više ili manje prazna i nedovršena.
O mandatu protekle gradske vlasti valjda najbolje govori podatak da kao svoj kapitalni pothvat predstavlja postavljanje knauf ploča na nekoliko obnovljenih i ojačanih čeličnih stupova, a o razini luzerstva činjenica da je svečanost otvaranja uveličao Ivo Josipović. Mašala.

PETAK Pukotina

U neprobojnom štitu Marijane Puljak i njene stranke Pametno protukandidati su napokon uspjeli pronaći jednu malu pukotinu: otkriveno je da je njen bivši gradski vijećnik Ranko Milić odradio nekoliko poslića za Grad Split, i to prije ulaska u Gradsko vijeće, te za to naplatio otprilike stotinjak tisuća kuna.

Pukotina je i njegova izjava da 'nikakve studije nisu rađene ili plaćene', što je uspio demantirati čak i notorni Željko Kerum, pa time sumnjivije izgledaju optužbe da je Pametno na početku Baldasarovog mandata tražilo da upravo oni izrađuju gradsku razvojnu studiju.
A opet, Ranka Milića riješili su se službeno u roku od samo nekoliko tjedana i to svakako njima ide u prilog - pogotovo dok SDP-ovci i kerumlije lažu da 'nikoga nisu uhljebljivali', a HDZ-ovci već kroje urbanističke planove i unaprijed dijele funkcije i markice u GUP-u...

SUBOTA Neugodnost

Kad smo kod SDP-a, moramo primijetiti da je njihova kandidatkinja za gradonačelnicu Aida Batarelo kao svoje ultimativno postignuće ovog tjedna predstavila vlastitu 2D projekciju, i to kako izgovara nekoliko frazetina i u stilu Baltazara nudi čarobni štapić i razbacuje se stotinama milijuna kuna.

Izgledalo je dosta neugodno, skoro poput Baldasarovih pedizbornih plakata.

NEDJELJA Nepoštovanje

Rijetko kada smo zabilježili veće nepoštovanje prema Svetom Duji od ideje splitskih HDZ-ovaca da baš na najveći splitski praznik organiziraju službeno predstavljanje svojih kandidata za župana, gradonačelnike i gradonačelnika.

Zbilja, čini se da tim ljudima ništa nije sveto.

Vaša reakcija na temu