Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Sjećate se vremena kada su na Rivi nastupali Stereo MC's?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Sjećate se vremena kada su na Rivi nastupali Stereo MC's?

Imali smo manje turista, jednako novca i puno više stila

PONEDJELJAK Lagano umiranje

Naradio nam se u zadnjih tri godine, pa je normalno da nam se gradonačelnik malo relaksira na jednotjednom dopustu. Ne znamo gdje je bio ni što je radio, ali znamo što ga čeka kod kuće - recimo, sud na kraju grada, u ruševnoj i zapuštenoj pripizdini u kojoj se noću kradu šahte a danju patroliraju lisice.

Za sramotne uvjete u kojima radi sud na Dračevcu, u bivšoj vojarni o kojoj se planovi kuju već desetljećima, dakako nije odgovoran Baldasar - ovdje bismo prije svih spomenuli bivšu HDZ-ovu vladu, bivšu ministricu Vesnu Škare-Ožbolt i bivšeg 'doktora za pare' Željka Keruma, koji su neviđeno bezobraznom trampom seljakali suce kako bi kroz nekoliko duplih pasova izručili vjenčaonu na Mažuranićevom šetalištu - ali bogme nije ni da nam se današnji gradonačelnik pretrgnuo kako bi problem riješio. U skoro cijelom mandatu dok su 'njegovi' bili na vlasti postigao je samo da se formira nekakva komisija.

Lisica na Dračevcu samo je krajnji dokaz nesposobnosti vlasti i posljedičnog odumiranja Splita.

UTORAK Kukavice

Gradsko vijeće ipak je blagoslovilo deal oko 'Split parkinga' - u naravi skupu i bespotrebnu kupnju bezvrijedne i prezadužene tvrtke Hvidra d.o.o. koja će nas na koncu koštati višestruko više od deklariranih pet milijuna kuna - i bilo je dirljivo gledati opću idilu koja se oko toga stvorila u Banovini.

Preciznije, gledati kako se pod konstruktivnom krinkom prikrivao najobičniji kukavičluk. Pola nezadovoljnih SDP-ovaca šutjelo je jer se nisu usudili otkriti razdor u vlastitim redovima. Pola HDZ-ovaca strahovalo je da ih se ne optuži da su 'protiv branitelja', iako im je sasvim jasno da dižu ruku za pustošenje gradskog proračuna. Onih par nezavisnih vijećnika nešto je mrmljalo, a na koncu su ostali suzdržani - što je valjda još veći kukavičluk od onoga kod neprincipijelne koalicije HDZ-SDP-HNS-HGS. Suzdržan je bio i liberal čiji je predsjednik i prethodnik u vijećničkoj stolici svojedobno boravio u 'Prometu', pa je doktorirao na javnog prijevozu i parkiralištima i danas sasvim sigurno zna kakvu svinjariju smo upravo progutali.

A jedna jedina ruka u zraku koja je bila protiv ove odluke jest ona Marijane Puljak, pa joj se stoga treba odati priznanje. Da, u oporbi je najlakše biti, ali svejedno čovjeku bude drago da se ne radi o laprdalu nego o razumnom i argumentiranom biću. Kad nam računi za Baldasarove ludorije s braniteljima dođu na naplatu, sjetit ćemo se nje.

SRIJEDA Blaženi Zvone

Koncert povodom Svetog Duje organizirat će tvrtka Mediteran produkcija - da, ona koja je za Novu godinu tri puta više love potrošila za PR nego za vatromet - i za nastup Magazina i Bana na Rivi iskeširat ćemo joj oko 280 tisuća kuna. Mašala.

I kako se onda čovjek ne bi s nostalgijom prisjetio doba pokojnog Zvone Puljića, kada su nam u goste dolazili Cesaria Evora, Stereo MC's ili Gotan project? Imali smo puno manje turista, jednako novca i puno više stila.

ČETVRTAK Blamaža

Debakl oko kandidature Splita za Europsku prijestolnicu kulture zaključen je ovog tjedna, kada je konačno zaključen izbor: Rijeka je dobila priliku u idućih nekoliko godina provesti svoju kulturnu viziju i strategiju, razviti turizam i temeljito preobraziti vlastiti imidž, a bogme ni svotica od tridesetak milijuna eura ulaganja ne zvuči loše.

Nama ostaje tek sjećanje na diletantizam koji je projekt pratio od starta - na promjenu koncepta kandidature, nogiranje ljudi koji su ga osmislili, poprilično mutan proces osmišljavanja kulturne politike grada, na pet-šest tisuća eura koje je gradonačelnikov savjetnik spržio na službenoj kartici i sramotno ispadanje već u prvom krugu.

I da, ostaje nam dokument nazvan Kulturna strategija grada Splita kojeg, naravno, više nitko neće ni pogledati. Tako se to radi.

PETAK Štetočine

Skupština 'Prometa' potvrdila je ono što smo ionako znali: lopovluk s početka devedesetih, kada smo Slovencima oteli njihovih devet autobusa, platit će se iz naših džepova. Ceh je narastao na višestruko većih, okruglih četrdesetak milijuna kuna, a to račun za to trebali bismo ispostaviti prethodnim gradskim vlastima. Njih barem nekoliko koje su ignorirale problem.

Nakon par godina promišljanja Baldasar je ipak odlučio podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja, valjda kako bi skrenuo pažnju s vratolomija koje trenutno izvodi oko Prometa, ali nas je unaprijed obavijestio da to nema previše smisla jer je predmet mirno  otplovilo u zastaru prije petnaestak godina.  

Čestitamo štetočinama, izvukle su se.

SUBOTA Sumrak

Čovjeka obuzme beznađe kad čuje da je preko noći opet slupana ploča u spomen Prvog splitskog odreda, maleni spomenik na Plokitama kojim je Split odao počast svojoj mladosti strijeljanoj na pravdi Boga. Kad se već koljemo u sadašnjosti, mogli bismo barem ostaviti prošlost na miru.

Mogli bismo, ali ne ide pa ne ide.

NEDJELJA Putešestvije

Promakla nam je vijest da je gradonačelnik ovog tjedna špartao i po Slavoniji, gdje je sa sobom poveo svoje dvije uzdanice iz Gradskog vijeća - Damira Ćosića zvanog Roda i Marija Sičića. Posebno je bilo dirljivo u Vukovaru, gdje je s tamošnjim gradonačelnikom zaključio da dva grada 'imaju iste probleme - nezaposlenost, gospodarstvo i bolji standard'. I da će, jel'te, u budućnosti tijesno surađivati kako bi ih riješili.

Sreća naša da su Baldasaru pali apetiti: proteklih godina za izgovoriti ovakve prazne rečenice putovalo se sve do Njemačke, Danske i Kine.

Vaša reakcija na temu