Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Split nije Afrika, ali nije bogme ni Skandinavija
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Split nije Afrika, ali nije bogme ni Skandinavija

Uvrijedili smo se kad je turist iz Nigerije primijetio ono na što smo se odavno navikli: oronule fasade, neuredna predgrađa, kriminalno loše ceste i autobuse u raspadu

PONEDJELJAK Pogled izvana

Splićani su se digli na zadnje noge jer je jedan turist, nigerijski tajkun, primijetio da im grad 'kao da se nalazi u Africi, samo što ima struju'.
Zbog jedne fotografije i jednog bezazlenog komentara krenulo je masovno padanje u nesvijest, prosipanje pravedničkog gnjeva i rasističkih uvreda po internetu, a neki su se bogme i ozbiljno potrudili argumentirati zašto Split i Hrvatska ne spadaju u kategoriju Trećeg svijeta.

Ne, nismo Afrika. Ali bogme nismo ni Skandinavija, a pitanje je na koju stranu naginjemo.

Struje imamo, mašala. S vodom ne stojimo baš najbolje jer postaje nepitka s prvom ozbiljnom kišom, ovog ljeta smo gotovo zapalili kompletan grad, predgrađa nam odavno sliče na favele, ulice su razrovane, gradski prijevoz na samrti, promet u kaosu, a izvan preopterećene gradske jezgre i užeg centra grada kao opći dojam prevladavaju zapuštenost i nedostatak bilo kakvog suvislog promišljanja i planiranja.

Nemamo se zašto ljutiti na gospodina iz Nigerije, dapače; imamo zahvaliti nebesima na moru i turistima poput njega, koji naviru k'o blesavi. Bez takvog dodira s civilizacijom možda ne bismo bili u afričkom rangu, ali ne bismo ni bili daleko...

Tamo negdje blizu Moldavije.

UTORAK Lako ćemo

Problem smeća nismo ni spomenuli, kao ni skandaloznu činjenicu da odvajamo bijednih nekoliko postotaka otpada. Ovih dana nešto se navodno kreće u dobrom smjeru: bliži se kraju natječaj za sanaciju Karepovca nakon sumornih desetljeća čekanja, a i lokacijska dozvola za Lećevicu stigla je nakon punih petnaest godina zabušavanja.
Kako se u prošlosti nismo zamaralo ovim problemom i najčešće se vodili 'lako ćemo' filozofijom, tako ni danas ne mislimo previše o recikliranju i odvojenom skupljanju smeća. Za nekoliko godina, kada bi cijeli sustav trebao biti stavljen u funkciju, morat ćemo biti negdje na pedeset posto. Zasad nemamo ni pristojne kante za to.

Lako ćemo.

SRIJEDA Dan D

Kao datum početka obračuna na Žnjanu - ili sa Žnjanom, ovakvim kakav jest - načelno je određen 24. listopada. Dakle, za dva tjedna.
Kuknjava bespravnih graditelja sve je simpatičnija, ali i uzaludnija: nestrpljivo čekamo trenutak kada ćemo moći kazati da se tračak civiliziranosti vraća u Split.

U nadi da će trenutno najpotentniji gradski prostor napokon dobiti tretman, plan, ambiciju i red kakav zaslužuje.

ČETVRTAK Preuzimanje grada

Čekali smo trenutak kada će famozni rogoznički dogovor stupiti na snagu i čini se da se opasno približio: HDZ i Kerum precizno su podijelili plijen i sada nam slijedi formaliziranje - trpanje kadrova po raznim upravnim i nadzornim odborima, gradskim ustanovama i poduzećima.

Posebno je sladak slučaj Splitske obale, tvrtke koju bi najkorisnije i najelegantnije bilo jednostavno ukinuti - ako ništa onda zbog pustih braće, sestara, kumova, nećaka i supruga koji su se ondje nakotili u mandatu prošlog gradonačelnika. Nije da ovaj posao ne bi moglo raditi neki od pet stotina birokrata iz Banovine.

Umesto toga, gradonačelnik Andro Krstulović Opara morat će potpisati odluku kojom Željka Keruma postavlja na mjesto predsjednika Nadzornog odbora. I gledati kako ovaj de facto preuzima veći dio gradskih plaža.

I Zapadnu obalu, naravno.

Eto napretka, eto nove filozofije: kojeg će ti vraga vlastiti biznis i privatne firme, kad se možeš kandidirati na izborima i osvojiti javne?

PETAK Dokaz

Kako to izgleda kad Kerum i njegova ekipa gospodare splitskim plažama lijepo možemo vidjeti na Benama: nakon desetak godina njihovog 'upravljanja', 'održavanja' i sličnih eufemizama za dosta drsku nebrigu, ondje je ovog tjedna ozlijeđen čovjek. Stao je na dotrajali betonski mul koji se naprosto urušio.

Toliko su truda uložili u namještanje koncesije, a nisu bili dovoljno pristojni da barem održe minimum čistoće i sigurnosti.

SUBOTA Pomorsko dobro

Konzervatori su nam se trgnuli i taman u trenutku kada zgradi Dalmacijavina u gradskoj luci prijeti konačno i potpuno propadanje, zaštitili je kao kulturno dobro. Uranili.

Sada će valjda biti malo teže žrtvovati je na oltar turizma i negdje duboko u pozadini tinja nada da bismo - kako je predložila umjetnica Duška Boban - ondje mogli vidjeti novi pomorski i prirodoslovni muzej, akvarij, možda kakav brodski park...

Ne moramo valjda baš cijeli grad prilagođavati turistima.

NEDJELJA Razlaz

Politički gigant Hrvoje Marušić - da, onaj koji je kao gradski vijećnik besramno gurao izmjene GUP-a kako bi svoje zemljište prenamijeni iz sportske u građevinsku zonu - i službeno je objavio razlaz s HDZ-om.

Baš je baksuz: stranka osvojila sve, a on valjda jedini popušio.

Vaša reakcija na temu