Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Naš junak se zove Ante i suprotstavio se divljoj rulji
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Naš junak se zove Ante i suprotstavio se divljoj rulji

Mladi 'Prometov' vozač održao je bukvicu neciviliziranoj marvi i dao nam nadu da nismo potpuno izgubljen slučaj od grada

PONEDJELJAK  Traljavost

Ti HDZ-ovci zbilja imaju problem s prepisivačinom: valjda nema mjeseca da nam ne pristigne barem jedna vijest o kupljenoj diplomi, lažiranom znanstvenom radu, plagiranom magisteriju ili sumnjivom doktoratu. Nije im dosta da su im uz partijsku iskaznicu sva vrata u karijeri širom otvorena, pa ne uspijevaju proći kroz njih bez traljavosti i marifetluka.

Ne tvrdimo da se viđeni splitski HDZ-ovac Joško Dvornik potpuno uklapa u opisani profil, ali sumnje su se bogme pojavile - Etičko povjerenstvo na FESB-u upravo ispituje optužbe da je dio svog diplomskog rada Dvornik prepisao od kolege profesora na Pomorskom fakultetu Ivana Komara, a ovaj opet od mentora Ante Munitića. U istrazi se zasad utvrdilo da je više od dvadeset stranica ovih radova identično, uključujući gramatičke pogreške i tipfelere, no zaključak ćemo ostaviti stručnjacima.

Joško Dvornik, naravno, nije bilo tko: on je i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave, dok je na Pomorskom fakultetu uz rad na čak šest kolegija i član Povjerenstva za znanstveni rad, Povjerenstva za nastavu, Povjerenstva za završne i diplomske radove te Povjerenstva za izdavačku djelatnost.

UTORAK Sabotaža

Ispod radara i potiho skoro pola godine kazalište nam se valja prema kaosu i bezvlašću, a nije teško predvidjeti da će ono eskalirati kroz mjesec ili dva. Novoj gradskoj upravi nije bio po volji jedini kandidat za intendanta Ivan Leo Lemo - još preciznije, nije im se svidjela njegova tvrdoglavost u izboru suradnika - pa su bez objašnjenja poništili normalan natječaj i ostavili HNK obezglavljen. Dok su tražili pouzdaniji kadar koji bi vodio najvažniju kulturnu instituciju u gradu, premda nije izvjesno tko bi nakon cirkusa oko Leme imao želudac toga se prihvatiti, nisu bili sposobni čak ni imenovati vršitelja dužnosti, pa je program Splitskog ljeta objavljen doslovno tjedan dana prije početka te manifestacije.

A pravi nered nas, kažemo, tek čeka: zasad nitko nema pojma kako će izgledati nova sezona, ne postoji osoba ovlaštena za sastavljanje programa ili potpisivanje ugovora, a kamoli da će se netko baviti financijskim planiranjem ili sanacijom sve većih dugova.Za usporedbu, Rijeka i Zagreb predstavili su svoj repertoar još početkom godine. Uzmemo li u obzir podatak da za kazalište izdvajamo gotovo četrdeset milijuna kuna godišnje, ovakvo ponašanje ne možemo nazvati nikako drugačije nego čistom sabotažom i skandalozno neodgovornim odnosom prema javnom novcu.

I za promjenu, za probleme u kulturi nije nam krivo ni Ministarstvo kulture, ni Zagreb: kašu smo sami sebi skuhali ovdje, u Splitu.

SRIJEDA Bolovanje

Trećina Banovine u ovom trenutku nalazi se na godišnjem odmoru ili bolovanju, ali ova druga kategorija posebno upada u oči: njih dvadesetak u prvih pola godine bilo je bolesno u prosjeku dva do tri tjedna.

Zločesti će kazati da su koristili lanjsko bolovanje…

Uglavnom, netko se sjetio pozvati inspektore HZZO-a i to je sasvim logičan i razuman potez, no u prilikama koje vladaju u javnoj administraciji ipak ga treba dodatno pohvaliti. Poštenima ne bi trebalo smetati, zar ne?

S druge strane oglasio se gospodin Milivoj Hekman, novopečeni sindikalist kojega pamtimo kao Baldasarovog čovjeka u kazalištu naknadno ubačenog u Banovinu. 'Ukoliko je istina da je Grad Split od HZZO-a tražio kontrole i provjere bolovanja, radi se o nastavku politike pritiska na zaposlenike, iskazivanja nepovjerenja prema zaposlenicima i njihovog daljnjeg omalovažavanja dovođenjem u pitanje vjerodostojnosti bolovanja', njegov je citat od riječi do riječi.

Mašala. Treba imati petlje najobičnije provođenje zakona proglasiti pritiskom i omalovažavanjem.

