Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Mostove PR laži i 'strah' od Pauletića
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Mostove PR laži i 'strah' od Pauletića

U utrci za župana ili županicu birat ćemo između onih koji su nas lagali prije nego što su i krenuli u utrku, te onih zbog kojih nam je županija uvjerljivo najgora u državi

PONEDJELJAK Manevar

Političari znaju koji put slagati, onako otvoreno i sočno, da to rijetko koga više može uzbuditi. Ali kada lažu da su lagali, to je ipak neka sasvim nova dimenzija. Most je tjedan ranije službeno objavio da je mlađahna Ivana Ninčević-Lesandrić njihova kandidatkinja za gradonačelnicu Splita i na trenutak se zbilja učinilo da znaju što rade, sve dok nisu skontali da postoji jednostavno pravilo po kojemu se na izborima možeš kandidirati samo ondje gdje živiš. Da su se barem malo raspitali...

Šeprtljavost i amaterizam pokušali su skriti tvrdnjom da se radilo o namjernoj obmani i javnosti i Slobodne Dalmacije, koja je vijest prva objavila, čime su samo dolili ulje na vatru: valjda računaju da je biračko tijelo koje uporno i sustavno bira HDZ dovoljno glupo za popušiti priču o navodno genijalnoj i dosad nikad isprobanoj PR taktici. Možda i jest.

Uglavnom, Ninčevićka je odlučila da će se natjecati za županicu, ako u međuvremenu Most ne objavi da će je kandidirati i za predsjednicu. Ondje ide na megdan Zlatku Ževrnji i bit će zanimljivo gledati kako će se sada eksploatirati njena početnička greška, odnosno kako će se jedna priglupa laž staviti u ravan s 25-godišnjom vladavinom HDZ-a.

Ova ekipa, naime, zaslužna je da živimo u županiji koja je po konkretnim rezultatima - nezaposlenosti, recimo - uvjerljivo najgora u Hrvatskoj. Ali baš najgora, i u relativnim i u apsolutnim brojevima.
Pa, birajmo.

UTORAK Bezvlašće

Paljevinama, tučnjavama, ubojstvima i nasilju koje je u Splitu uzelo maha falio je još samo jedan manijak, nekakav serijski napadač ili silovatelj, da budemo potpuno uvjereni kako živimo na Divljem zapadu.
I dobili smo ga u Spinutu.

Splitska policija možda i solidno odrađuje svoj dio posla, ali podatak da pune tri godine ona nema svog šefa dovoljan je sam za sebe. Živi Teksas.

SRIJEDA Akcija

Inspektori su mrdnuli dupetom i krenuli uvoditi red među taksistima, odnosno plijeniti 'Cammeove' automobile koji su se na divlje razmilili splitskim ulicama. Mašala.

Može se kad se hoće, pa time smješnije izgleda kukanje ove tvrtke kako je 'gradonačelnik nezainteresiran'. On ih, naime, nije ni zanimao kada su bez pardona odlučili pokušali izigravati propise i namagarčiti cijeli jedan grad. Koliko god jeftini bili njihovi taksiji, ne moraju Splićani zbog toga glumiti dvorske lude. I ovako nismo na dobrom glasu.
Ali bogme nisu ni ti isti inspektori: ovog tjedna pokazali su da jednom oštrijom akcijom ipak mogu uvesti red, pa još bezobraznije izgleda njihov nerad oko ilegalnih autobusa, koji godinama i godinama 'Prometu' - dakle, svima nama - iz džepa izbijaju milijune i milijune kuna. Na posao, neradnici.

ČETVRTAK Istraga

Istražitelji su ušli u 'Stanoupravu' i barem simbolično pokazali da nisu zažmirili na poprilično beskrupulozno posuđivanje javnog i privatnog novca poduzetnicima s vezama u vlasti i na vrhu ove firme.
Nije puno, ali čovjeka veseli.

Makar, da je pameti i pravog angažmana u ovom slučaju, već odavno bi Stanouprava bila blokirana i zapečaćena, a odgovorni za mužnju naših para se branili s reflektorom uperenim u facu.

PETAK Nova dimenzija

Splitska banka konačno se skučila kako priliči, u novom staklenom tornju koji Splitu ipak daje jednu novi dimenziju. Barem izgledamo kao ozbiljan grad.

A korist je time veća ako znamo da jedinu veliku nezagrebačku banku po svemu sudeći uskoro preuzimaju Mađari iz OTP-a, koji će zbog upravo zbog ovog tornja valjda odustati od namjere selidbe sjedišta svih operacija u Zadar. To jest bitno, u svakom slučaju bitnije od predvidivog i zamornog grintanja jer se na nekoliko sati u gluho doba dana zatvorila jedna gradska cesta. Neka je, nije to velika cijena.

SUBOTA Strah

Slobodna Dalmacija iz drugog pokušaja nam je servirala Mostovog kandidata za gradonačelnika: ovaj put to je njihov kućni enigmat i naturščik sportskog novinarstva Robert Pauletić, (jedini?) čovjek koji je u miru oko komentara čitatelja na njihovim stranicama. Oni su, naime, zabranjeni ispod svakog teksta u kojemu se Pauletić i spominje.

Cijela priča oko kandidature plasirana je čudno i dosta bizarno: više izgleda kao kombinacija probnog balona i besplatne reklame, nego početak ozbiljne političke akcije. I sve je još uvijek navodno.
'Svi se tresu od Pauletića', vrište Pauletićeve novine. Moš mislit.

NEDJELJA GUP

Izmjene GUP-a su zapele, što je bilo i očekivano. U Banovini o tome šute, što je dosta glupo. Ignoriraju novinare, što je čak i nezakonito.
Neka rade tako dok još mogu.

Vaša reakcija na temu