Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Pripremimo vatromet, Banovina je stigla do 500 ljudi!
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Pripremimo vatromet, Banovina je stigla do 500 ljudi!

Ima ih duplo više nego prije desetak godina, a ruku na srce, nije baš da primjećujemo napredak...

PONEDJELJAK Solinska dinastija

Pedesetak ljudi pokušalo se prošlog tjedna učlaniti u HDZ, i to u Solinu - gradu kojim ova stranka vlada kimilsungovskim kontinuitetom još otkako se otrgnuo od Splita. Shvatili su valjda da nema boljeg recepta za uspjeh u jednostranačkom sustavu od puštanja pipaka u jedinoj i vječnoj partiji.

Jednako kao što su partijski šefovi - jedan od rijetkih ostataka Sanaderove ere- uvidjeli da bi im svježa krv poremetila uhodani model funkcioniranja i opasno nagrizla moć, pa su ambiciozne potencijalne HDZ-ovce jednostavno odbili. Neće se, majci, u stranku učlaniti baš svatko tko poželi.

Veselo, ovako će daleko dogurati.

UTORAK Poniženje

Baš kad smo pomislili da bi i dogradonačelnica Aida Batarelo mogla doći do izražaja, barem po tome što je ekspresno riješila problem smještaja KUD-a Jedinstvo i strpala ga u bedem Priuli, stiže nam hladni tuš iz Zagreba: kakva Batarelo, kakvi dogovori, kakvi bakrači, država daje bedem u najam nekom zagrebačkom ugostitelju.

Na stranu činjenica da ćemo dobiti valjda tisućiti restoran u krugu od par stotina metara od Rive; to je očito trend ovih dana. Stavimo po strani i nemoć dogradonačelnice, koju su otvoreno ponizili. Registrirajmo samo osnovnu činjenicu da je kultura (još jednom) ustuknula pred čistom komercijalom.

SRIJEDA Pojačanja

Vojska činovnika u Banovini proširuje se za novih osam ponosnih članova i ubrzano se približava lijepoj i okrugloj brojci od pet stotina, odnosno točno dvostruko više nego što ih je bilo prije samo desetak godina. Mašala.

Veliku razliku u njihovoj učinkovitosti nismo primijetili, dapače, ali pohvalno je da Split dobiva još nekoliko komunalnih redara. Njima se, naime, posao počeo gomilati već onog trenutka kada je friški gradonačelnik Ivo Baldasar objavio da 'više neće tolerirati nered' i da će 'zaustaviti inflaciju štandova, kioska i štekata'.

Naravno da se u međuvremenu dogodilo sve potpuno suprotno, i to potpuno legalno, upravo uz blagoslov Baldasara i njegovih komunalaca.

ČETVRTAK Čudo

Respektabilni 'The New York Times' Splitu je posvetio opsežnu reportažu u mahom zaljubljenom, romantičnom tonu, što nas je samo podsjetilo da živimo u gradu koji na svoj način zbilja predstavlja malo svjetsko čudo. Da je više vremena, više para i više pameti - pa, onda to vjerojatno ne bi bilo to...

PETAK Spajanje

Ni s vremenom, ni s parama - a nepametni potezi ionako su im postali praksa - problema nemaju u Vodovodu i kanalizaciji. Oni su manirom pravih uhljeba komotno spojili praznik s vikendom i nas preostale budale ostavili da punih pet dana čekamo kada će se netko od njih par stotina pojaviti i otključati vrata na glavnoj zgradi preko puta Općine.

Ima se, može se.

SUBOTA Bašta 

Ajde barem nešto: konzervatori su uspjeli ugledati masivnu bespravnu gradnju koja im je niknula pred nosom, u bašti Zvončac, pa su hitno reagirali i naredili uklanjanje.

Jedino nije poznato kad su to otkrili svoju zainteresiranost za ovaj dio Splita; kad je, naime, Kerum onomad poželio napraviti kafić usred Marjana, upravo oni su se jednim potezom odrekli svoje nadležnosti nad cijelim ovim dijelom grada.

Sad će im ipak trebati malo više vremena i malo više sličnih akcija da bi nas uvjerili u svoju principijelnost...

NEDJELJA A Šupraha?

Dočekali smo trenutak da se i županijski i gradski HDZ složno i javno oglase o problemima u hrvatskom nogometu. Naravno, nisu progovorili ni jednu konkretnu rečenicu o onome što bi prosječan Splićanin i Dalmatinac očekivao - dakle, možda nešto o lakrdiji od lige i močvare od sustava - a čak im nije palo na pamet ni prokomentirati podatak da je njihov ugledni i cijenjeni član Davor Šuker po svemu sudeći blisko povezan s kladioničarskom mafijom.

Alojzija Šuprahu i njegovo pijano nokautiranje predsjednika Hajduka da ne spominjemo.

Ne, HDZ-ovci su bijesni jer još nisu pronađeni mamlazi koji su na Poljudu nacrtali kukasti križ i najavljuju da će 'stalno sazivati konferencije za novinare dok se ne nađe krivac'.

Kampanja je, dakle, krenula. A izbor teme definitivno nije najpametniji; ako HDZ na ičemu može debelo zaribati, onda je to upravo nesretni nogomet i njihova uloga u svemu tome.

Vaša reakcija na temu