Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Samoubojstvo Zlatka Ževrnje
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Samoubojstvo Zlatka Ževrnje

U aferi oko Zlatnog rata je skrenuo s uma i žrtvovao vlastitu karijeru, ili je dobio ponudu koju se ne može odbiti

PONEDJELJAK Proljetna tradicija

Nekako s proljeća, vrijeme je za novu ucjenu iz Ultre. Uoči petog izdanja festivala nitko više ne zna što njegovi organizatori traže, osim još više love iz državnog, županijskog ili gradskog proračuna. A ove godine čak su bili toliko neorganizirani - jer ne možemo zamisliti da se radi o namjeri i demonstraciji bahatosti - pa se nisu ni prijavili na natječaje na kojima se lova dijeli.

Ultra je nesumnjivo pripomogla Splitu i zbog nekoliko aspekata bilo bi dobro zadržati je do daljnjega, no to ne znači da bismo trebali padati ničice pred ljudima koji nam ni tri mjeseca prije festivala ne znaju reći tko na njemu nastupa i koji još nisu uvijek podmirili ni lanjske dugove.
Malo ozbiljnosti ne bi škodilo.

UTORAK Harakiri

Je li županu Zlatku Ževrnji nešto pomutilo razum, ili je svjesno napravio ritualno samoubojstvo? Ili je u priči oko Zlatnog rata možda dobio 'ponudu koju se ne može odbiti', pa i po cijenu vlastite političke karijere?

Nešto od ovoga definitivno se dogodilo: aferu oko bolske plaže moglo se namirisati tjednima ranije i zbilja izgleda nevjerojatno da se jedan naizgled razuman čovjek odlučio istjerivati inat samo mjesec dana prije izbora. Ako se nije potpuno pogubio, onda to znači da se Ževrnja - zajedno sa strankom - toliko uljuljao u vlastitu nepobjedivost u županiji da ga jednostavno nije ni briga što će tko misliti, reći ili napisati.

Sve dok priča nije došla do Zagreba, gdje će mu se ovog tjedna razbistriti sudbina.

Ovaj slučaj bio nam je koristan da otkrijemo kako Ževrnja reagira pod pritiskom, kada se svjetla reflektora konačno okrenu prema toj besmislenoj tvorevini zvanoj Splitsko-dalmatinska županija. Ukratko očajno.

Otkrili smo da ondje ipak postoji i nekakva oporba, pa makar mjesec dana prije izbora, kao i to da su se za županije najednom silno zainteresirali oni koji su ih još jučer željeli ukinuti.

SRIJEDA Trgovci

...a Zlatni rat podsjetio nas je i da Željko Kerum punih osam godina živi u skladnoj braku s HDZ-om.

On se, nesretnik, nije znao izraziti zašto je njegova stranka podržala otimačinu najpoznatije hrvatske plaže iz ruku Bračana, već promrmljao nešto da se 'osobno ne slaže s time' - ali, eto, koalicija je koalicija...

Nema besplatnog ručka, pa tako ni besplatnog dizanja ruku: dok je Zlatni rat predan jednoj frakciji HDZ-a, Kerum je za utjehu dobio petnaestogodišnju koncesiju na splitskim Benama, a bogme i jednu malu hvarsku uvalu. Mašala.

ČETVRTAK Teflon-političar

No, Željko Kerum ionako ima svojstva teflona. Nikakva afera, nikakav sukob interesa, nikakvi zaostali dugovi ili političke bizarnosti, zbog kojih bi drugima karijera neslavno propala, za njega se jednostavno ne lijepe. Niti diraju njegove birače.

Ovog tjedna shvatili smo da kampanju ne namjerava odraditi ozbiljno, već će se umjesto sučeljavanja i pisanja programa fokusirati na koncerte, gozbe i harmoniku.

U Lori smo brojali janjce, za mjesec dana brojat ćemo ovce.

PETAK Mesija odustao

A od utrke za gradonačelnika odustao je Robert Pauletić, po svemu sudeći jer je shvatio da Split ipak neće prihvatiti njegov mesijanski zov.

A bilo mu je glupo i ponižavajuće biti 'samo' gradski vijećnik.
Pretpostavljamo da će jednog lijepog dana, ako se uozbilje i zainteresiraju za Split, u Mostu pažljivije birati.

SUBOTA Mudraci s Meja

Prosvjed protiv predstave Olivera Frljića donekle je očekivan, makar uvijek iznova fascinira želja za ograničavanjem tuđe slobode djelovanja i umjetničke kreacije. Pa makar ona bila blesava, pretjerana ili čak uvredljiva.

Ali ovotjedno priopćenje koje je službeno stiglo iz kotara Meje, gdje su se sasvim ozbiljno pobunili protiv 'Sna sustipanske noći', svojom imbecilnošću svu je konkurenciju učinilo u papar.

Šest godina ova manifestacija predstavlja vjerojatno najsimpatičniji ljetni događaj na najčarobnijem mjestu na svijetu, sve dok se mudraci s Meja nisu dosjetili kako, eto, decentni koncerti u parku vrijeđaju pokojnike.

Pretpostavili bismo da ih smeta najavljeni nastup Bajage, no budući oni to demantiraju, zaključit ćemo da jednostavno nemaju pametnijeg posla.

NEDJELJA Bolja prošlost

Na koncertu za Svetog Duju nastupit će, kako sada stvari stoje, glazbene veličine poput Zečića, Tihe Orlića, Jole i grupe Viva.
Doba kada su nas na Rivi uveseljavali Stereo MC's, Gotan Project ili Cesaria Evora sada izgleda tako dobro, i tako prokleto daleko...

Vaša reakcija na temu