Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Novi šef gradske komunale, bez presude, ali pod povećalom
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Novi šef gradske komunale, bez presude, ali pod povećalom

Damir Ordulj, friška prinova u Banovini, u prošlosti je lijepo surađivao s tvrtkom koja (ne) održava gradske ceste, kao i s njenim direktorom. Čak su se zajedno našli na optužnici

PONEDJELJAK Apel

Najavilo snijeg i led, pa su iz Banovine uputili valjda najgenijalniji apel u povijesti: građane - a tu riječ bi trebalo staviti u navodnike, jer se očito radi o marvi - zamolili su da u ovim hladnim danima ne ispuštaju govna po cestama. Mogla bi se zalediti, pa će netko slomiti vrat.

Lijepo je vidjeti da sustav funkcionira. I da je poprilično jednostavan i efikasan: komunalce, sanitarce, policiju i inspektore komotno zamijeni jedno jedino priopćenje. Mašala.

UTORAK Tehnologija

U 'Prometu' se događa svašta, od neobjašnjene smjene direktora, preko javne svađe oko novca s okolnim gradovima i općinama, do stenjanja voznog parka i izvođenja muzejskih primjeraka na ulice u iščekivanju kontingenta novih autobusa. I, naravno, novog divljačkog napada na vozača.

Ipak, ništa ne može dočarati nered kao one gužve koje se iz mjeseca u mjesec stvaraju na kolodvoru na Sukoišanskoj, gdje svaki pretplatnik mora navratiti i satima čekati kako bi mu teta na šalteru udarila pečat. Ljudska vrsta odavno krstari svemirom, Kinezi evo počinju saditi i povrće na Marsu, tehnologija nam je omogućila doslovno sve što smo mogli zamisliti, a u splitskom javnom prijevozniku još uvijek se nisu makli od plastičnih košuljica i mjesečnih markica.

A ni to ne uspijevaju obaviti kako spada jer ih gužve iznenade češće nego snijeg zimske službe. Iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu.

Kameno doba. 

SRIJEDA Sramota

Nešto slično, potpunu regresiju, bilježimo i na Marjanu: ondje je napokon i službeno potvrđeno da će se zbog bolesti potkornjaka morati posjeći svako treće stablo, pa se sada najavljuje ulazak bagera u šumu.

Od prvih znakova njenog sušenja prošle su gotovo dvije godine, a to vrijeme smo uglavnom proveli slušajući objašnjenja da stanje nije alarmantno i prepirući se oko toga čiji je Marjan uopće, gradski ili državni. Kako se stvari razvijaju, to će postati potpuno nebitno.

Generacije koje su splitsko brdo ozelenile, oplemenile i uredile danas se okreću u grobu.

ČETVRTAK Lovište

Barem je priča o vepru Špiru završena onako kako je trebala završiti još davno, tamo negdje prije dvije godine. Nakon rekordno dugog boravka jedne divlje životinje u samom centru jednog velikog grada, što je samo po sebi potpuno nevjerojatna situacija, marjanski vepar ovog tjedna otišao je na vječna lovišta.

Možda su ga mogli uspavati, ali ajde daj: sve je bolje nego da je tkogod stradao.

A prenemaganja i naricanja na Facebooku, neduhovito davanje imena i ljudskih karakteristika jednoj divljoj svinji, pa čak i plaćanje oglasa kako bi se proširila istina o nesretnom Špiru, smatrat ćemo samo dosta neuspjelom šalom.

Kad bismo to uzeli ozbiljno, dobili bismo sasvim solidnu i čvrstu dijagnozu o potpuno pomahnitalom gradu.

PETAK Veza

Na isteku druge godine mandata, gradska vlast još uvijek nam nije kompletirana do kraja. Dapače, na tri vjerojatno najvažnije dužnosti u Banovini - pročelničkim mjestima za komunalu, urbanizam i gradsku imovinu - još uvijek se nalaze samo 'vršitelji dužnosti', što bi trebalo značiti da nadjačavanja u HDZ-u još uvijek traju.

I da je sve to skupa jako neozbiljno.

Ovog tjedna jedna od tri fotelje ipak je trajno popunjena nakon javnog natječaja na kojemu je čudesno pobijedio baš kandidat na kojega je koeficijent bio najmanji. Kladioničarskim rječnikom, bio je to zicer.

Stanovitog Damira Ordulja ne poznajemo, no u njegovoj biografiji - uz nekoliko procesa koji su započeti pa obustavljeni - odskače podatak da je očigledno imao vrlo blisku suradnju s tvrtkom 'Cestar' i njenim direktorom Jozom Rakom. Dapače, da su se zajedno nalazili na optužnici, makar su kasnije svi procesi obustavljeni.

A ta je tvrtka, treba kazati, koncesionar za održavanje gradskih ulica, na čije rezultate možemo naletjeti ili upasti vozeći se doslovno bilo kojim dijelom grada. Puno ih plaćamo da rade malo ili ništa.

Od ovog tjedna, kada Ordulj stupa na dužnost, promatrat ćemo postoje li još uvijek stare veze. I koliko su čvrste. 

SUBOTA Parking

Subotnje jutro u gradu bilo je prekrasno, sunčano, toplo i neuobičajeno mirno i opušteno. Slabo istrenirano oko teško je moglo primijetiti razliku, ali bila je jasna: svi HDZ-ovci našli su se na jednom mjestu na drugom kraju grada, gdje su slavili rođendan svoje stranke.

Za shvatiti kako izgleda njihovo okupljanje, dovoljno je baciti oko na način na koji su parkirali svoje limuzine - neuredno, divlje i bahato. Nakon kritike na društvenim mrežama, koje posljednjih mjeseca služe bolje od bilo kojeg komunalnog redara, pauk se provozao do Trstenika i simbolično odrapio kazne.

Na svakome od nas je da procijenimo mogu li HDZ-ovci nešto naučiti i eventualno se popraviti.

NEDJELJA Koncert

Estrada je zavijena u crno: Matko Jelavić otkazao je veliki koncert na Gripama, gdje je točno na Valentinovo namjeravao obilježiti 'trideset godina od nastanka pjesme Majko stara'.

'Nevjerojatno je kako ostali gradovi i županije Hrvatske ipak pomažu svoje pjevače, a još nevjerojatnije kako Grad Split i Županija to izbjegavaju', požalio se pjevač u ogorčenoj srceparajućoj ispovijesti.

Istina je da se našim parama svašta financira, ali brate, Matko Jelavić…

Možda bolje da pokuša snimiti novu pjesmu.

Vaša reakcija na temu