Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Minijatura Jakova Prkića
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Minijatura Jakova Prkića

Na javnoj rasvjeti gradski vijećnik plastično je dokazao kako curi naša lova: jeftini dijelovi nikada se ne kvare, a onih koji koštaju po suho zlato nikad dosta

PONEDJELJAK Pad

Ne znamo je li stvar u ratovima unutar HDZ-a, ili činjenici da je nedavno pao s masline, ali župan Blaženko Boban ovog tjedna ponio se neuobičajeno razumno: dosta jasno je otkrio da se protivi projektu termoelektrane na Perući, odnosno potencijalnoj ekološkoj katastrofi.

Premda ni on ni Županija o tome na koncu neće odlučivati, zgodno je znati da se na ovom slučaju ekipa iz vladajuće stranke nije ponijela uobičajeno bahato i autistično. Barem dok ne dođe direktiva iz Zagreba.

UTORAK  Maslanje

Gradski vijećnik Jakov Prkić dohvatio se istraživačkog posla i na jednom malom primjeru plastično dokazao kako iz gradske blagajne curi naša lova. Pljunuo je u šake, pretresao račune za održavanje gradske rasvjete - i to za samo četiri mjeseca - pa došao do zbilja nevjerojatnih podataka.

Miriše na svinjariju: čudesnim spletom okolnosti na splitskim ulicama gotovo nema potrebe mijenjati opremu koja je javnom natječaju imala nevjerojatno nisku cijenu, a svako malo rade se intervencije na kabelima i grlima koji koštaju pedeset ili dvjesto puta više nego u dućanu. Ukratko, jeftine stavke nikada se ne kvare, a skupljih nikad dosta. A bogme nas i 'dežurstva za praznike' koštaju dvadesetak put više nego prošle godine. Mašala.

Vijećnik Prkić, kažemo, izveo je sjajnu minijaturu i valjda barem malo pomogao onom jednom činovniku u Banovini koji je plaćen da se na puno radno vrijeme bavi isključivo javnom rasvjetom i ničim više. Sirotek, očito su ga maslali pored zdravih očiju.

SRIJEDA Afrika

Opet smo zbog jedne kiše cijeli tjedan ostali bez pitke vode i to se već izrodilo u pravu pravcatu blamažu: to da drugi najveći grad u državi danima prokuhava vodu, strepi od zaraza i hodočasti po dućanima u potrazi za Todorićevim proizvodima.

I da su u Vodovodu toliko drski pa javno najavljuju da će svejedno naplatiti račune u punom iznosu, a s druge strane trebalo im je četiri dana da u kvartove pošalju barem nekoliko cisterni s vodom, što su dužni po zakonu.

Ovog ljeta  neki su se zgražali nad jednim bezazlenim tweetom stanovitog Sina Shagaya, Nigerijca koji je primijetio da ga Split podsjeća na Afriku - samo što je opskrbljen strujom. Moramo priznati da nam gospodin u ovim trenucima jako nedostaje: vjerojatno bi znao objasniti postoji li na tom kontinentu grad ili država gdje stanovnici gledaju u nebo i po tome procjenjuju hoće li sutra ostati žedni.

ČETVRTAK Došla maca na vratanca

Direktoru Vodovoda Dragi Davidoviću po svemu sudeći zbog ovoga su odbrojani dani, a i zgodna je prigoda za HDZ-ove kadrovike da elegantno preuzmu dio plijena, no gospodin svakako nije glavni krivac za vodenu katastrofu. Ne, to nam samo na naplatu dolaze godina i desetljeća tragične aljkavosti, nemara i neodgovornosti.
Lako je bilo hvaliti se dobrim poslovnim rezultatima u tvrtki koja nije plaćala vodu koju je preuzimala, nego samo postotak od količine koju je prodala - pa se sada prave blesavi i najednom otkrivaju da se pedeset posto izgubi negdje usput i da cijeli kvartovi imaju ilegalno priključke.

Lako je bilo zapošljavati po pedesetak ljudi u mandatu svakog gradonačelnika, dizati kredit i ziđati novu zgradu u kojoj bi se cijela ta vojska smjestila, a i isplaćivati bogovske otpremnine direktorima ili ih sklanjati na savjetnička mjesta kako bi se vlast u Banovini promijenila.

I ignorirati potrebu za jednim najobičnijim filterom od 7,5 milijuna kuna, kojeg već ima gotovo svaka pripizdina. Valjda su računali na globalno zatopljenje i da kiša nikada neće pasti.

PETAK Start

Od dobrih vijesti izdvojimo početak sanacije Karepovca, bez imalo sumnje najbitnijeg i najhitnijeg gradskog projekta u novijoj povijesti. Odbrojavat ćemo dane i mjesece do konačnog oslobađanja tempirane bombe i usput se nadati da ekipa iz Županije neće zabrljati s Lećevicom.

SUBOTA Kante

A od zabavnijih priča tu je svakako saga o kantama za smeće - popularnim 'pećima na drva' ili 'baldasarušama', a u stvarnosti oglasnim panoima - koje nam je prethodna gradska vlast ostavila posijane na svakih deset koraka. Naprosto je komično vidjeti ih na isturenim pozicijama, nasred autobusnih stanica ili na pješačkim prijelazima, a da ne govorimo o strogom centru grada, gdje stoje postrojene u urednim redovima.

U Banovini navodno nešto metiljaju oko novog dizajna barem za jezgru i bit će zanimljivo vidjeti kako će to izgledati - makar, ako ćemo zdravorazumski, kante koje se lažno predstavljaju trebalo bi tako tretirati sve od Marjana do Stobreča. Ili u kantun, ili na Karepovac.

NEDJELJA Otimačina

Bivši nogometaš Darko Miladin, koji je u vakuumu između dvije gradske vlasti okupirao gradsku prostoriju usred Dioklecijanove palače i sada burgija kako bi je trajno priključio svom novom hotelu, i ovog tjedna ustrajno se pravilo blesav.

Po jubilarni četvrti put izbjegao je primiti sudsku tužbu koju je protiv njega podnio Grad, očito računajući da će preko države elegantnije ostvariti ono što je zacrtao.

Vidjet ćemo hoće li se otimačina isplatiti.

Vaša reakcija na temu