Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Ono kad ostaneš dužan 700 tisuća kuna Županiji, u kojoj si devet godina na vlasti
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Ono kad ostaneš dužan 700 tisuća kuna Županiji, u kojoj si devet godina na vlasti

To je samo jedan od repova Kerumovog upravljanja Benama

PONEDJELJAK Odgoj

Kadrovski tsunami pokrenut nakon smjene vlasti ovog tjedna prohujao je i kroz splitske osnovne škole, pa su njihovi školski odbori skladno popunjeni u dogovorenom '60-naprema-40 posto' omjeru. Politički, naravno: o imenima ravnatelja, zapošljavanjima, školskom programu i investicijama i dalje će odlučivati ekipa koja se dosad pokazala najspretnijom i najstrpljivijom u uspinjanju smrdljivim stranačkim koridorima.

Sjaši Kurta da uzjaši Murta.

Među njima možda i postoji pokoji kvalificirani pojedinac, ali to je tek igra slučaja jer bez partijske iskaznice - ili eventualno rodbinske veze, ovisno o standardima postavljača - u to se društvo ne može probiti. Predizbornim zamajavanjima usprkos.

Sudbinu i razvoj naše djece, ukratko, stavili smo u ruke HDZ-a i HGS-a. Treba to kazati, da se ne bismo za koju godinu čudili i zdvajali nad ishodom.

UTORAK Familija

Zapelo je na koncesiji za plažu Bene: em je ministarstvo stopiralo ionako nakaradni postupak u kojemu su se Kerumove tvrtke natjecale jedna protiv druge, jer gospoda nisu vodila previše računa oko formalnosti, em su građevinski inspektori malo zagrebali po slučaju i otkrili da čak ni teniski tereni usred Marjana nemaju dozvole - o nefunkcionalnoj septičkoj jami da ne govorimo - em valjda ni ekipi iz Županije više nije tako ugodno kada nastoje da brat Fani Kerum  'nije ništa' Kerumovom nećaku.

Kao što ljetos ni Petroslav Sapunar 'nije bio ništa' novom koncesionaru, jer je tek dan nakon odobrene koncesije firma prebačena na njegovog vlastitog sina.

Kao šlag na tortu stigla je informacija da je bivši koncesionar Bena ostao dužan 700 tisuća kuna samoj županiji, u kojoj je na vlasti već treći mandat zaredom. Čisto da znamo kad se opet javi kao veliki menadžer koji  nije nikome nije ostao kratak.

SRIJEDA Teatar

Kazalište nam je također u problemima: taman kad se raspisao natječaj, kad se na njega kao jedini kandidat prijavio Ivan Leo Lemo sa svojom ekipom i kad se činilo da će barem jedna gradska institucija glatko prebroditi smjenu vlasti, eto ti ideje da se sve razbuca. Umjesto imenovanja novog intendanta, vladajuća ekipa najprije će rasturiti staro i imenovati novo Kazališno vijeće, koje će onda raspoređivati funkcije po dogovorenoj kvoti.

Sam intendant možda nije toliko bitan koliko ravnatelji Drame, Baleta i Opere. Posebno Opere.

Slično je i s Gradskim kazalištem mladih, gdje je HDZ za kontrolorku postavlja Silvanu Stanić - istu onu koju je za ravnateljicu svojedobno gurao Ivo Baldasar, po istom receptu putem smjene Kazališnog vijeća, dok je gospodin Petar Škorić oko toga histerizirao.

'Smjenjujete čovjeka koji ne želi izvršiti partijski zadatak, nego sluša glas struke i razuma', vikao je tada.

Vremena su ista, samo je Škorić nešto drugačiji.

ČETVRTAK Izjava stoljeća

Taj isti Petar Škorić, šef gradskog HDZ-a i jedan od glavnih kreatora na lokalnoj političkoj sceni, a uz to i saborski zastupnik, autor je jedne od najnevjerojatnijih izjava u novijoj splitskoj povijesti: nakon što su se usred sjednice Gradskog vijeća dvojica vijećnika pošteno počastili psovkama, nakon što je odrađena runda prijetnji i sve krenulo prema fizičkom obračunu spriječenom u posljednji trenutak, on nam mrtav-hladan objašnjava da su ovakvi incidenti 'sastavni dio demokracije'. Mašala.

Bečka škola, vidi se iz aviona.

PETAK Parking

U sličnom tonu ovog tjedna nastupio je i Ivica Duje Ančić, kojega su Grad i 'Split parking' nakon godina meljanja deložirali s parkirališta na koje ionako nije imao nikakvu koncesiju. Dapače, on sam tvrdi da je bilo protuzakonito i to što ga je dobio od Baldasara.

Najprije je malo radio šou ondje, pa se preselio pred Banovinu.
Nadamo se da nije pretrpio veliki štetu i da će preživjeti bez tih 25 mjesta u centru grada. Budući da tvrdi da na njima ionako nije ništa zarađivao - tko zna, možda  nije svako zlo za zlo.

SUBOTA Plaže

Od pametnijih ovotjednih stvari izdvojimo prijedlog Ante Čikotića iz Mosta, jednog od gradskih zastupnika koji se barem zasad ističe razumom i suvislošću, da Grad Split od Županije jednostavno zatraži koncesiju na sve svoje plaže i tako preuzme kontrolu nad vlastitim teritorijem, pa potom po normalnim kriterijima dijeli koncesijska odobrenja za razne kafiće, suncobrane, ležaljke i ostale tričarije.

Županija je dosad ljubomorno čuvala sve moguće plaže, pa čak i kada nije znala što bi s njima ili kada bi na njima otvoreno tolerirala nered, ali tko zna - možda u splitskom slučaju proradi famozna 'vertikala' na koju su se prije šest mjeseci HDZ-ovci tako rado pozivali...

NEDJELJA Dvije vijesti

A od dobrih stvari izdvojimo dvadesetak tisuća eura povučenih od države, kojima će se ona zapuštena bivša trafostanica na početku marjanskih skala pretvoriti u navodno zgodan i interaktivni 'centar za posjetitelje' park šume.

Vijest nije revolucionarna, iznos još manje, ali bitan je trend: nadamo se da je Split započeo s mužnjom Zagreba koju - da se ne lažemo - treba forsirati dok su okolnosti povoljne.

Još važnija vijest mogao bi biti konačni kraj vječnog pročelnika za gradsku imovinu Ivice Pavića, koji je odletio u sklopu reorganizacije u Banovini, ali pričekajmo sa šampanjcem dok ne doznamo nasljednika. Zasad, čini se da je gradonačelnik AKO u Banovini primijenio recept sa Žnjana - za početak je uspješno  odstranio onoga-koji-je-preživio-sve-sisteme.

Vaša reakcija na temu