ČETVRTAK Pokušaj

Koliko god to bilo nepopularno, treba pohvaliti i barem pokušaj gradske uprave da odčepi ceste prema luci, pa makar i improvizacijom - koja se, doduše, u ovom trenutku ionako čini jedinom mogućom.

Istina je da nitko nije mogao predvidjeti kako će se promet odvijati i istina je da su na prvi dojam gužve u Zvonimirovoj mrvicu manje - ali i da su se na drugim stranama stvorili novi čepovi koje bijedna splitska infrastruktura naprosto ne može progutati. Istina je i da se događa ono na što se upozoravalo još godinama ranije i da nam turizam od blagoslova polako prerasta u prokletstvo jer nismo sposobni pratiti ni potrebe nas dvjestotinjak tisuća građana - a kamoli još milijuna ljudi sa strane. Ugušit ćemo se u vlastitom neredu i neambicioznosti.

Iz Banovine su, kažemo, ovog puta djelovali aktivno, svjetlosnim miljama daleko od prethodnika koji su vizionarski suzili okuku kod Rive s dvije na jednu traku, ili se čak hvalisali 'strateškim projektom' proširenja mosta na Bačvicama koji je nakon mjeseci obnove iz jednotračnog pretvoren u - jednotračni. Čak i da su pogriješili, dobro su napravili. Ali sada zbilja očekujemo nešto konkretno: odgovore na pitanje što treba učiniti kako bismo dobili novu cestu do luke, precizan popis koraka koje za to treba napraviti, jasan hodogram i plan te, na koncu, čvrsto i nedvosmisleno obećanje.

Dakle, kad će cesta?

PETAK Žuganje

Splićani k'o Splićani, cijeli tjedan prošao im je u žuganju i masovnom čuđenju prometnim gužvama usred ljeta, na momente je izgledalo kao da je cijeli grad pao s Marsa i dosad nije primjećivao kolone koje su se od jutra do sutra rastezale od Rive do bolnice, pa i dalje. Kolektivna histerija koji put može biti korisna - u ovom slučaju je vjerojatno potaknula glavešine da dodatno izmišljaju načine kako ublažiti probleme i da se barem pošteno isprže na suncu.

Ali bilo bi krasno kad bismo tu energiju pokušali usmjeriti i u nešto konstruktivno. Recimo, da baš u tom prometu krenemo od sebe i prestanemo jurcati kroz crveno svjetlo, da ne ulazimo u već zakrčena križanja, da pazimo gdje parkiramo, da napokon zaboravimo zaustavljanja na autobusnim stanicama i raskinemo sa 'samo ću minut' filozofijom, da ne prelazimo ulicu gdje god stignemo i da, ukratko, prestanemo biti necivilizirana marva.

Čak i ako neće dati neke konkretne rezultate, bolje ćemo se osjećati.

SUBOTA Govna

Kad čujemo što se ovih dana događa na plažama, nije nam baš sasvim jednostavno širiti optimizam. Od Kaštela do Strožanca i od Duća do Marjana, nema dana bez vijesti o ispuštanju crnih jama u more. Divljaci su postali toliko bezobrazni da to čine i u samom plićaku usred bijela dana.

Poručit ćemo im samo - dabogda se u vlastitim govnima udavili.

NEDJELJA Gospodin

Titula gospodina tjedna ide Anti Bonacinu, mladom vozaču u 'Prometu', koji je jednim spontanim i iskrenim potezom posramio 'gospodu' koju svakog dana prebacuje s jednog na drugi kraj grada. Kad je na Žnjanu stoka navalila u autobus i gotovo pregazila jednog mladića s invaliditetom, kojeg su još namjeravali ostaviti na stanici, Gospodin Ante lijepo je okrenuo ključ i svih istjerao vani, usput im održavši bukvicu.

'Žalosno je da ja od 35 godina moram vama ovdje na ovakav način držati sat kulture, ljudskosti i psihologije. Sramite se! Kako ste odgojili svoju dicu i unučad kada se vi ovako ponašate? Vidite li sebe u što ste se pretvorili? Sramite se...', poručio im je prije nego što ih je jednoga po jednoga natjerao da u autobus uđu na prednja vrata. Trebali li reći, gotovo polovica njih bila je toliko bezobrazna da čak nije imala ni kartu.

Gospodin Ante dan kasnije priznao je da su ga iznenadile nježne reakcije javnosti na njegovu gestu 'jer svaki dan na poslu gleda potpuno suprotne stvari', a mi ćemo zaključiti da ga upravo zato treba cijeniti još više. Treba imati muda i suprotstaviti se divljoj hordi.

Evala, Gospodine.

Vaša reakcija na temu