Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Penzioneri, hoćete li prodati glas za sto kuna?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Penzioneri, hoćete li prodati glas za sto kuna?

...upravo toliko ćete, naime, dobiti kao predizborni poklon iz Banovine. I to pomoću kredita kojeg ćemo vratiti jednog lijepog dana.

PONEDJELJAK Bijeda

Najlakše je dijeliti tuđu lovu, i to unaprijed. Gradonačelnik i njegova ekipa pune tri godine su se pravili blesavi na sam spomen božićnica - prošle godine, recimo, čak su otvoreno slagali da će umjesto njih isplatiti uskrsnice - da bi par mjeseci prije izbora naglo postali socijalno osviješteni i odlučili darovati penzionere i nezaposlene. S tih spektakularnih sto do dvjesto kuna sada će vjerojatno uplatiti zimovanje na Maldivima.

U Baldasarovo kolo bespogovorno su se uključili svi - od 'socijalno osviještenih' HDZ-ovaca, preko kurvanjski šutljivih SDP-ovaca, do Luke Podruga kojega najednom 'ne brine tko je predlagatelj'. Svi su zajahali na bijednom pokušaju predizbornog kupovanja glasova, čija je cijena ionako devalvirala da će za koju godinu za jedan glas valjda biti dovoljno platiti kavu. Svi, kažemo, osim ekipe iz 'Pametnog', koja je uočila da će ovogodišnje darivanje biti plaćeno dogodine, i to kreditom od osam ipo milijuna kuna. Mašala.

UTORAK Muzej

Za još uvijek imaginarni Muzej sporta također smo se poprilično natrošili: u deset godina iskesali smo tri ipo milijuna kuna - i to samo iz gradskog proračuna - kako bi Zdravko Reić sa suradnicima 'prikupljao građu' i postavljao one 'počasne stupove' na Gripama, u prostoru koji se optimistično naziva Kućom slave i gdje će turist zalutati samo ako ima vodiča s ponešto sadističkih sklonosti.

Uglavnom, tri ipo milijuna bačeno je više-manje u vjetar, no evo Reića potpomognutog grupom gradskih vijećnika sa zahtjevom da mu damo još. Još puno više.

Sam muzej nije ni formalno osnovan, građa nije katalogizirana, nema nikakvog elaborata, registracije ili plana rada. A da Gradsko vijeće i ovdje digne kakav kreditić? Po njihovim dosadašnjim kriterijima, ulaganje je logično i isplativo...

SRIJEDA Zatvorena špina

Split je ostao bez proračuna za iduću godinu zahvaljujući osvetničkom pohodu SDP-ovaca, koji bi najradije izbrisali iz pamćenja svoju epizodu s Ivom Baldasarom, te HDZ-ovcima koji nisu bili dovoljno hrabri (ili možda plaćeni?) spasiti gradonačelnikovu glavu kao što su u Zagrebu pridržali ljestve Milanu Bandiću.

Tek ćemo vidjeti kako će punih pola godine grad funkcionirati samo s hladnim pogonom, makar nije neosnovano tvrditi da barem nećemo otkrivati nove sramote. Što ste arčili, arčili ste. Ostao vam je još samo ovaj tjedan.

Jedino je šteta što u isto vrijeme nije stvoren prostor za dolazak povjerenika, već će nas gradski vijećnici maltretirati još nekoliko mjeseci; valjda im je bilo previše bizarno da sami sebi iz džepa izbiju pristojnu lovu sve do izbora.

ČETVRTAK Foteljaš

Splitski SDP, koji još uvijek ne odaje dojam da se probudio iz kome, za gradonačelnika navodno nudi stanovitog Zorana Barca. Nije to njihov službeni prijedlog ili odluka, nego po svemu sudeći tek probni balon da bi se vidjelo hoće li se itko zakačiti za priču. Čovjek je Baldasarov i SDP-ov direktor 'Parkova i nasada', jedan od onih koji su traumatični razvod na političkoj ljevici preživjeli bez ikakvog stresa ili poremećaja.

Politika je politika, a direktorska fotelja ipak nešto više.

PETAK Čašćenje

Veselo je ovih dana u Banovini: šefove ionako više nitko ne obadaje i više-manje svatko vodi svoju politiku, očekujući nove izbore i novu garnituru koja će - sasvim sigurno neuspješno - pokušati dovesti u red cijelu tu armiju.

U međuvremenu, kažemo, doba je opuštanja: cijela jedna gradska služba, recimo, na jedan je dan jednostavno zatvorila svoja vrata i otišla na božićno druženje u organizaciji tvrtke kojoj u preostalom dijelu godine dijele poprilično velike, milijunske poslove.

Lijepo je da se ljudi druže, valjda će kazati da je to na obostranu korist.

SUBOTA Zabrana

Ravnatelj bolnice Ivo Jurić, pak, pronašao je rješenje za sve svoje probleme: jednostavno je izdao dekret po kojemu je kompletnom osoblju zabranjeno komunicirati s medijima bez njegove dozvole.
Čestitamo. S ovakvom praksom čovjek će evidentno daleko dogurati.

NEDJELJA Mir i eksplozije

Ako bismo izdvojili nešto lijepo ovog Božića, onda bi to mogla biti činjenica da je bilo nikad manje pirotehnike. A ako bismo željeli biti zločesti, primijetit ćemo da nam u zrak češće lete automobili, nego petarde.

Vaša reakcija na temu