Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Splitska kaubojština konačno je doselila i na Rivu
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Splitska kaubojština konačno je doselila i na Rivu

U općem komunalnom kaosu dosad su na meti najčešće bili gradski prostor i imovina. Sada je krenulo i otimanje privatnog vlasništva

PONEDJELJAK Slatki detalj

Inspekcija Ministarstva pravosuđa prošle godine nešto je čačkala po Županijskom sudu u Splitu. Pronašli su svakakvih sitnica, no one ne odskaču od pravosudnog prosjeka Hrvatske - nijedna izuzev jedne dosta slatke. 

Otkriveno je, naime, da je predsjednik suda Marijan Miletić sebi isplaćivao naknadu za odvojeni život u iznosu od tisuću kuna mjesečno, i tako skoro dvije godine. Kad je upozoren, vratio je novac. Mašala.

Ne bismo se previše obazirali na predsjedničke financijske akrobacije da ih on sam nije produbio koji dan kasnije, kada je u dosta apologetskom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju ispalio da je u stvari uštedio novac državi jer se umjesto pisanja putnih naloga za relaciju Šibenik - Split odlučio za mjesečni paušal. To što naknada za odvojeni život i putni troškovi predstavljaju dvije potpuno različite kategorije očito ga ne zabrinjava previše - htio nam je, naime, samo dati do znanja da on u svakom slučaju može, hoće i želi primati novca povrh plaće. 

UTORAK Očale

'Da nije poduzetničkog duha gradonačelnika Ive Baldasara, Ultra festival sigurno ne bi bio u Splitu', objavio je jedan od organizatora Nikola Bušljeta nakon što je u Banovini potpisan ugovor o sponzorstvu.

Bušljeta je, inače, govorio dugo i na mahove nepovezano, a cijelo vrijeme konferencije za novinare s glave nije skidao naočale za sunce.

SRIJEDA Posao iz raja

Usred špice sezone i taman uoči najvećeg desanta turista na Split, zgodno je znati da je Ured Turističke zajednice uvijek na raspolaganju za pomoć, savjete i sugestije.

Ali samo ako pogodite pravi termin: radno vrijeme im je od 8 do 16 sati, i to samo radnim danima, dok stranke primaju samo do 13 sati. Popodnevima, subotama i nedjeljama za Turističku zajednicu turizam valjda ne postoji.

ČETVRTAK Komunalna revolucija

Oni koji ljeti ne rade u lokalnoj administraciji nego za svoj džep, itekako će se potruditi zgrabiti svaku kunu. Čak i ako to podrazumijeva potpunu kaubojštinu i bezobrazluk: izgleda da su svjesni kako u Splitu upravo to najbolje prolazi.

Jedan ugostitelj na Rivi preko noći je jednostavno zauzeo prostor za štekat kojega je susjedni kafić uredno koristio i plaćao na temelju vrlo jasnog i preciznog ugovora. Time je u gradskim okvirima  izvedena prava mala revolucija: dosad se, naime, ilegalnim pothvatima nasrtalo najčešće na samu gradsku imovinu i prostor, sada je očito došao red i na privatno vlasništvo.

Uzmeš par zaštitara, razlupaš štekat susjednog kafića i mirno kreneš grabiti lovu u vlastiti džep. I to na samoj Rivi, u gradskom dnevnom boravku, na 150 kvadrata javnog prostora i bez ikakve vidljive reakcije iz Banovine.

Dobro je da se incident dogodio upravo ovdje, kao dokaz da su anarhija i bezvlašće potpuno prevladali. 

PETAK The Walking Dead

Prvog dana 'Ultre' nije ni bilo, pa su se tisuće gostiju - mahom poprilično pod gasom i razbijeni kako priliči - raštrkali po smrznutom gradu, slabo pripremljenom na alternativan provod. Scene su izgledale kao iz 'Resident Evila' ili sličnog hollywoodskog mračnjaka, ali samo naizgled: već je postalo fascinantno kako se ti ultraši u pravilu pokazuju kao normalan i kulturan svijet, a to pogotovo dolazi do izražaja u odnosu na naše uobičajene standarde.

Trebalo im je na primjeru štekata s Rive objasniti kako u Splitu funkcionira komunalni red, možda bi se onda dodatno opustili i ponudili nam još maštovitije vizije.

Kako god, otkazivanje prvog dana festivala pokazalo se ipak kao odgovoran potez organizatora. Koliko god bilo grintanja, šteta je neusporedivo manja nego da je kakav zvučnik s dvadeset metara visine tresnuo po masi ljudi.

SUBOTA Top proizvod

Sve spekulacije o broju ljudi koji posjećuju festival u subotu su pale u vodu: jasno je da se ne radi o 150 tisuća, kako pumpaju organizatori, ali bogme ni tih barem 30 tisuća na Poljudu - i još desetak tisuća oko njega - sasvim sigurno nisu za baciti.  Dobili smo svjetski proizvod kojega nismo zaslužili ni po čemu osim svog prirodnog položaja i činjenice da smo zanimljiva, ali relativno jeftina zemlja. 

Kako god, pokazalo se da je grad sposoban iznijeti tih nekoliko udarnih dana, pa makar i uz pomoć Bandićevih plavih autobusa. Još će samo koja godina proći da se komunalci dosjete postaviti kante za smeće oko Poljuda, umjesto da dan kasnije tradicionalno zbrajaju tone otpada koje su pomeli s ulica.

Već smo zaključili da je festivalska ekipa u prosjeku pristojnija od domaćina, pa bismo se mogli kladiti da bi - kako god omamljeni bili - oni svoje smeće u pravilu i odvajali za reciklažu... 

NEDJELJA Odluka

A nakon tjedna iluzije već od danas se vraćamo u normalu: besposlenima preporučujemo da već jutros pronađu izravni prijenos sjednice Gradskog vijeća, zavale se u fotelju i smisleno izgube dan.

Ove prigode su rijetke jer se gradski parlament u prosjeku sastaje otprilike svakih tri mjeseca, točno ispod zakonske granice na kojoj mu prijeti raspuštanje, a i kada se to dogodi najčešće svjedočimo brutalno otvorenoj trgovini, besmislenom politikantskom natezanju i predstavi radi predstave.

Kako nam se izbori spremaju za manje od godine dana, red je da se Splićani konačno informiraju, prate što se događa i konačno budu sposobni za zdravorazumsku odluku. A ne da se, uvijek iznova, naknadno čude tko ih to predstavlja i tko je zasjeo u Banovinu.

Vaša reakcija na temu