Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com PREGLED TJEDNA: O SDP-ovoj mužnji i HDZ-ovom kadroviranju
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: O SDP-ovoj mužnji i HDZ-ovom kadroviranju

Navikli smo i na jedno i na drugo: i da se za direktorsku otpremninu izvuče radnička plaća za pune četiri godine, i da se projekti vrijedni desetke milijuna eura povjeravaju šoferima

PONEDJELJAK Kraj sage

Ako ga i nismo dosad zaboravili, nakon sjednice Gradskog vijeća mogli bismo: po prvi put, na jednom mjestu, apsolutno svi relevantni stručnjaci složili su se da plinovi koji su se širili s Karepovca nisu bili opasni za zdravlje. Jasno i glasno. Čak i šefica Higijenskog zavoda Jasna Ninčević - jedna od zaslužnijih za nastanak panike - povukla se pred argumentima i s 'ne znamo što dišemo' spala na 'nismo mogli provjetriti kuće, pa smo mogli dobiti gripu'. Mašala.

Posebno dojmljiv bio je nastup ravnatelja Zavoda za toksikologiju, koji je u sat vremena razmontirao sve zablude i suvereno objasnio da smo cijelo vrijeme doslovno tisućama i stotinama tisuća puta ispod granice na kojoj bi koncentracija plinova eventualno mogla biti štetna. To da su gradski vijećnici gotovo jednoglasno prihvatili da se sanaciju treba još i ubrzati, valjda dovoljno govori.

Na istoj sjednici su, istina, razotkrivene i sitne greške u koracima, no nakon što smo odslušali cijelu desetosatnu raspravu samo je jedno ključno pitanje ostalo neodgovoreno: zašto, zaboga, nešto ovako nije moglo biti organizirano ranije?

UTORAK Žnjan

Novi izgled Žnjana, predstavljen nakon završetka javnog natječaja, zaintrigirao nas je taman koliko bi trebalo: nismo ni tražili puno više od slobodne plaže, sportskih terena, šetnice i puno, puno zelenila.

I toplo se nadamo da će ovo biti jedan od prvih splitskih natječaja koji će biti realiziran od početka do kraja, bez prekrajanja i sakaćenja. U pravu je predsjednik Društva arhitekata Dragan Žuvela kad kaže da na dosadašnju proceduru oko Žnjana svi skupa možemo biti ponosni, sada nam samo ostaje navijati da barem jedan suvisao projekt nekako doteglimo do kraja.

SRIJEDA Menadžer

Do svog kraja u 'Vodovodu' dogurao je donedavni direktor Drago Davidović: nakon malo više od godine dana rada odbio je novi pristojan ugovor i pristojnu plaću od devet tisuća kuna, već je odlučio podići sidro uz otpremninu od 160 tisuća kuna. Neto.

Čestitamo: za svaki provedeni i dobro plaćeni radni dan u gradskoj tvrtki sada je dobio i dodatnih petstotinjak kuna. Tradicija SDP-ove mužnje splitskog javnog novca, ustanovljena u gradskim poduzećima prije petnaestak godina, barem zasad zaključena je u velikom stilu.
I nikoga nije sram.

ČETVRTAK Bezobrazluk

O HDZ-ovoj politici kada je riječ o kadroviranju i uhljebljivanju svašta samo dosad čuli i vidjeli, ali Lećevica i firma koja postoji samo za tu svrhu ipak je poseban slučaj. Osim što je u petnaestak godina progutala preko dvadeset milijuna kuna i mrdnula se tek u zadnje tri godine, kada ju je preuzeo Tomislav Šuta, taman kad bi nešto stvarno trebalo početi raditi promijenjena je kompletna garnitura.

Šuta je po svemu sudeći utekao i tek treba vidjeti što to nije htio potpisati, pa će stići novi direktor kojega će odabrati Nadzorni odbor. A župan Blaženko Boban u to tijelo metnuo je nekakvog penzioniranog šofera autobusa.

Bobanov glasnogovornik Davor Pavić bezobrazno je pokušao sakriti taj podatak od novinara, a iz HDZ-a smo čuli tek objašnjenje da je novi predsjednik Nadzornog odbora 'dobar čovjek i veliki emotivac'. Zvuči logično za projekt od 72 milijuna eura, o kojemu doslovno ovisi sudbina cijele županije.

Kakvi ljudi nas vode i o nama odlučuju, sreća da nemamo kakvu nuklearnu elektranu.

PETAK Globe

Evo, recimo, otkrilo se da je u zadnjih nekoliko godina ostalo nenaplaćeno nekoliko tisuća kazni za parkiranje strancima i turistima, pa sada posebno zbog toga treba angažirati firmu iz Londona.  
Fascinantna je količina nebrige kad se barata tuđim parama.

SUBOTA Isprika

Više od četiri godine prošlo je otkad je tadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar teško uvrijedio članove Građanske inicijative tvrdnjom da ga kritiziraju jer im nije dao novac, da bi se onda i odbio ispričati jer 'nema zašto'. Duge četiri godine i jedna sudska tužba trebale su mu da konačno prevali ispriku preko usta, makar ni danas nije sasvim sigurno da je shvatio o čemu se ovdje radi.

'Dok je bila politička borba, to je druga stvar, ali ovo je izgubilo svaku svrhu', objasnit će svoj neobičan stav prema građanskim udrugama i civilnom društvu i poprilično paranoično shvaćanje da se svi oni bave politikom i ničim drugim.

S vedrije strane, objavio nam je Baldasar i da 'više nema sporova, a koliko zna ni repova'. Čestitamo, uspješan mandat.

NEDJELJA Kriza

Koliko god najava meteorološke kataklizme zvučala pretjerano, toliko je lijepo bilo vidjeti kako u Banovini na nju reagiraju. Krizni stožer, gradski kotari, hitne službe, komunalne tvrtke - sve je dignuto na noge u strahu da se ne ponovi katastrofa otprije šest godina, kada se Split pošteno izblamirao i pored toga navukao na vrat stotine sudskih sporova koje još uvijek plaćamo. U milijunima.

Dojam da grad funkcionira, moramo priznati, ne pada nam teško.

Vaša reakcija na temu